用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一誠班同學
go

一誠班同學 [複製鏈接]

我囡囡9月讀一誠班,有無一誠班媽咪入嚟傾吓!
   0    0    0    0

原文章由 al1 於 08-8-4 17:16 發表
我囡囡9月讀一誠班,有無一誠班媽咪入嚟傾吓!

al1,
hi~~我囡囡都係一誠班呀!

各位一誠班媽咪:

知唔知英文带哪本書? 上星期手冊寫要带 listening 1b 及readers, 但今日囡囡带回家3本readers. 問她為什麼及要带什麼書又唔識講. 你們有带 longman express 1b textbook and workbook 嗎?
另外, maths 你們又带什麼書?
带齊所有書,個書包真是幾重......

今天只有一張中文工作紙做,小一功課量其實多唔多?

thanks!

原帖由 csjlo 於 08-9-8 18:17 發表
各位一誠班媽咪:

知唔知英文带哪本書? 上星期手冊寫要带 listening 1b 及readers, 但今日囡囡带回家3本readers. 問她為什麼及要带什麼書又唔識講. 你們有带 longman express 1b textbook and workbook 嗎?
另外, m ...

csjlo,
本listening同三本readers,我諗係老師忘記左收呀!阿女今日返來都有話我知老師要收左本listening,但三本readers佢以為自己唔記得帶,所以無收,仲係書包。阿女話明天話俾老師知喎!
另,maths我係同佢帶書同workbook,其他補充練習我無俾佢帶返學,所以上星期五的FE p.10,阿女係認得邊本,才拿出來做呀!

請問各位,
今天的功課是否只得中文工作紙一張呢?剛剛上學校網都check不到呀!

thank you 恩禧媽

整日小一功課網都沒有copy 個blackboard的相片, 後來就check 唔不到 一d班.

我細仔一誠班

功課方面,培基一直都不算多功課

昨天,我大仔午息時去一誠看看細仔,老師居然叫大仔天天到一誠幫手,你地要不要知道你們的子女食飯情況,不防講過名比我知.而且遲些我會做午膳家長義工,我幫你們留意下

我細囝第1組,你地呢?

原帖由 csjlo 於 08-9-8 18:17 發表
各位一誠班媽咪:

另外, m ...

佢地學校興收 晒d workbook 先架, 遲d 做果時先派返比你地, 所以頭一個星期書包會重 d lor

我女讀2年班喇 ...

我囡囡叫tiffany lo, 第3組. 她比較被動,唔該妳先.

原帖由 122510 於 08-9-9 11:28 發表
我細仔一誠班

功課方面,培基一直都不算多功課

昨天,我大仔午息時去一誠看看細仔,老師居然叫大仔天天到一誠幫手,你地要不要知道你們的子女食飯情況,不防講過名比我知.而且遲些我會做午膳家長義工,我幫你們留意下

...

csjlo,
唔洗客氣!大家多多指教呀!

122510,
我女都係第一組,佢叫卓恩。謝謝!我呢個月俾阿女帶飯,佢今日返來話,老師要佢帶多一條手巾仔,係要來悅住用過的餐具,我唔係好明點解要咁做,因我女套餐具係有個膠盒載著,我又唔覺得需要多一條手巾囉!

恩禧媽,

我仲以為你囡囡叫恩禧,

我仔叫日熙,會唔會係一條濕毛巾仔抹口用.

我帶:

1)匙叉
2)中毛巾(食飯墊台用)
3)濕毛巾仔用好細盒裝住

以上用一盒裝住

原帖由 恩禧媽 於 08-9-9 21:35 發表

csjlo,
唔洗客氣!大家多多指教呀!

122510,
我女都係第一組,佢叫卓恩。謝謝!我呢個月俾阿女帶飯,佢今日返來話,老師要佢帶多一條手巾仔,係要來悅住用過的餐具,我唔係好明點解要咁做,因我女套餐具係有個膠盒載著,我又唔覺得 ...

大家好:
請問帶書是否要同時帶作業呢?  你哋有無同小朋友貼紋貼返學?

原帖由 122510 於 08-9-10 10:17 發表
恩禧媽,

我仲以為你囡囡叫恩禧,

我仔叫日熙,會唔會係一條濕毛巾仔抹口用.

我帶:

1)匙叉
2)中毛巾(食飯墊台用)
3)濕毛巾仔用好細盒裝住

以上用一盒裝住

...

122510,
我仲有個仔叫禧禧,所以咪叫自己做恩禧媽囉! 我今朝問阿女,昨天午餐時係咪有個哥哥來找弟弟呢?佢話:"有呀!",咁我就問埋弟弟叫咩名,阿女好叻講到個全名俾我知呀!
其實我個午餐袋已經有一個小膠盒放濕毛巾仔俾阿女用來抺咀,餐具又有膠盒載著,真係唔明老師諗咩呀!
今日視藝科派左通告,話圍裙要用魔術貼,唔可以綁帶,但我來不及買,所以明天都係叫阿女同老師講用住先,但我阿女係識得綁帶,請問可否繼續用呢?

原帖由 al1 於 08-9-10 15:24 發表
大家好:
請問帶書是否要同時帶作業呢?  你哋有無同小朋友貼紋貼返學?

al1,
我會俾阿女帶書及作業返去用呀!如果穿運動服,我會幫佢貼蚊貼。

恩禧媽:
我同妳一樣: textbook & workbook 都帶,囡囡話下星期開始要帶英文1b books,妳囡囡有講嗎?  體育堂個日就貼蚊貼,上星期因沒有貼,右腳中三嘢.

今日收通告圍裙要用魔術貼,立即去搵,$60左右一套,本來已買新的給囡,真不想再花錢; 是不是油粉彩學校代買了,一時未想清楚又買了一盒,盛為12大元. 唔知雞皮紙有什麼用途? 買一張翻來一開6, 同學仔媽咪唔知雞皮紙是什麼,又來不及買,可以叫囡囡明日轉她一張. 如果老師早一日出通告,就唔使今晚忙亂.

妳細仔為何不考慮跟家姐入培基?

原帖由 csjlo 於 08-9-10 22:33 發表
恩禧媽:
我同妳一樣: textbook & workbook 都帶,囡囡話下星期開始要帶英文1b books,妳囡囡有講嗎?  體育堂個日就貼蚊貼,上星期因沒有貼,右腳中三嘢.

今日收通告圍裙要用魔術貼,立即去搵,$60左右一套,本來已買新的 ...

csjlo,
我女又無講,因呢幾日英文堂我都係俾阿女帶1B返學。條圍裙我會拎去搵人車魔術貼上去。至於粉彩,我俾阿女帶twist crayon,唔洗用完整污漕隻手。雞皮紙係用來做枱墊,呢樣之前小一家長會張通告都有寫,不過就無寫明用雞皮紙。

細佬d性格有問題,eq超低,好少o野都會發脾氣,所以我諗私小會啱讀d囉。

係呀!我又係買左綁帶圍裙,我將一條帶剪左,在原位及另一條帶頭'釘'上魔術貼,照用!

我沒買雞皮紙,因我知是視藝課墊台用,我用了一張報紙(廣告離,紙質厚些,不脫色,見水不熔及表面是滑)

原帖由 恩禧媽 於 08-9-10 20:42 發表

122510,
我仲有個仔叫禧禧,所以咪叫自己做恩禧媽囉! 我今朝問阿女,昨天午餐時係咪有個哥哥來找弟弟呢?佢話:"有呀!",咁我就問埋弟弟叫咩名,阿女好叻講到個全名俾我知呀!
其實我個午餐袋已經有一個小膠盒 ...

原帖由 122510 於 08-9-11 10:24 發表
係呀!我又係買左綁帶圍裙,我將一條帶剪左,在原位及另一條帶頭'釘'上魔術貼,照用!

我沒買雞皮紙,因我知是視藝課墊台用,我用了一張報紙(廣告離,紙質厚些,不脫色,見水不熔及表面是滑)
...

122510,
我今日終於都買到魔術貼,我都諗住自己縫佢上去用呀!但阿女今日返來又話老師無講佢條圍裙唔用得,咁係咪即係識綁帶就可以照用呢?

all,
好彩上左學校個網睇下,先知道阿女抄漏左數學功課呀!

恩禧媽
我個女抄手冊都係錯漏百出,好似叫亞媽估答案 (fill in the blanks)????

知唔知花燈是明日交嗎?

原帖由 csjlo 於 08-9-11 19:28 發表
恩禧媽
我個女抄手冊都係錯漏百出,好似叫亞媽估答案 (fill in the blanks)????

知唔知花燈是明日交嗎?

csjlo,
花燈下星期二交。
原來個個細路都係咁呀!唉~~
‹ 上一主題|下一主題