用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 2008-2009 NCD am 班
樓主: sarahmama
go

2008-2009 NCD am 班 [複製鏈接]

好呀! 可 pm 比我.

原文章由 kiteli 於 08-8-11 23:19 發表

dear all ,

我近來較忙, 無時間 check bk d messages & pm ,
妳地有無人可以幫手 update 個 contact list 呀

有兩個 mami pm 了我,
唔好意思呀, 妳地或者再 pm 比另一個 mami 呀

唔知 hollycirce, yiuyiubee  ...

當然冇問題啦, 大家分工合作 ~~~

原文章由 kiteli 於 08-8-11 23:19 發表

dear all ,

我近來較忙, 無時間 check bk d messages & pm ,
妳地有無人可以幫手 update 個 contact list 呀

有兩個 mami pm 了我,
唔好意思呀, 妳地或者再 pm 比另一個 mami 呀

唔知 hollycirce, yiuyiubee  ...

似乎大家呢排都好忙喎,都無人上來交流吓.
下星期一就開學啦,大家預備好阿女d上學用品未呀?
我阿囡似乎好鐘意學校,星期六我地上完家長會帶左d學校用品返屋企比阿囡,阿囡就好開心,又同我一齊包書,好合作,又係咁睇學校145周年隻dvd.之後見到衣櫃有自己bb班d校服就話:我唔要"xx" 校服,我要嘉勒(hehe應該係 ”諾”)撒聖心幼稚園, 至係我架麻, 咁我就話係啦係啦, 我會送比人架啦.

大家得閒就上來chat吓啦, 下星期一見啦.

原帖由 Hollycircle 於 08-8-13 09:43 發表
當然冇問題啦, 大家分工合作 ~~~

薳然媽媽,

"又同我一齊包書"... did you packed all the books? I only packed the two English books, the other couple of Chinese books have cards on the last page so I don't know how to pack.

My daughter is also very excited, always saying "I want to go to Sacred Heart"...

原帖由 薳然媽媽 於 08-8-27 23:57 發表
似乎大家呢排都好忙喎,都無人上來交流吓.
下星期一就開學啦,大家預備好阿女d上學用品未呀?
我阿囡似乎好鐘意學校,星期六我地上完家長會帶左d學校用品返屋企比阿囡,阿囡就好開心,又同我一齊包書,好合作,又係咁睇學校145周年隻dvd.之後見 ...

係呀, yuki都同你地嘅小朋友一樣,好興奮咁拿住set茶點用具好開心,不過我仲未包書,只係貼左名...
不過yuki入咗醫院,唔知趕唔趕到返學,啱啱打左俾温老師,
温老師好好人佢話睇下到時點樣幫我安排....

原帖由 sarahmama 於 08-8-28 12:08 發表
薳然媽媽,

"又同我一齊包書"... did you packed all the books? I only packed the two English books, the other couple of Chinese books have cards on the last page so I don't know how to pack.

My daughte ...

我都包晒d書啦.
我家長日無去, 爸爸話當日講過適應週唔駛帶書.

另外睇番通告話手冊內將會有時間表, 遲下可以跟住時間表執書包.

yuki無事嗎, 我個女都係上星期六入過醫院住咗兩晚.

原帖由 Hollycircle 於 08-8-29 15:12 發表
係呀, yuki都同你地嘅小朋友一樣,好興奮咁拿住set茶點用具好開心,不過我仲未包書,只係貼左名...

...

jasey:

你有心啦, yuki以家冇事,不過醫生要佢係24小時冇晒燒先俾佢走lor,希望佢可以今日或者明天出到院啦..
你囡囡okay 嘛?
而家真係要小心d, 我琴日都去左掃hello kitty face mask俾呀女返學用.....

原帖由 jasey 於 08-8-29 22:27 發表
我都包晒d書啦.
我家長日無去, 爸爸話當日講過適應週唔駛帶書.

另外睇番通告話手冊內將會有時間表, 遲下可以跟住時間表執書包.

yuki無事嗎, 我個女都係上星期六入過醫院住咗兩晚.

...

yuki mama,

今日見到yuki, 唔駛用hello kitty face mask, 應該好番晒啦. 我囡囡都好番晒, 係簡唔時仲有兩聲咳.

原帖由 Hollycircle 於 08-8-30 09:33 發表
jasey:

你有心啦, yuki以家冇事,不過醫生要佢係24小時冇晒燒先俾佢走lor,希望佢可以今日或者明天出到院啦..
你囡囡okay 嘛?
而家真係要小心d, 我琴日都去左掃hello kitty face mask俾呀女返學用.....

...

Sarahmama,

yes, I have wrapped all books, including those Chinese books.  I wrapped the front cover as for other books as it is normal, but I cut the wrapping plastic short for the back cover and then put the tape on to fix the wrapping plastic with back cover.  Then the card can still be used.

Hi all,

How is your daughter today ?  Evelyn was so excited to colour the Songs books this afternoon while I was away from home.   I don't know what to do but have warned her not to do so again as all other classmates have clean books.  She was a bit ashamed and said sorry to me afterwards.

原帖由 sarahmama 於 08-8-28 12:08 發表
薳然媽媽,

My daughte ...

Hollycircle,

Just read your message.  How is your daughter ?  Hope she is perfectly fine.  My daughter, Evelyn started to sneeze and got runny nose from Saturday evening.  Then we gave her a few Vitamin C, 化痰粉 (in day time) and 保嬰丹 (just before going to bed).  She was much better yesterday evening.  Because she was so anxious to her new school life, I kept on telling her that she would recover next day morning if she drinks 化痰粉 & 保嬰丹 .  This morning, the first thing she told me after she woke up is that Mommy, I am fully recover.  She is so happy that she can go to school.  

BTW, what is your daughter's Chinese name ?  i only got the idea on classmate's chinese names.

原帖由 Hollycircle 於 08-8-29 15:12 發表

...

jasmine ma,

係呀. 都okay la, 我諗住佢咳得犀利先俾佢帶,因為帶住都好局吓,所以無俾佢帶lor..不過就孱弱d咁lor, 揸架車都無力....

不過你囡囡好似你呀,佢好大個女呀~

原帖由 jasey 於 08-9-1 21:47 發表
yuki mama,

今日見到yuki, 唔駛用hello kitty face mask, 應該好番晒啦. 我囡囡都好番晒, 係簡唔時仲有兩聲咳.

薳然媽媽:

有心啦, 佢好返好多啦...
yuki中文名係~陳毓翹, 咁你囡囡呢?
以家係流感高峰期,所以大家真係要小心d, 真係好多小朋友容易咳同runny nose .你囡囡有冇打流感針,打咗會安心d...

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-1 22:57 發表

Just read your message.  How is your daughter ?  Hope she is perfectly fine.  My daughter, Evelyn started to sneeze and got runny nose from Saturday evening.  Then we gave her a few Vita ...

原來搬咗
真係唔知
仲以為大家忙到唔得閒 online tim
我現在新公司仲未上到網住呀 , 真係周身唁聚財

holly,

今日見亞女都有小小 running nose 呀

all
唔怕同大家講梓瑤上年返 nursery 時 , 又係每兩星期就因為 咳, running nose 睇醫生,
醫生都話無計, 要等佢自己適應

不過近呢幾個月, 我地 keep 住比佢食猴 棗散, 真係有幫助
起初日日飲一枝, 飲了個多星期,
之後就 兩日飲一枝
到現在係兩個星期飲一次

當保健, 真係幾好, 好過食西藥, 食到面都青晒啊 !!

妳地d 小朋友如果真係咳得勁, 都可以 試下啦

咳真係好辛苦啊

希望 大家小朋友都開開心心, 健健康康返學啦

仲有呀 , 今日問梓瑤鐘意返聖心幼稚園定係 x 思 (即 nursery) 果間 ??
聖心 囉.
問佢點解 ??
因為好多泥膠玩
好多跳舞囉

真係比佢笑死

我囡囡叫梁薳然, 我地仲未見過面呀, 因我地呢幾日返10:30 am.
我地無幫阿囡打流感針呀, 我地希望佢自己自然build up 抗體, 唔想下下靠打針.
各位小朋友日日行完咁多級樓梯, 有無熱辣辣呀 ?  我阿囡日日都要抖一陣至可以達標入得班房.  聽日真係要學其他家長帶定把扇.

原帖由 Hollycircle 於 08-9-2 09:56 發表
薳然媽媽:

有心啦, 佢好返好多啦...
yuki中文名係~陳毓翹, 咁你囡囡呢?
以家係流感高峰期,所以大家真係要小心d, 真係好多小朋友容易咳同runny nose .你囡囡有冇打流感針,打咗會安心d...

...

kiteli,

哈哈, 原來您係梓瑤媽咪, 依家先至知咋.  
講講吓, 我地都幾有緣, 大家大囡&細囡都一樣大, 我之前仲成日響街&其他學校面試撞到您地一家.
猴棗末都唔係次次得架, 我阿囡細個時都ok, 但舊年試過食完猴棗末變左氣管炎, 另一次就差d肺炎, 所以我家吓唔敢再比佢食猴棗末.  不過化痰粉就真係好OK架, 又好飲, 又駛得.

原帖由 kiteli 於 08-9-4 20:51 發表
原來搬咗
真係唔知
仲以為大家忙到唔得閒 online tim
我現在新公司仲未上到網住呀 , 真係周身唁聚財

holly,

今日見亞女都有小小 running nose 呀

all
唔怕同大家講梓瑤上年返 nursery 時 , 又係每兩星期就因 ...

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-4 23:24 發表
kiteli,

哈哈, 原來您係梓瑤媽咪, 依家先至知咋.  
講講吓, 我地都幾有緣, 大家大囡&細囡都一樣大, 我之前仲成日響街&其他學校面試撞到您地一家.
猴棗末都唔係次次得架, 我阿囡細個時都ok, 但舊年試過食完猴棗末變 ...

妳係咩即係係 st .clare 一齊 interview 果個呀 ??
屎啦, 我仲未認得大家即係邊個小朋友0既媽咪呀 ..

熱呀, 梓瑤係濕晒頭呀 .
過埋下星期有校車搭就好 好多 .. 唔水天時暑熱係街等車呀 ..

妳女女叫咩名呀 ?? 坐咩枱呀 ..
下星期3, 兩組一齊上了, 到時就可以睇到大家了

係呀,,, 話時話 ncd group 1 , 好似最高大係梓瑤呀 , 唔知全班係係咪最大果個呢 ???

kiteli,

咩您咁無記性架, 家長orientation o個日我咪同您傾過囉, 我仲話我成日響街 (九龍灣)碰到您地.  故名意義, 我個囡咪叫薳然, Evelyn呀, 同梓瑤同一個月但細一日o個個呀, 您個細囡又同我個細囡同一個月出世.  您以前響0501媽咪會度, 用libobo login, 但依家改左, 我見您尋日話梓瑤先至知原來kiteli 即係 libobo.  

Evelyn係mickey mouse組, 應該會同梓瑤一組 ?  我地呢個星期都係返10:30am.  佢地下星期就會見面.  返10:30am 班小朋友最高大個個係Evelyn, 所以ncd最高大o個個唔係梓瑤, 就係Evelyn架啦, 下星期就開估.  不過我諗梓瑤應該就係最大o個.

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-5 23:40 發表
kiteli,

咩您咁無記性架, 家長orientation o個日我咪同您傾過囉, 我仲話我成日響街 (九龍灣)碰到您地.  故名意義, 我個囡咪叫薳然, Evelyn呀, 同梓瑤同一個月但細一日o個個呀, 您個細囡又同我個細囡同一個月出世.   ...

哈哈,
比妳講仲了我tim, 生完亞妹後真係勁無記性啊
屎火, 比妳起晒我個底 tim
係呀, libobo = kiteli, 唔記得咗個 password 要開過囉

記得妳啦
唔好再話我無記性了

下星期3 就開估了. ...呵呵
邊個高 ???
星期3 妳會帶亞女返學嗎 ??

Kiteli,

係咩, 點解生完妹妹無記姓呀 ? 開刀生 ? 用麻醉藥多 ?
唔好話比我起哂底啦, 搞到我好似好八卦咁, , 其實我以前見到梓瑤幅相肥du du好得意, 所以見到您d post都會去您website望吓梓瑤, 另外, 我又好鬼好記性, 我記得哂d野囉.  
我由下星期一開始唔會帶阿囡返學啦, 要返工呀, 之前請左假至可以帶佢返咋.  
邊個高, 唔緊要啦, 最緊要身體健康, 聽教聽話, 係咪 ?

原帖由 薳然媽媽 於 08-9-6 22:38 發表
Kiteli,

係咩, 點解生完妹妹無記姓呀 ? 開刀生 ? 用麻醉藥多 ?
唔好話比我起哂底啦, 搞到我好似好八卦咁, , 其實我以前見到梓瑤幅相肥du du好得意, 所以見到您d post都會去您website望吓梓瑤, 另外, 我又 ...

係呀, 我生佢兩個都係開刀生
第一個, 梓瑤就緊急開刀, 全身麻醉0既, 原因妳都知啦 >> 佢太大隻, 我生唔出
第二個, 妹妹預約係半身麻醉

生完第一個都唔認自己無記性 ka ,
生完亞妹後真係唔到自己唔認 囉

所以第時, 老師有咩野要交, 學生要做, 真係要提下我呀 , 哈哈

re: 起底

我講笑 ka cha, 不過無唸過同妳咁有緣, 而妳又記得我囉 . 哈哈

我呢兩個星期都日日帶佢返學呀

話時話, 適應週都唔水無校車姐, 辛苦屎d 家長安排接送呀 >.<
‹ 上一主題|下一主題