用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 有無人可以告知九龍城聖家好D定九龍塘個間好D呢? ...
樓主: worry
go

有無人可以告知九龍城聖家好D定九龍塘個間好D呢? [複製鏈接]

Hi,最近很忙,沒有回答你D問題,唔好意思,不過看到1314網友PM左你,相信你都明白同埋得到你答案.
原文章由 worry 於 08-7-23 10:29 發表

收到晒啦, THANKS A LOT!

fbht  唔係呀, 我仲係好猶豫, 15/16緊呀, 可以既話, 比小小HINTS我啦

原文章由 FBHT 於 08-7-23 17:35 發表
Hi,最近很忙,沒有回答你D問題,唔好意思,不過看到1314網友PM左你,相信你都明白同埋得到你答案.

Dear FBHT & 1314

我都好想知你們的comment, 請問你們可否pm些意見給我. 謝!

原文章由 FBHT 於 08-7-23 17:35 發表

原文章由 Kakc 於 08-7-24 15:34 發表

我都好想知你們的comment, 請問你們可否pm些意見給我. 謝!

Kakc:

其實如要揀聖家的話好多人都會首選九龍塘,次選九龍城,原因之前都講過。我有個朋友去年選校時我都建議佢揀九龍塘,因佢不是41區的,第一輪自行收入得15分入唔到,第二輪就俾佢跨區抽中,我當時的理由就是九龍塘聖家有4班小一,九龍城只有3班,無論第一輪或第二輪既位都多D,而且睇以往D人在BK既留言,唔少人都是叩門入到的。

至於話邊間好D,真係唔識答,因兩間用既書都唔同,教法都唔同,好難用同一標準比較,又係從BK既討論得知兩間升上中學既人數又差唔多。

照你咁講, 是否建議小朋友誇區選九龍塘先, 如果2次都唔得, 就叩九龍城個間既門, 因九龍城個間叩門機會大D, 對嗎?

我有無誤解你既意思?
原文章由 1314 於 08-7-24 22:00 發表

Kakc:

其實如要揀聖家的話好多人都會首選九龍塘,次選九龍城,原因之前都講過。我有個朋友去年選校時我都建議佢揀九龍塘,因佢不是41區的,第一輪自行收入得15分入唔到,第二輪就俾佢跨區抽中,我當時的理由就是九龍塘聖家有4 ...

如在叩門階段,兩間聖家都仲有機會,我見九龍塘個邊既討論區都好多人話是叩門入到的。但如選定其中一間,最好專心一致第一二輪都係同一間,如果唔係俾人問到點解一時揀九龍城一時又揀九龍塘咁就唔係幾好喇。

[ 本文章最後由 1314 於 08-7-25 21:23 編輯 ]

原帖由 1314 於 08-7-25 21:21 發表
如在叩門階段,兩間聖家都仲有機會,我見九龍塘個邊既討論區都好多人話是叩門入到的。但如選定其中一間,最好專心一致第一二輪都係同一間,如果唔係俾人問到點解一時揀九龍城一時又揀九龍塘咁就唔係幾好喇。

[ 本文章最後由 ...

Dear all,

I'm really want to know more about the difference for these two schools. I just want to find a stitutable school for my little girl. Could any one can tell me? Many thanks.
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

原帖由 Sukiooo 於 09-1-11 01:42 發表

Dear all,

I'm really want to know more about the difference for these two schools. I just want to find a stitutable school for my little girl. Could any one can tell me? Many thanks.

九龍城教學比較傳統,活動較少,默書每星期都有,一年考三次試
九龍塘活動較多,聯課活動溶入星期1-5時間表,默書次數少些,每年考兩次試
九龍城大約有三分之二上中學部

原帖由 simsim 於 09-1-19 01:00 PM 發表

九龍城教學比較傳統,活動較少,默書每星期都有,一年考三次試
九龍塘活動較多,聯課活動溶入星期1-5時間表,默書次數少些,每年考兩次試
九龍城大約有三分之二上中學部 ...

九龍城大約有三分之二上中學部

that is one the reason why I choose Kln City instead of Kln Tong.
[img]http://www.onfinite.com/libraries2/22706/1284267//TN_611048494071213072358.jpg[img/]

如上所說,九龍城每年都有三分之二左右上中學,它們教學比較傳統,注重操練多一些。

我亦有朋友在九龍塘讀,他們的教法比較新,但論成績九龍城一定比九龍塘好。

至於課外成績我覺得差不多,九龍城在學科的比賽比較好。

原帖由 1314 於 08-7-22 21:11 發表
Worry,

Just sent PM to U again.

1314, 我都好想知呀. 可唔可以pm 我呀.

十分感謝!

would you mind to pm for me too?

thank you!

可以PM給我嗎? 謝謝

I would like to know more comments for both school, Could you mind pm to me, thanks a lot!

醒目開學勳章

我都想知麻煩pm埋比我,
thanks!!

1314,

我都想知麻煩pm埋比我, thanks!!  如不在此網, 在自行亦無選此校, 叩門有機會面試嗎?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 09-6-3 11:10 發表
1314,

我都想知麻煩pm埋比我, thanks!!  如不在此網, 在自行亦無選此校, 叩門有機會面試嗎?

其實我諗十個有九個都會揀九龍塘聖家,次選才是九龍城,你睇佢地討論區幾多人回應就知。無論校舍面積同設施都又大又新,九龍城係原址已經五十幾年,缺點是校舍細。兩間聖家除左同係嘉諾撒同宗教之外,好似無乜野一樣,佢地用既書、課堂時間、考試都唔同,我識得唔同人讀九龍塘,有讚又有彈;我個囡讀九龍城好開心,但亦有同學讀了一年就轉校。兩家上中學既比率好似相差不遠,但有人話九龍城上到既多D。個人覺得教會學校既校風始終比無宗教既好D。

至於叩門,我個囡有同學亦是叩門入到的,第1-2輪都無揀聖家,但就要睇你同個囡面試時表現如何了。

原帖由 Crabtree 於 09-6-3 11:10 AM 發表
1314,

SURE....
[img]http://www.onfinite.com/libraries2/22706/1284267//TN_611048494071213072358.jpg[img/]

Hi all,

Just want to know how is the language skills at 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)?  Are they like St. Mary - will use P2 English textbook for P1?  Can you share a bit more of the information to me as my daughter has been allocated to this school in the 2nd round of lucky draw on 6th June 2009.  I like to see if their Mathematics also a Chinese Maths or English Maths?

THanks in advance!
‹ 上一主題|下一主題