用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 NCD am 班
樓主: sarahmama
go

2008-2009 NCD am 班 [複製鏈接]

kiteli,

我有個朋友話未必關開刀生事喎, 其實做左媽媽後, 個個都係無咁好記性, 因為多左個細路, 太多野記, 而我地仲兩名添, 又要返工, 要好記性d都有d難度, 我自己都無以前咁好記性, 尤其係短暫記憶, 依家成日唔記呢, 唔記得路.

係呀, 咁有樣野要提您喎, 星期一(即明天)要交剪報路, 剛才先臨時臨急做咋, 仲要問阿囡d問題, 等溫老師問起佢黎都識答.
希望您已一早預備好啦.

您咁好, 請到2個星期假帶梓瑤返學, 本來我都想再請多一個星期早上假, 不過再諗諗, 過去兩星期放假, 日日對住隻怪獸, 真係好辛苦, 喊左幾次, 勞氣左無數次, c左好多細胞, 都係等姐姐湊佢返學, 老公湊佢放學, 見少d佢關係會好d.  梓瑤平時乖唔乖架 ?  我阿囡真係有時搞到我想自殺 (我係講真架).

HI, 想問下你地有無用msn呢,
如果有, 我地可以用來溝通,

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-7 23:50 發表
kiteli,

我有個朋友話未必關開刀生事喎, 其實做左媽媽後, 個個都係無咁好記性, 因為多左個細路, 太多野記, 而我地仲兩名添, 又要返工, 要好記性d都有d難度, 我自己都無以前咁好記性, 尤其係短暫記憶, 依家成日唔記 ...

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-7 23:50 發表
kiteli,

我有個朋友話未必關開刀生事喎, 其實做左媽媽後, 個個都係無咁好記性, 因為多左個細路, 太多野記, 而我地仲兩名添, 又要返工, 要好記性d都有d難度, 我自己都無以前咁好記性, 尤其係短暫記憶, 依家成日唔記 ...

re: 記性
可能係選擇性記啦

re: 剪報,

我記得ka 星期一要做
不過唸住適應週 唔水做住. 所以係無做0既

re: 請假,
我都無請假
係帶完佢返學校, 再返工, 都幾趕
今早仲同 holly circle, 一齊都等唔到車, 又無 taxi  
所以我都遲到呢

不過聽日起, 會去總站上車 ,

re: 乖唔乖

一時時啦, 有時都幾嘔心瀝血
特別係婆婆公公來到幫手果日 , 佢就,唉 .....
真係唔好咁多人拆手管教. 佢地會好一點

妳又唔水屎呀 ,,,哈哈

all,

我有 msn ka
不過. 公司又未 online 到

原帖由 ceci101 於 08-9-8 13:36 發表

pm 妳了
妳 add 我啦

我無用呀,因為我唔想隨時隨地比人搵到,同埋我返工時,唔想分心,一開topic講女經,我就收唔到

原帖由 ceci101 於 08-9-8 13:36 發表

今次無做無緊要, 阿囡話老師都無問佢張剪圖.

係喎, 梓瑤返8:20am, 您可以湊埋佢返學.  係咪姐姐湊放學呀 ?  

嘩嘩嘩, 我見到d姐姐個個都坐響門口傾計, 大集會, 好得人驚, 所以daddy湊薳然放學.  姐姐送左阿囡返學, 就返屋企.  話時話, 個適應期真係長左d, 令到好多家長有不便.  

公公婆婆響樹返而曳d ?  我阿囡又唔係播, 有人響樹就唔發神經, 但係我一響樹就發神經.

唔係講笑架, 有好多時, 佢都令到我想c.  我老公話因為阿囡太鐘意我, 所以要諗好多辦法黎引我注意 .

您細囡有無好癡您呀 ?  我家妹妹依期癡得好緊要, 我唔響屋企, 佢同d姐姐玩會玩得好開心, 但一見到我, 就唔要全部人, 一定要扭我, 扭到我抱佢同佢一齊為止, 試過好肚餓, 都唔肯飲奶, 喊左成20分鐘咁濟, 好堅持, 結果係我輸左, 我一抱佢就收哂聲.  唔係好明, 點解妹妹由姐姐照顧多, 但都係好癡我, 阿媽真係有陣除 .

請問大家既囡囡有無俾蚊咬? 返咗一個星期阿女就有兩粒大蚊'lan', 仲抓到損咗. 哩兩日都有同佢噴蚊怕水, 但又怕日日用會唔好.

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-8 23:09 發表
我無用呀,因為我唔想隨時隨地比人搵到,同埋我返工時,唔想分心,一開topic講女經,我就收唔到

哈哈, 同我一樣, 都係中毒0既 一派

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-8 23:28 發表
今次無做無緊要, 阿囡話老師都無問佢張剪圖.

係喎, 梓瑤返8:20am, 您可以湊埋佢返學.  係咪姐姐湊放學呀 ?  

嘩嘩嘩, 我見到d姐姐個個都坐響門口傾計, 大集會, 好得人驚, 所以daddy湊薳然放學.  姐姐送左阿囡返學, ...

因為上個幾鐘頭,返 得屋企來再出去, 妳估真係比(工人) 佢游車河咩

來緊 thur, fri, 我就叫工人接佢放學, 因為老爺唔得閒啊

re: 細女

佢認人, 我, 工人, 老公, 婆婆, grandma 都跟

不過佢現在痴 daddy 多, 可能因為早上一起身餐奶係老公餵囉

有 daddy 佢都唔多想要我, 不過未至於抗拒囉

有樣野真係要同妳 share 下

就係我地同家姐出街時, 亞妹知道呀
佢喊 >> 真係好唔忍心唔帶佢去囉

有呀,都好大粒吓.我阿囡唔比得野咬架,又唔損傷得架,若果唔係又神經質成日話要貼膠布.尋日見到佢粒蚊,佢已嘈左好幾次要貼膠布,我唯有搵溫老師出黎話只係比佢貼一晚,第2朝返學就要脫,因為溫老師唔比.
我地一向用蚊貼,但返學著住校服,實唔得啦,睇黎我都要買支蚊怕水比佢用,順便問吓可唔可以日日用先,知道update您.

原帖由 jasey 於 08-9-9 18:16 發表
請問大家既囡囡有無俾蚊咬? 返咗一個星期阿女就有兩粒大蚊'lan', 仲抓到損咗. 哩兩日都有同佢噴蚊怕水, 但又怕日日用會唔好.

kiteli,
您地真係幸福,有咁多人可以幫到忙,我99唔肯commit過來睇孫架,得閒就隨時上來.

您家妹妹跟daddy都好呀,您唔駛咁辛苦,我家兩位都好跟我,我真係左右逢源,好似頭先咁,我陪大睇緊覺,阿大差唔多瞓著嘞,突然阿細瞓著左牙痕大叫,daddy抱佢都唔得,我即刻出馬,但搞到阿大又醒哂,阿大又唔比daddy陪,跟住因為聽日要返早,我又急急腳搞掂阿細,跟住又去搞阿大.
妹妹再大d都唔知點算? 
您家妹妹有無梓瑤咁好肉地? 我家妹妹un支支

其實我家妹妹每次見我出門口都會喊,同家姐一齊就更加.係呀,成日唔帶妹妹出街好內疚架,依家天氣好d,儘量都安排星期六&日有半日都帶妹妹出去行公園,睇吓魚魚.

好呀, 唔該晒.

係呀, 我以前都係同佢貼蚊貼, 不過我覺得蚊貼好大陣味, 因為聽聞小朋友香薰都唔好聞咁多, 成日聞蚊貼唔知會唔會都唔好.  蚊怕水就無咁大味, 我都係噴係校服.  

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-9 23:42 發表
有呀,都好大粒吓.我阿囡唔比得野咬架,又唔損傷得架,若果唔係又神經質成日話要貼膠布.尋日見到佢粒蚊,佢已嘈左好幾次要貼膠布,我唯有搵溫老師出黎話只係比佢貼一晚,第2朝返學就要脫,因為溫老師唔比.
我地一向用蚊貼,但返學著住校 ...

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-9 23:50 發表
kiteli,
您地真係幸福,有咁多人可以幫到忙,我99唔肯commit過來睇孫架,得閒就隨時上來.

您家妹妹跟daddy都好呀,您唔駛咁辛苦,我家兩位都好跟我,我真係左右逢源,好似頭先咁,我陪大睇緊覺,阿大差唔多瞓著嘞,突然阿細瞓著左牙痕大叫,daddy抱佢都唔得,我即刻出 ...

re: 妹妹肉地
我家妹妹出世時係得 6 磅6 oz , 同家姐係無得比
因家姐出世係 8 磅9 oz <--呢樣我估妳都應該知

不過係 兩個多月打後時, 可能佢都吸收得好好, 工人都叫做有心機揍, 佢就開始長肉了
直到 4個月返健康院檢查時, 姑娘話佢巳由 細 size bb 列入到大 bb 線 了

而姑娘又叫我地唔好咁早比糊仔佢食,,, 所以佢係由6個月到先比佢食囉

托賴現在都叫有肉地呀

其實好唔好肉都係其次, 身體健康先係重要呢
妳知 ma, 亞妹入過醫院 7 日, 因為氣管唔好,氣喘,
所以有肉地又如何, 在院期間, 吉針找不到血管, 最後吉腳板呀..

all ,

re: 蚊貼

梓瑤係勁 ( super) 野蚊, 同我一樣

前排我咩野都試過晒, 幾管齊下

沖涼液
蚊貼
蚊膏
電蚊器
花露水

以上全部一齊用呀 <---問妳屎未

所以現在都有用蚊貼返學, 唔知佢work 唔 work ka ,不過心理上好似真係好d

re: 全班上課

我問梓瑤, 今日有無同學仔喊
瑤 : 有小小喊, 不過好快唔喊

玩咩來呀??
瑤: 因為有人玩緊扭扭車, 所以祇可以玩sir 滑梯

妳地有無問女女呀 ??

原帖由 jasey 於 08-9-10 12:32 發表
好呀, 唔該晒.

係呀, 我以前都係同佢貼蚊貼, 不過我覺得蚊貼好大陣味, 因為聽聞小朋友香薰都唔好聞咁多, 成日聞蚊貼唔知會唔會都唔好.  蚊怕水就無咁大味, 我都係噴係校服.  

...

其實蚊貼陣味, 就係d 蚊聞到唔過來啊

咁妳用蚊怕水嘖係校服到 work 唔 work
work 我都試下

哎呀,我仲未有時間買蚊怕水添,聽日一定要買到.
係呀,您囡囡叫咩名呀?
好彩有您一齊傾吓,唔係就好似只係得我同梓瑤媽咪傾咋,大家都多d上來交流吓,我最鐘意就係8阿囡既學校生活情況.

原帖由 jasey 於 08-9-10 12:32 發表
好呀, 唔該晒.

...

Iris,

我今日都有問囡囡呀,佢話比我知佢玩摟摟車,冇得玩滑梯呀!哈哈!

原帖由 kiteli 於 08-9-10 21:05 發表

re: 妹妹肉地
我家妹妹出世時係得 6 磅6 oz , 同家姐係無得比
因家姐出世係 8 磅9 oz  

妹妹真係抵打嘞 我家妹妹呢3個月都無重過,真係有d擔心.其實妹妹比家姐時食得多d (根據姐姐mark既記錄), 但係都唔重磅, 依家仲成日叫肚餓, 我早前見到有d 媽咪話d衰bun會沖淡d奶奶比bb飲, 因為攞左d奶粉沖奶茶咖啡, 所以我有d疑神疑鬼, 但我老公話應該唔會.
我家妹妹叫梓穎,您家妹妹呢 ? 唔知會唔會咁橋同名呢?
今日薳然下午去返興趣班後叫姐姐打比我問可唔可以去club house玩, 跟住我問佢今日卓頤有無返呀, 佢話有呀, 萃韵都有呀返呀, 咁我問佢有無一個小朋友叫梓瑤呀, 佢話有呀, 我話梓瑤係咪肥du du架, 佢話係呀, 我問您肥du du定係梓瑤呀, 佢話梓瑤肥du du多d呀, 跟住我想再問, 佢話唔同您講啦, bye bye, 收左我線.
頭先食飯時問佢, 有邊個同學同一張枱呀, 佢話萃韵, 卓頤, 梓瑤, 梓欣, 仲有一個都唔知叫咩名, 咁我問佢成班有幾人呀, 佢話30個.  咁, 係咪即係今日無人缺課 :
阿囡話佢今日玩slide.  佢尋日猛叫我講大笨象故事佢聽, 唔知係咪尋日溫老師講過呢 ?

我個囡有濕疹底, 我唔敢直接搽,  哩兩日同佢噴校服, 暫時都ok. 妳都可以試下.

原帖由 kiteli 於 08-9-10 21:07 發表

其實蚊貼陣味, 就係d 蚊聞到唔過來啊

咁妳用蚊怕水嘖係校服到 work 唔 work
work 我都試下

我個囡叫jasmine, 係eeyore組嫁.  尋日佢話講蜻蜓故事, 又話玩音樂停就mou低, 佢第一個mou低, 所以有貼紙獎.  今日就玩爬山同扭扭車喎.

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-10 22:14 發表
哎呀,我仲未有時間買蚊怕水添,聽日一定要買到.
係呀,您囡囡叫咩名呀?
好彩有您一齊傾吓,唔係就好似只係得我同梓瑤媽咪傾咋,大家都多d上來交流吓,我最鐘意就係8阿囡既學校生活情況.

...

hi, 點解你地的囡囡識甘多野, 我阿囡仲好似一舊飯,
只係不停唱"讚美主"

原帖由 jasey 於 08-9-10 22:55 發表
我個囡叫jasmine, 係eeyore組嫁.  尋日佢話講蜻蜓故事, 又話玩音樂停就mou低, 佢第一個mou低, 所以有貼紙獎.  今日就玩爬山同扭扭車喎.
‹ 上一主題|下一主題