用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一誠班同學
樓主: al1
go

一誠班同學 [複製鏈接]

今日逛馬鞍山的校服店,但沒有培基校服,見有間叫"豐順"留佐佢個電話明天再問. 睇怕都要去金X處買...

計吓數,一套裙+二套運動服+校褸綠色外套要千多元,真係容  (其實是否一定要買校褸OR綠色外套?) 有冇高年班家長可以比D提示?  THANK YOU.

咿,馬鞍山校服店在那處?等妳check 到有我都過去睇睇先...

原帖由 csjlo 於 08-10-1 21:15 發表
今日逛馬鞍山的校服店,但沒有培基校服,見有間叫"豐順"留佐佢個電話明天再問. 睇怕都要去金X處買...

計吓數,一套裙+二套運動服+校褸綠色外套要千多元,真係容  (其實是否一定要買校褸OR綠色外套?) 有冇高年班家長可 ...

恩禧媽:

昨日我的女兒說有位叫xx恩,送了一粒糖給她,今次已是第二次送,因她第一次無要,我諗可能是妳的女兒?     

AL1

太凍可以著深色褸, 外套就一定要綠色.

不過唔知係咪佢學校d 人乖既多, 我好少見人著出面d 褸!

係件校褸買大d 都著到幾年啦 ......

原帖由 csjlo 於 08-10-1 21:15 發表

計吓數,一套裙+二套運動服+校褸綠色外套要千多元,真係容  (其實是否一定要買校褸OR綠色外套?) 有冇高年班家長可 ...

剛剛打電話去馬鞍山間"豐x順",冇培基校服買. 另外d店舖門口都冇寫有這校校服,有一間店連校名都未聽過.
都係要齊齊去金x買 (no choice).

原帖由 al1 於 08-10-2 09:47 發表
恩禧媽:

昨日我的女兒說有位叫xx恩,送了一粒糖給她,今次已是第二次送,因她第一次無要,我諗可能是妳的女兒?     

AL1

al1,
好開心今日能夠與你相認呀!我今日問阿女,係咪請過你囡囡食糖,佢話唔記得囉!

tara,
多謝你的分享,我諗我都會訂定件jacket呀!

122510,
收pm啦!~~

回覆 # 的文章

恩禧媽:

好高興認識你和122510,日後多多指教。

al1

原帖由 al1 於 08-10-13 12:44 發表
恩禧媽:

好高興認識你和122510,日後多多指教。

al1

al1,
日後大家都多多指教呀!

122510,
收到了!thanks!~~

恩禧媽,

收唔到pm!

件衫size啱唔啱,假如以後再有,會call你.

原帖由 恩禧媽 於 08-10-13 20:59 發表

al1,
日後大家都多多指教呀!

122510,
收到了!thanks!~~

Tara,
那請問著白色外套代替綠色可以嗎? 有沒有 vest 架?
件校褸係買大左d,預阿仔著3年,4年級再買!

原帖由 Tara 於 08-10-2 10:25 發表
太凍可以著深色褸, 外套就一定要綠色.

不過唔知係咪佢學校d 人乖既多, 我好少見人著出面d 褸!

係件校褸買大d 都著到幾年啦 ......

冬季唔可以著夏季白外套呀,正式來講沒有背心,但是見過好多同學著綠色冷背心.

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-13 23:36 發表
Tara,
那請問著白色外套代替綠色可以嗎? 有沒有 vest 架?
件校褸係買大左d,預阿仔著3年,4年級再買!

Thanks, 那顏色方面咪會參差囉? 學校應該將它列為校服啦!

顏色方面以綠外套為原則,天氣冷時除校褸外可穿深色厚褸

原帖由 Sue^_^ 於 08-10-15 00:18 發表
Thanks, 那顏色方面咪會參差囉? 學校應該將它列為校服啦!

原帖由 122510 於 08-10-13 21:56 發表
恩禧媽,

收唔到pm!

件衫size啱唔啱,假如以後再有,會call你.

122510,
你可能要過多幾日才會收到我pm,因我試過KW係10月8日pm我,點知我到10月13日才收到呀!
件恤衫好o岩身,thanks!~~

各位媽咪

請問Maths做WS1A p.12-13 嗎?  我囡手冊佢這樣寫,但好似已經做左及老師已改閱. 是我囡囡抄錯嗎?
還是係worksheet 11A,11B & 12A,12B 呢?
Thanks.

是做ws 1A P.21 至23

原帖由 csjlo 於 08-10-18 21:13 發表
各位媽咪

請問Maths做WS1A p.12-13 嗎?  我囡手冊佢這樣寫,但好似已經做左及老師已改閱. 是我囡囡抄錯嗎?
還是係worksheet 11A,11B & 12A,12B 呢?
Thanks.

你地知唔知:一望班有位同學仔因癌症現已無上學,在早會學校要全體同他/好祈禱.

原帖由 122510 於 08-10-18 21:33 發表
是做ws 1A P.21 至23

希望她/他能堅強,能夠戰勝病情!

thank you.  都唔明囡囡可以這樣.  問佢做那頁都唔知, 真冇佢辦法!

all

希望那位小朋友&媽咪&爸爸有平靜心情去面對好不容易的困難, 作為父母的我們聽到亦不好受.  

如果你們是基督徒,可以告訴自己的子女及一齊都在禱告中記念他們一家.

原帖由 122510 於 08-10-18 21:39 發表
你地知唔知:一望班有位同學仔因癌症現已無上學,在早會學校要全體同他/好祈禱.

122510,
呢件事我唔知呀!阿女返來無講。
希望 呢位同學可以盡快戰勝癌魔呀!

all,
我25日去不到家教會的大會,如大家不介意的話,希望大家回來後在此講下,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題