用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 NCD am 班
樓主: sarahmama
go

2008-2009 NCD am 班 [複製鏈接]

啊~~!!我囡囡叫Audrey,都係冇咩講,冇唱贊美主,只說今日食左栗米~~

你地有冇msn呀, 我地大家都可以用呀,

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-9-11 12:05 發表
啊~~!!我囡囡叫Audrey,都係冇咩講,冇唱贊美主,只說今日食左栗米~~

原帖由 ceci101 於 08-9-11 13:05 發表
你地有冇msn呀, 我地大家都可以用呀,

hi~~

pm左,一陣你add我~

jasmine 係大女丫嘛, 所以咪多d嘢講lor.  佢反而好鍾意唱咿吡吔吔, 扭下扭下, 俾佢笑死呀.

原帖由 ceci101 於 08-9-11 09:37 發表
hi, 點解你地的囡囡識甘多野, 我阿囡仲好似一舊飯,
只係不停唱"讚美主"

薳然媽咪

我家妹妹,,, 叫做....梓x
好在你老公唔係姓"李" 姐 ..呵呵

不過放心啦, 我家妹妹係"梓晴" 呀

micky 枱, 仲有一個咪就係"紫僖"囉 , < ---就係 1月1日出世的同學仔 , (最大的一個 )

all,

妳地d 女女係自己講學校生活比妳聽,
定係妳地 step by step 問佢 ka ???

梓瑤都無講到同枱同學仔叫咩名啊 ..... 薳然好叻呀

仲有呀, 肥 do do ... 呢家野, 真係...哈哈

妳無見過佢 咩 ??? 我眼見梓瑤應該都係大隻妹果種...

ALL,

多D 上來 BK 啦

我 OFF. HOURS 上唔到MSN 吹水 KA LA
真係好唔習慣啊

原帖由 Yiuyiubee 於 08-9-10 22:17 發表
Iris,

我今日都有問囡囡呀,佢話比我知佢玩摟摟車,冇得玩滑梯呀!哈哈!

唔通係 A, C 班玩扭扭車

今日我問佢有無玩扭扭車, 佢答我落雨, 無得玩
真係比佢激屎 < --好似係上星期先落雨 WOR

一無得玩就話係落雨 ??

Hi Iris,

is she accepted travel by school bus?
原帖由 kiteli 於 08-9-11 22:51 發表

唔通係 A, C 班玩扭扭車

今日我問佢有無玩扭扭車, 佢答我落雨, 無得玩
真係比佢激屎 < --好似係上星期先落雨 WOR

一無得玩就話係落雨 ??

回覆 # 的文章

各位媽媽大家好呀,
我囡囡10月出世所以係細B, 佢唔會多講學校生活比我地聽, 可能佢未認識同學仔的名. 相反地阿囡有時專登講BB話我聽, 真係比佢激C我, 阿囡同我講佢好喜歡聖心學校的生活, 希望大家都愉快地成長.

原帖由 SinChi 於 08-9-11 23:37 發表
Hi Iris,

is she accepted travel by school bus?

下, 未知呀, 下星期先搭, 不過佢都無得唔接受啦 !! hehe

其實由細到大佢都唔會有分離果種 FEELING KA

所以佢返 NURSERY 都唔喊

我估佢應該都會習慣搭校車 囉

妳擔心妳女女呀 ??

阿囡無講過話有問讚美主,但睇完您個post,問阿囡有無唱讚美主,佢話有,我問佢點唱,佢唱完讚美主一句之後, 話唔識唱嘞, 您囡囡識唱好叻呀.

原帖由 ceci101 於 08-9-11 09:37 發表
hi, 點解你地的囡囡識甘多野, 我阿囡仲好似一舊飯,
只係不停唱"讚美主"

蚊怕水, 我睇怕唔怕日日用, 因為都無味架.
哎呀, 我問阿囡佢又話無玩音樂停mou低呀, 又話無玩爬山呀, 又無玩損山洞 (手冊寫會玩), 不過問佢食咩, 佢就話食有食過粟米, 尋日食月餅, 不過佢不嬲都為食d, 可能記得食既野多d, 其餘大多數時間都周圍八卦眼望望.  

我星期四接阿囡放學, 但尋日無接, 佢下午打比我問我做咩唔去接佢, 之後我返屋企, 佢好冧咁比左佢響學校做既燈籠我, 話好鐘意媽咪, 要送比我, 其實尋日daddy接佢放學時, 佢攞住個燈籠就已經話要送比媽咪, daddy問佢點唔送比daddy, 但佢甜絲絲話i love 媽咪, 若果我尋日有接佢夜學, 可能我同佢仲心甜 .

原帖由 jasey 於 08-9-10 22:55 發表
我個囡叫jasmine, 係eeyore組嫁.  尋日佢話講蜻蜓故事, 又話玩音樂停就mou低, 佢第一個mou低, 所以有貼紙獎.  今日就玩爬山同扭扭車喎.

之之媽咪,

您囡囡幅相帶左假長髮, 差d唔認得呀. 我只係記得您叫蛋蛋媽.   我囡囡日日都有話之之有返學, 仲有麥恩希 & 希彤, 可能佢見過我同呢幾位同學仔既媽咪或婆婆傾過計.

原帖由 蛋蛋媽410 於 08-9-11 12:05 發表

kiteli,

係咪仲有一個梓欣呀 ? 阿囡之前曾經話過有個叫梓欣, 係咪阿囡搞錯左.

阿囡之前返bb班時呢, 每日都問吓佢邊個有返學, 邊過無返學, 今日食咩野, 所以整整吓佢自動自覺報告我聽, 試過有次比同學打, 佢返黎都會話比我地聽.  不過其實佢對人物既印象係深d, 我記得佢讀bb班時, 讀左一個月左右, 老師話我聽佢已經記得哂成班同學既名 (雖然得個13, 14人), 到下學期, 有時我去接佢夜學, 見到d高年級既哥哥姐姐, 佢都識人地叫咩名架, 佢可能係一個八卦妹 .

星期四去接薳然放學, 見到梓瑤帶左口罩, 梓瑤好乖, 肯乖乖帶口罩, 有時薳然見我地帶口罩, 佢又話帶, 但帶一陣, 又攞黎玩, 之後又扭要一個新既, 真係比佢激c, side錢又唔環保.  我尋日都問佢梓瑤今日有無帶口罩, 佢話有呀, 有咳咳有runny nose就要帶口罩架嘞.  梓瑤無咩事嗎 ?

您家梓晴妹妹之前入左7日醫院, 氣管唔好, 真係要小心處理呀, 千其唔好比佢變哮喘呀.  您講得啱, 肥唔肥唔緊要, 最緊要身體健康.  

原帖由 kiteli 於 08-9-11 22:49 發表
薳然媽咪

我家妹妹,,, 叫做....梓x
好在你老公唔係姓"李" 姐 ..呵呵

不過放心啦, 我家妹妹係"梓晴" 呀

micky 枱, 仲有一個咪就係"紫僖"囉 , < ---就係 1月1日出世的同學仔 , (最大的一個 )

all,

妳地d 女女 ...

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-13 21:45 發表
kiteli,

係咪仲有一個梓欣呀 ? 阿囡之前曾經話過有個叫梓欣, 係咪阿囡搞錯左.

阿囡之前返bb班時呢, 每日都問吓佢邊個有返學, 邊過無返學, 今日食咩野, 所以整整吓佢自動自覺報告我聽, 試過有次比同學打, 佢返黎都 ...

好似又係有個叫梓欣啊

原來 亞女佢對人物SENSITIVE D , 真係勁

梓瑤佢就對  MTR STATION 好有興趣

佢識晒 由藍田去到 旺角, 金鐘去到QUARRY BAY 0既站名

現在仲問我, 如果無係油塘落車 ( 轉車) 會去了邊到呀 ??

係呀
梓瑤係上星期六打敗仗啦 , 有咳,RUNNING NOSE
我地星期日即帶佢睇醫生,
食過藥後, 又 OK ,
星期一如常返學
點知星期四果日溫老師11點多打比我,
話梓瑤有D RUNNING NOSE ,比了 MASK 佢
我好安慰老師佢地好有交帶呀 ,
同時都好睇得出佢地好關心小朋友 呀

其實可能都係佢好大汗呀
又係 OUTDOOR 等下車, 返到學校又行好多樓梯,
再去到課室有冷氣
咁就 HIGH 野了
真係防不X 防囉,

帶 MASK, 佢唔抗拒 KA  

妳知 MA, 每當梓瑤RUNNING NOSE ,OR 唔舒服,
好怕野到比妹妹,,, 巳經試過幾次了

EVEN 梓瑤係屋企帶住 MASK , 都 HIGH 野
我心想, 真係一屋不可有兩個 KIDS ,,,

OR 工人唔小心 , 由佢果到 TRANSFER 比妹妹,
真係唔知

總知, 千期唔好病呀 , 好 煩啊, 又好擔心呀

ALL,

上兩星期回校,  我有帶梓瑤去完 WEE WEE 先入課室 KA , 因為由屋企去到學校都相隔一個小時, 係時候要小解MA

我怕下星期起佢要搭校車時, 無人同佢上課前去 TOILET 呀 >> 我可以點做呀???
妳地又有唸個呢點嗎 ??

仲有呀, 尋日佢地拎返來個燈籠好靚呀
唔知係唔係全部都係佢地自己一手一腳"痴"上去 KA 呢 ??

Hi 薳然媽媽,

請問化痰粉邊到買?

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-4 23:24 發表
kiteli,

哈哈, 原來您係梓瑤媽咪, 依家先至知咋.  
講講吓, 我地都幾有緣, 大家大囡&細囡都一樣大, 我之前仲成日響街&其他學校面試撞到您地一家.
猴棗末都唔係次次得架, 我阿囡細個時都ok, 但舊年試過食完猴棗末變 ...

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-13 21:34 發表
之之媽咪,

您囡囡幅相帶左假長髮, 差d唔認得呀. 我只係記得您叫蛋蛋媽.   我囡囡日日都有話之之有返學, 仲有麥恩希 & 希彤, 可能佢見過我同呢幾位同學仔既媽咪或婆婆傾過計.

...

audrey都係認得薳然同幾個同學咋,Donald組記得多dd,我都有時教下佢同學仔名架~

大家記住明日係星期二, 帶phonics同主題書呀, 我差d帶錯beeno's. 仲有記住著裙同帶剪報.

想問下大家知唔知聖詩同中英文兒歌駛唔駛帶返學校嫁?

Miss Cheng told me no need, keep at home singing with her.

想問下大家知唔知聖詩同中英文兒歌駛唔駛帶返學校嫁? [/quote]

原帖由 broadband 於 08-9-14 12:39 發表
Hi 薳然媽媽,

請問化痰粉邊到買?

係咪即係"橙樹" 化痰素,
如果係,
係 各大藥房, 超市都有

各位媽媽, 您地好,

如果小朋友咳時又撞岩茶點係生果, 係可以自備茶點放入食物盒, 當老師派時, 見到你個食物盒係有野, 佢地就知了. 好似上次阿女有2聲咳, 我唔想佢食蕉/提子, 所以我就自備飽or餅放入食物盒.
‹ 上一主題|下一主題