用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 難教小孩
go

難教小孩 [複製鏈接]

各位, 我有一事請教 :

我的朋友有一個約十歲的兒子, 因父母皆要上班, 故自小跟僱人長大, 可能因此, 小朋友的脾氣很大, 稍不如意, 便嚎啕大叫, 對牆壁拳打腳踢, 讀書方面更是散漫, 成績不提也罷.  我的朋友拿他沒法, 朋友妻子有時氣過了頭, 便予以痛打, 打完以後會乖一陣子, 但很快便故態復萌.  不過小朋友有時也會講道理, 有一次他和母親爭執, 我把他拉到一旁, 解釋一番, 他竟然閉咀, 坐著不再出聲.  我不知道他是明白了道理, 還是給我臉子.

去年, 朋友生了一個女兒.  小朋友對妹妹喜愛到不得了,  整天把她當玩具般耍弄.  我雖不是常見他們, 但也算熟稔, 近兩次的朋友聚會, 讓我看到兩件事, 不知道該不該告訴朋友:

有一次, 朋友說小朋友十分頑皮.  不久, 我看見小朋友抱著妹妹, 教她打小朋友的咀巴, 妹妹一巴掌一巴掌的打他, 小哥哥卻哈哈大笑.  然後, 當朋友妻子抱妹妹時, 妹妹也跟母親玩打咀巴遊戲. 結果妹妹被母親嚴責之下, 大哭起來.  當時, 小哥哥在旁樂得直不了腰.  

另一次, 朋友訴說小朋友很懶惰, 不肯刷牙.  說著說著, 我看見小朋友抱著剛會走的妹妹連連親咀, 動作之間, 我彷彿看見他把舌頭伸到妹妹的咀裏去.

雖然我很懷疑, 但不知道如何求證, 我總覺得小朋友在有意無意之間, 利用妹妹作為報復父母的工具. 你說我野蠻, 說我骯髒嗎, 我就要妹妹變得跟我一樣野蠻和骯髒.  

雖然朋友妻子自今年開始已辭工在家, 全天候照顧兩個孩子, 但似乎收效不大.  朋友問我有沒有可寄宿的小學, 但我怕小朋友會誤會父母不要他, 甚至是誤會父母為了妹妹不要他.

請問有沒有甚麼機構可提供協助給此類 "難教小孩" 的父母?

謝謝

[ 本文章最後由 carmic 於 08-7-31 16:27 編輯 ]
   0    0    0    0

真係好難教,重已經成10歲,唯有叫媽媽同爸爸响佢瞓時同佢傾下心事,大家講下今日大家有咩唔開心,心事.........,多D鼓勵下佢,讚下佢,唔好成日 ,這類小朋友月 月唔聽話,如果有時D無傷大雅的事佢要堅持己見就由佢做,等佢撞下板之後再解釋比佢聽,我覺得最好比佢去下黃埔軍校,捱下苦,但如果送佢去寄宿佢只會月黎月壞同反叛,試下搵一D情緒課程比佢上下,最緊要比佢知道父母都好愛佢,多D同佢講爸爸媽媽都好錫你,我成日都會同個女講i love u同抱佢,其實當小朋友比父母擁抱時會覺得好開心,所以對小朋友多D表達自己對佢的愛護係幾好,大家關係會close好多,這類小朋友更加雖要父母多D關懷,軟硬兼施,我試過一次同個女講唔比佢做一樣野,但佢話極都唔聽,一次又一次,於是有一次我响佢面前 ,我同佢講我好唔開心,因為我同你講咁多次你都唔聽話,我好錫你,但因為你唔聽話所以我令我好傷心,跟住佢應承我以後唔會.  下次你朋友個仔再大吵大鬧試下叫你朋友响佢面前喊 ,跟住同佢講你每次咁大吵大鬧我都好唔開心,因為你咁樣整痛自己媽咪好心痛,同埋你唔開心就咁樣做都會令我好唔開心,你係米想我同你一樣大喊同踢?跟住試下攬下佢,等佢情緒平靜返至同佢講返咁做係唔arm,係解決唔到事情. 多D同佢傾心事了解佢諗緊D咩,這類小朋友打係無用,只會令佢封閉自己,希望幫到你朋友

不如帶佢見下心理醫生會好D、

問題真係唔知點教, 我都有兩個仔, 不過仲係好細! 不過我相信小朋友真係唔可以比工人教, 真係要自己教, 做左幾年阿媽(當然仲係學緊, 時不時就無EQ)自己開始發覺阿仔好多野都學左自己, (身教)將來我真係唔想見到好似這個小朋友!!!真係好驚!

我家2個小朋友,一個4歲, 1個2歲,
2歲那個現在不願睡覺,
嚷著要看電視,
當然我們不可縱容她。
但她就整晚嚎啕大叫.......
令全家難以入眠。
[最慘第二天小朋友依然很精神,
但我們卻很無精神.......]
晚晚都是這樣,真的很辛苦........

如果你係全職抽‧下午帶佢去公園跑吓、消耗力量、等佢晚上好訓D

孩子是否過度活躍呢?你應帶他們去檢查一下。過度活躍須用精神科藥物控制。

原帖由 nywing 於 08-10-14 23:16 發表
我家2個小朋友,一個4歲, 1個2歲,
2歲那個現在不願睡覺,
嚷著要看電視,
當然我們不可縱容她。
但她就整晚嚎啕大叫.......
令全家難以入眠。
[最慘第二天小朋友依然很精神,
但我們卻很無精神.......]
晚晚都是這樣,真的很辛 ...

看到你朋友的這個小朋友, 真的很可怕.
現在的社會太複雜. 要教好一個小朋友真不容易.

回覆 # 的文章

現今社會要教好一個孩子實在不容易, 我的孩子也有鬧情緒的問題, 我發覺當事過天睛時, 再把事情拿出來和他傾談, 更容易找出原因, 他更容易承認和接受自己的錯. 孩子愈大自尊心就愈重, 不喜歡人話他不對, 是很自然的事. 但是孩子只得兩三歲, 就要很清楚教導甚麼行為是不可以接受, 從少教起, 會來得易D.

我覺得身教及心教都要

原帖由 BBR 於 08-7-31 21:18 發表
真係好難教,重已經成10歲,唯有叫媽媽同爸爸响佢瞓時同佢傾下心事,大家講下今日大家有咩唔開心,心事.........,多D鼓勵下佢,讚下佢,唔好成日 ,這類小朋友月 月唔聽話,如果有時D無傷大雅的 ...

我非常應同你嘅講發!!

原帖由 carmic 於 08-7-31 15:22 發表
各位, 我有一事請教 :

我的朋友有一個約十歲的兒子, 因父母皆要上班, 故自小跟僱人長大, 可能因此, 小朋友的脾氣很大, 稍不如意, 便嚎啕大叫, 對牆壁拳打腳踢, 讀書方面更是散漫, 成績不提也罷.  我的朋友拿他沒法, ...

小朋友慢慢教啲..千萬唔好帶佢去寄宿呀,
因你一帶佢去寄宿..佢會以為你唔要....佢,佢會好慘架,
(如果你係佢~~你會點諗吖)其實有好多小朋友都會咁,
以為媽媽....錫晒妹妹,所以搞啲小動作出來...你要多關心佢,比啲耐性慢慢教他!!

Suggest you read this book if you have time - The Five Love Languages of Children by Gary Chapman. It won't be THE solution but it may help a bit.

醒目開學勳章

我剛剛在健康院上完3p親子課程,
這個課程話就話for2-5歲的家長,
但我諗有些技巧都可以 apply,
不如叫你朋友打去健康院問下有無課程可以啱10歲的小朋友

Nurturing a kid

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題