用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 NCD am 班
樓主: sarahmama
go

2008-2009 NCD am 班 [複製鏈接]

wee wee的問題我又唔多怕, 因為小朋友急會識講, 相反我就最怕一樣野, 因為阿女係搭校車, 返學時樓梯的扶手, 對手周圍摸好dirty, 你知啦, 小朋友好喜歡插手入口....
我知有d學校就係洗完手先可以入課室, 甘就好d.

今日見到梓瑤,yuki同一個站上車喇!好開心有4個同班同學仔^^!可惜audrey都係喊住上車...真係小頭痛~~~

原帖由 ceci101 於 08-9-16 09:15 發表
各位媽媽, 您地好,

如果小朋友咳時又撞岩茶點係生果, 係可以自備茶點放入食物盒, 當老師派時, 見到你個食物盒係有野, 佢地就知了. 好似上次阿女有2聲咳, 我唔想佢食蕉/提子, 所以我就自備飽or餅放入食物盒. ...

係呀, 我見到佢地茶點聽日係食提子呀
又係上星期同老師講了
不過都驚佢地唔記得

妳呢個做法應該都 WORK

原帖由 ceci101 於 08-9-16 09:21 發表
wee wee的問題我又唔多怕, 因為小朋友急會識講, 相反我就最怕一樣野, 因為阿女係搭校車, 返學時樓梯的扶手, 對手周圍摸好dirty, 你知啦, 小朋友好喜歡插手入口....
我知有d學校就係洗完手先可以入課室, 甘就好d. ...

我係怕亞女急到 LAST MINUTE 先識叫, 就大件事了

RE: DIRTY 手,
又係喎, 其實佢地都唔知有無洗手先上課啊

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-9-16 11:00 發表
今日見到梓瑤,yuki同一個站上車喇!好開心有4個同班同學仔^^!可惜audrey都係喊住上車...真係小頭痛~~~

唔緊要啦, 起初唔習慣就一定有 KA LA

妳再同佢講多 D , 鼓勵佢啦, 無問題 0既 .

聽老公講 今日梓瑤放學都係坐回同一個位呀
唔知係唔係 日日都 FIXED 咗 KA 呢 ??

broadband & Kiteli,

係呀,橙樹呀,萬o+屈人寺有售.

原帖由 kiteli 於 08-9-15 21:17 發表

係咪即係"橙樹" 化痰素,
如果係,
係 各大藥房, 超市都有

kiteli,

哈哈, 梓瑤對mtr好有興趣, 識哂d站名好叻叻 .
其實我地好少帶薳然搭港鐵, 只係最近先至要日日搭, 佢都開始對mtr港島線有興趣 & 加深左認識, 佢唔識中文字, 不過識英文拼音, 上兩星期開始同佢搭mtr, 佢問我nam cheong, kowloon, olympic, hong kong, tung chung中文係咩, 今日都記得哂啦.  

原來我地班真係無一個同學叫梓欣架, 我今日再問薳然有無梓欣, 佢話無呀, 有梓希咋, 唔係梓欣.  佢又話左一系列同學名有返學(當然有梓瑤啦), 但麥欣希無返呀.   

c啦, 佢又話今日有個同學(我唔想講個名呀, 都唔知係咪真)打希桐呀, 我問佢老師知唔知, 佢話知道呀, 希望佢地無野, 只係唔小心碰到吓啦.  

係呀, 唔知第1個定第2個星期, 有一日食麥皮, 薳然放學同我講話, 溫老師話食左麥皮會好靚架, 真係搞笑.

有兩個咁細既小朋友一起生活, 最驚係 "病"呀, 尤其係家姐病時, 又唔識避, 試過兩次惹到妹妹傷風, 搞到我好忟憎, 成日閙家姐唔好癡去妹妹度.  所以依家成日好留意個大, 一有咩風吹草動, 就整佢食保嬰丹 & 化痰粉, 又每日都比佢食2,3粒vitamin c, 我又每日比妹妹飲牛之初乳沖濟, 又食蘋果, 又飲果汁, 假期又儘量帶妹妹出街曬吓太陽, 希望增強佢抵抗力.    不過我發現若果bb (大人都係)開心呢, 無咁易病架, 開心係令到身體抵抗力好一點.  以前家姐bb時成日病, 因為佢好扭, 好難湊.  妹妹剛剛相反, 所以妹妹 (touchwood)都咩咩.  

您feel到老師細心就好囉, 暫時黎講, 我見到&覺得莊副校長就好好.

原帖由 kiteli 於 08-9-13 23:08 發表

好似又係有個叫梓欣啊

原來 亞女佢對人物SENSITIVE D , 真係勁

梓瑤佢就對  MTR STATION 好有興趣

佢識晒 由藍田去到 旺角, 金鐘去到QUARRY BAY 0既站名

現在仲問我, 如果無係油塘落車 ( 轉車) 會去了邊到呀  ...

係呀, 自從放暑假開始, 我阿囡就唔知整咩鬼, 成日插隻手入口, 話極都係咁, 我已經寫手冊話比溫老師知, 希望佢可以幫手提吓阿囡唔好咁做, 但似乎收效唔大.  之前, 我睇幼兒成長書, 講過, 3.5歲-4歲小朋友會有一段時間成日插手入口, 係受腦部與身體唔知咩咩機能發展影響, 好正常, 叫父母唔好比壓力佢地, 咁佢地就會唔再做, 若果經常提著, 小朋友會有壓力, 就會比較難停止這個動作.  我有時都算數, 但好多時, 都忍唔到要話佢, 唔過佢, 真係搞到我自己好大壓力.

以前我會放定包濕紙巾響阿囡書包度, 老公依家都叫我放, 等阿囡到時到後, 自己抹手手, 但學校響應環保, 我又唔想咁做, 好似同學校背道而馳咁, 總之好矛盾啦.

原帖由 ceci101 於 08-9-16 09:21 發表
我知有d學校就係洗完手先可以入課室, 甘就好d. ...

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-16 21:40 發表
kiteli,

哈哈, 梓瑤對mtr好有興趣, 識哂d站名好叻叻 .
其實我地好少帶薳然搭港鐵, 只係最近先至要日日搭, 佢都開始對mtr港島線有興趣 & 加深左認識, 佢唔識中文字, 不過識英文拼音, 上兩星期開始同佢搭mtr,  ...

薳然識併音好叻啊

係呀 ,今日我問梓瑤老師有無講書
即 "上學了" >> 無
英文書呢 >> 都無呀

都唔知係唔係真

不過我見本書又仲係好直喎 >> 可能真係無睇過

RE: 病病

試過好多次亞大病好, 就到亞細病

真係 >.<

之之媽,

唔駛擔心啦, 小朋友見到媽咪至喊咋, 見唔到就無事架啦, 薳然話今日無小朋友喊呀.

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-9-16 11:00 發表

kiteli,

薳然話老師無講英文書, 但有講中文書"上學了", 頭先我放工一返來, 佢仲猛叫我講上學了比佢聽, 仲好心急想我一次過講哂成本書比佢聽, 一頁一頁揭, 又 一邊問我, 跟住呢, 跟住呢, 佢話山山咩咩咩, 我只係應酬左佢幾頁咋, 我要那那聲沖涼呀麻.  之後, 同佢瞓覺時佢又主動話山山返學, 我問返佢山山返學點呀, 佢話喊囉, 我問咁您呢, 我無喊啊, 我再問咁今日返學有無小朋友喊呀, 佢話無呀.  

原帖由 kiteli 於 08-9-16 21:52 發表

薳然識併音好叻啊

係呀 ,今日我問梓瑤老師有無講書
即 "上學了" >> 無
英文書呢 >> 都無呀

都唔知係唔係真

不過我見本書又仲係好直喎 >> 可能真係無睇過

RE: 病病

試過好多次亞大病好, 就到亞細病

真係  ...

thanks, ceci101.

原帖由 ceci101 於 08-9-16 09:15 發表
各位媽媽, 您地好,

如果小朋友咳時又撞岩茶點係生果, 係可以自備茶點放入食物盒, 當老師派時, 見到你個食物盒係有野, 佢地就知了. 好似上次阿女有2聲咳, 我唔想佢食蕉/提子, 所以我就自備飽or餅放入食物盒. ...

回覆 # 的文章

星期二有講中文書"上學了", 阿囡仲問我山山係唔係讀聖心幼稚園.我都講故事比佢聽.

另外, 我阿囡真係好麻煩, 一到茶點時就扭計+喊, 佢對粥/湯/麥皮一d興趣都無.

原帖由 kiteli 於 08-9-16 20:50 發表

唔緊要啦, 起初唔習慣就一定有 KA LA

妳再同佢講多 D , 鼓勵佢啦, 無問題 0既 .

聽老公講 今日梓瑤放學都係坐回同一個位呀
唔知係唔係 日日都 FIXED 咗 KA 呢 ?? ...

FIXED左就好,有梓瑤一齊,對多d認多d~
唔知係學校又有冇喊..:-x

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-16 21:54 發表
之之媽,

唔駛擔心啦, 小朋友見到媽咪至喊咋, 見唔到就無事架啦, 薳然話今日無小朋友喊呀.

薳然媽~
之之只講校車ee比左米奇同melody貼子佢...要人氹~

希望今日好D la... 佢冇同我講"上學了",咁今晚同佢溫番la~你地有教她們phonics嗎~?之之都成日讀A-Z音標.

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-9-17 12:10 發表

薳然媽~

希望今日好D la... 佢冇同我講"上學了",咁今晚同佢溫番la~你地有教她們phonics嗎~?之之都成日讀A-Z音標. ...

今日梓瑤先同我講有講到 " 上學了"
不過佢又無叫我講比佢聽

我問佢今日老師有無介紹妳識天主呀

佢就唱" 讚美主" 了
跟住唔記得d 音, 就話我唔識唱呀

仲有呀, 佢話今日有玩扭扭車, sir 滑梯, 唔知係唔係著 運動初一天就有得玩 ka 呢

re: 校車

因為早上成 8:10 先到, 我們係天時暑熱下吊等了 成20 分鐘

今日我打了返學校, 頭先副校長係8:00 打比我

我好SUPRISE 佢咁夜都仲未離開學校呀

佢話佢會了解, 真係好

今日老公接梓瑤落校車時, 有發現

坐係車頭的兩位小朋友睡著了
這就是 梓瑤 & 之之了

今日就一定有教嘞, 阿囡本書貼哂貼紙 & 畫左頭髮, 我大佢問佢係咪老師幫您貼架, 佢話唔係呀, 係我自已貼同畫架, 跟住老師"給"印印落我本書度.  查實我阿囡尋日見我一放工就拿住本書要我講, 我問佢老師有無教, 佢好似話有播, 定係我見佢咁心急&好奇要我講哂本書佢聽, 我以為有教 ? 不過佢講既野通常都有9成準.

頭先問佢今日邊個有返學, 邊個無返學, 佢就數吓數吓d同學名, 跟住我問佢您同邊個最friend呀, 佢諗左一陣笑微微話梓瑤同埋卓頤.  哈哈, 佢地做左friend啦.

原帖由 kiteli 於 08-9-17 21:33 發表

今日梓瑤先同我講有講到 " 上學了"
不過佢又無叫我講比佢聽

我問佢今日老師有無介紹妳識天主呀

佢就唱" 讚美主" 了
跟住唔記得d 音, 就話我唔識唱呀

仲有呀, 佢話今日有玩扭扭車, sir 滑梯, 唔知係唔係著  ...

之之媽咪,

哈哈, 要溫書咁認真, 不過我得閒都會同佢再睇多幾次本書, 其實老師應該都會用其他輔助教材教, 呢套學習套既賣點係引導小朋友思考 & 解決問題能力, 所以小朋友會好深印象, 學會獨立.  呢套教材既作者 (professor)好叻架, 佢係幼教專家黎架, 我同佢食過一次飯, 聽佢講野, 覺得佢真係好有料到, 我d同事話同佢一齊做呢套書, 學到好多野.  我得知阿囡都係用呢套書, 好開心.

大家有無用到 exploring the learning world呀,薳然尋日玩到唔想瞓覺,今早起身又話要開電腦啦.   

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-9-17 12:10 發表

薳然媽~

希望今日好D la... 佢冇同我講"上學了",咁今晚同佢溫番la~你地有教她們phonics嗎~?之之都成日讀A-Z音標. ...

kiteli,

講開校車, 我地中環郵政總局都係等成十幾分鐘, 佢架車係吉車黎架, 咁應該唔係因為其他小朋友遲到, 而佢遲黎啦.  
您地要等成20分鐘, 就真係好過份.
我見早上多數都係daddy媽咪送小朋友上校車, 我地本來打算由姐姐帶, 但見到咁情況, 唔想阿囡唔開心, 決定自己帶, daddy話同我輪流帶阿囡到中環.

我阿囡都係對粥,麥皮一d興趣都無, 但返學, 佢會扮吓野, 都會食哂, 最多唔添o者 (佢通常都會再添食).   我阿囡日日一放學就問有咩比佢食, 佢好肚餓.
知唔知您囡囡因咩事扭呀 ?  唔肚餓 ?  定唔啱胃口 ?  

原帖由 ceci101 於 08-9-17 08:52 發表
星期二有講中文書"上學了", 阿囡仲問我山山係唔係讀聖心幼稚園.我都講故事比佢聽.

另外, 我阿囡真係好麻煩, 一到茶點時就扭計+喊, 佢對粥/湯/麥皮一d興趣都無. ...
‹ 上一主題|下一主題