用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

今年升上 ST CAT , 超開心 , 而家又番甜品班 , 又好玩又好食 , 真係無得頂呀 ?
   0    0    0    0

原文章由 尹若藍 於 08-7-27 07:43 發表
今年升上 ST CAT , 超開心 , 而家又番甜品班 , 又好玩又好食 , 真係無得頂呀 ?

你係小朋友友定家長, 看你的文字, 好像係你將會升讀似的。這是一所不錯的中學, 因為我大女讀緊。

哈哈 , 我係家長黎架

[quote]原文章由 milimili 於 08-7-27 21:23 發表

我同我個女都好相似架。你大女讀緊 form 幾呀 , 可唔可以透路下呀 , 我個女今年升中一 , 我跨區黎架(本來九龍城區) , 好開心呀 , 老師話佢自行入左 , 嘩 ... 真係開心到訓唔着 , 唔知你又可唔可以同我地分享下你囡囡讀成點 , 開唔開心 , 有咩玩等等。

原文章由 尹若藍 於 08-7-28 12:49 發表
[quote]原文章由 milimili 於 08-7-27 21:23 發表

我同我個女都好相似架。你大女讀緊 form 幾呀 , 可唔可以透路下呀 , 我個女今年升中一 , 我跨區黎架(本來 ...

我個女將會升中四, 老師讓學生有很多發揮的機會, 學校亦有很多活動, 由學生負責去做的。我個女讀得很開心, 和很有成就感。起初知道她入女校, 我較為担心, 因為有很多人同我讀較多les的學生, 但暫時發現個女都沒有這回事。

我啊女都剛剛升中一,她都想參加甜品班,但很可惜沒有位,她依家參加結他班,都很開心。仲有她話迎新日的遊戲很好玩。

原文章由 千紅 於 08-7-28 21:59 發表
我啊女都剛剛升中一,她都想參加甜品班,但很可惜沒有位,她依家參加結他班,都很開心。仲有她話迎新日的遊戲很好玩。

千紅 :
係咩 , 咁結他班好唔好玩架 , 我個女因為參加太多野 , 所以無時間再學結他 。 呢個星期六(2/8)第二次中一迎新日喎 , 我諗仲好玩 , 我個女已經認識左幾個朋友喇 , 到時唔知會唔會同班呢 ?係呢 ! 臨時分班 (暑期英文班) 已經有得睇喇 , 你有無去睇下呀 , 我個小朋友去左黃組呀 , 不過佢 d 朋友全部去曬綠組 ,但係唔緊要啦 , 食飯都可以一齊架 , 你話係咪

原文章由 milimili 於 08-7-28 20:55 發表

我個女將會升中四, 老師讓學生有很多發揮的機會, 學校亦有很多活動, 由學生負責去做的。我個女讀得很開心, 和很有成就感。起初知道她入女校, 我較為担心, 因為有很多人同我讀較多les的學生, 但暫時發現個女都沒有 ...

milimili
唔該你呀 , 不過可唔可以再多 d 呀 . 對唔住我比較貪心。

係呀我都驚啊女會變左 les架 , 但係再諗下以啊女既性格應該都唔會既 , 我諗起初要多 d 傾計 , 好彩我之前都有同佢傾過呢類問題 , 我諗佢會明白。
我都知學校比好多機會學生負責做野 , 我好鐘意咁架 , 由學生自己做 , 佢地既思維會醒好多 , 同埋會培養到自信、團隊精神、合作性等等 , 真係有好多好多全新既挑戰 , 我好興奮呀 , 啊女就想快 d 番學。

Hi 你地好, 我女女今年升小六.
想問問你地st.cat. 每年幾時open day? 除左open day, 仲有無講座可以多d了解學校?
返學同放學係幾多點?
另外, interview係唔係用普通話 & 英文? 過程大約係點?
唔該晒!

原文章由 尹若藍 於 08-7-29 08:50 發表

milimili
唔該你呀 , 不過可唔可以再多 d 呀 . 對唔住我比較貪心。

係呀我都驚啊女會變左 les架 , 但係再諗下以啊女既性格應該都唔會既 , 我諗起初要多 d 傾計 , 好彩我之前都有同佢傾過呢類問題 , 我諗 ...

原文章由 joanneka 於 08-7-29 11:32 發表
Hi 你地好, 我女女今年升小六.
想問問你地st.cat. 每年幾時open day? 除左open day, 仲有無講座可以多d了解學校?
返學同放學係幾多點?
另外, interview係唔係用普通話 & 英文? 過程大約係點?
唔該晒!

...

Joanneka

ST Cat 既 Open Day 上年係 11月 20日 (星期四), 今年都好似係 , 不過好似淨係小學帶隊先有得去 , 但係我上年就打電話去問 , 我能否參與 , 學校回覆可以的 , 但係當日我就覺得自己同個女好奇怪 , 因為大部分都係跟小學去 , 需然係咁 , 學校都特別安排左一位 F.7 姐姐跟住我地 , 介紹下學校運作、日常學習、帶我地周圍去睇 , 我覺得學校呢方面安排得好好 。

返學時間 : 8:10AM
放學時間 : 3:35PM (正常)
Interview 係用普通話、英文同埋廣東話 , 分別會入三間房 , 第一間係普通話房 , 要讀文章。第二間房就係英文 (金髮外籍人士) 都要讀文章 , 跟住 MISS 同我個女傾左一陣 , 然後就係第三間房 , 你就會見到校長等人 , 佢地會問你一 D 野 , (年年都唔同 , 所以好難講 ), 又會比 D 圖片你睇 , 叫你介紹番相入面果個人 (我覺得都幾難架) 啊女話「莎士比亞」都有架 , 又有 D 都唔知係咩人 , 所以樣樣 都要識少少。

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-7-30 15:37 編輯 ]

尹若藍
唔該晒你呀!
另外想問填申請表時, 你比學校的cert係唔係整成一本profile, 需唔需要訂裝呀?

原文章由 尹若藍 於 08-7-30 10:20 發表

Joanneka

ST Cat 既 Open Day 上年係 11月 20日 (星期四), 今年都好似係 , 不過好似淨係小學帶隊先有得去 , 但係我上年就打電話去問 , 我能否參與 , 學校回覆可以的 , 但係當日我就覺得自己同個女好奇怪 , 因為 ...

原文章由 joanneka 於 08-7-30 11:15 發表
尹若藍
唔該晒你呀!
另外想問填申請表時, 你比學校的cert係唔係整成一本profile, 需唔需要訂裝呀?

joanneka

我比 st.cat 個 profile 係用 40頁袋果 d 快勞 , 不過學校係唔收既 , 學校要你地攞曬出黎 , 佢地淨係要 d cert , 成績表副本 , 身份證副本 , 如果你有自薦信或者校長推薦信佢地都會收 , 千萬唔好訂裝呀 (如果諗住考 st.cat 既朋友 )

尹若藍

仲想問d cert 係要物野年份 & 類別架?
例如, 閱讀計劃的證書比唔比好呀?
原文章由 尹若藍 於 08-7-30 15:34 發表

joanneka

我比 st.cat 個 profile 係用 40頁袋果 d 快勞 , 不過學校係唔收既 , 學校要你地攞曬出黎 , 佢地淨係要 d cert , 成績表副本 , 身份證副本 , 如果你有自薦信或者校長推薦信佢地都會收 , 千萬唔好訂裝呀 ...

啊女話結他很好玩哦,同其他學校的同學一齊學,不過我都是打算俾佢玩吓,沒打算繼續學。

暑期班是9:30的綠組,認識的同學都是黃組,不過唔緊要啦,襯機會識多d朋友啦。

原文章由 尹若藍 於 08-7-29 08:36 發表

千紅 :
係咩 , 咁結他班好唔好玩架 , 我個女因為參加太多野 , 所以無時間再學結他 。 呢個星期六(2/8)第二次中一迎新日喎 , 我諗仲好玩 , 我個女已經認識左幾個朋友喇 , 到時唔知會唔會同班呢 ?係呢 ! 臨 ...

原文章由 千紅 於 08-7-30 21:22 發表
啊女話結他很好玩哦,同其他學校的同學一齊學,不過我都是打算俾佢玩吓,沒打算繼續學。

暑期班是9:30的綠組,認識的同學都是黃組,不過唔緊要啦,襯機會識多d朋友啦。

...

千紅

我琴日返去學甜品班 , 見到一個女仔都係學結他班 , 但係又唔見佢帶結他 , 係咪學校會借比我地架。 但係點解唔繼續學呀 , 囡囡唔鐘意咩 ? 如果唔學 , 學校又要我地一定要學一樣音樂 , 咁你會學咩呀 ?

我囡囡暑假班係 2:00既黃組 , 新認識既同學全部去曬綠組 , 係囉 , 咪比佢地識多 d 新朋友仔囉 , 啊女話有幾個同學 d 英文超勁喎 , 你囡囡有無話 d 同學係點呀 , 不如我地又交流吓丫。

原文章由 joanneka 於 08-7-30 17:07 發表
尹若藍

仲想問d cert 係要物野年份 & 類別架?
例如, 閱讀計劃的證書比唔比好呀?

joanneka

最好就係 4-6年級既獎狀啦 , 但係如果 1-3 年級有 d 朗誦、音樂、游泳等公開賽獎項又有獎攞既(要第1、2、3名) , 咁你就可以比埋佢 , 但係你自己要做張 list 寫明係邊年 , 仲要分科目呀 , 例如 :
中文科 : 第 X 屈學校朗誦節中文詩詞獨誦比賽亞軍(2007-2008)
               第 X 屈閱讀獎勵計劃第一名 (最好唔係自己小學果 D )

英文科 : 第 X 屈學校朗誦節英文獨誦比賽冠軍(2006-2007)
               劍橋英語試 (LEVEL FLYERS , 13個循)
數學科 : XXXXXXXXXXXXXXX
音樂科 : XXXXXXXXXXXXXXX 等等

不過以上果 D 只係我自己覺得係好既 , 可能唔係人人都鐘意 , 我知道有 D 人係無做張 LIST , 但係你又諗下 , 學校收幾百張
FORM , 如果個個都一叠叠咁比學校 , 佢地有無心機睇你裏內既野丫 , 一定要整齊、乾淨 。

尹若藍
thank you
如果學校只係要cert., 甘係唔係唔需要寫自薦信呀?
見你&千紅的女女都入都心儀學校, 真係戥你地開心

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 07:53 發表

joanneka

最好就係 4-6年級既獎狀啦 , 但係如果 1-3 年級有 d 朗誦、音樂、游泳等公開賽獎項又有獎攞既(要第1、2、3名) , 咁你就可以比埋佢 , 但係你自己要做張 list 寫明係邊年 , 仲要分科目呀 , 例如 :
中文科 ...

原文章由 joanneka 於 08-7-31 09:40 發表
尹若藍
thank you
如果學校只係要cert., 甘係唔係唔需要寫自薦信呀?
見你&千紅的女女都入都心儀學校, 真係戥你地開心

joanneka

首先多謝你 , 不過入到自己鐘意既學校梗係開心啦。
如果你有自薦信就梗係會好 D 啦 , 可以介紹下自己個女有咩強項 , 最好就係可以配合學校既 , 例如果間學校好重視音樂既 , 如果你又有學 , 不妨大膽 D , 响自薦信度寫出黎 , 咁人地一睇封信就可以一次睇曬 , 因為大部分學校係唔會逐張獎狀睇 , 如果有自薦信同埋推薦信係咪會好好多呢 !

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-6 07:36 編輯 ]

尹苦藍
我女只有學鋼琴一樣乍, 考左4級 & theory.
學校係唔係一定要學一樣樂器? 甘鋼琴計唔計呢? 因為有d學校如果鋼琴有5級程度都計架.

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 11:23 發表

joanneka

首先多謝你 , 不過入到自己鐘意既學校梗係開心啦。
如果你有自薦信就梗係會好 D 啦 , 可以介紹下自己個女有咩強項 , 最好就係可以配合學校既 , 例如果間學校好重視音樂既 , 如果你又有學 , 不妨大膽 D , ...

結他是由教會提供,我個仔都有學過,屋企有結他。啊女學2堂已可彈簡單的歌。啊女有剛琴,古箏和單簧管已經夠了,所以沒打算係學校再學其他了。

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 07:35 發表

千紅

我琴日返去學甜品班 , 見到一個女仔都係學結他班 , 但係又唔見佢帶結他 , 係咪學校會借比我地架。 但係點解唔繼續學呀 , 囡囡唔鐘意咩 ? 如果唔學 , 學校又要我地一定要學一樣音樂 , 咁你會學咩呀 ?

我 ...

原文章由 千紅 於 08-7-31 13:57 發表
結他是由教會提供,我個仔都有學過,屋企有結他。啊女學2堂已可彈簡單的歌。啊女有剛琴,古箏和單簧管已經夠了,所以沒打算係學校再學其他了。

...

千紅
嘩 ! 勁呀 , 咁快就彈到歌。我覺得古箏 d 音色好好聽架 , 我都好想去學 , 不過 d 手指硬曬 , 好難彈到 , 因為彈鋼琴我都係咁 , 彈唔倒快歌 ,
‹ 上一主題|下一主題