用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 有無人可以告知九龍城聖家好D定九龍塘個間好D呢? ...
go

有無人可以告知九龍城聖家好D定九龍塘個間好D呢? [複製鏈接]

有無人可以告知九龍城聖家好D定九龍塘個間好D呢?

依家好似個個都傾向揀九龍塘個間, 你地又為何揀九龍城呢間呢? 可否告知原因? THANKS!
   4    0    0    0

我淨係知兩間學校用既書和每日既課堂節數都唔一樣,好難比較。九龍塘受歡迎D,可能因為校舍較新較大,佢地每級有4班,九龍城只得3班,我自己覺得九龍塘既課外活動多元化,多D花款。我囡都有幼稚園同學入了九龍塘,聽講話隔個星期中、英默,呢邊就每星期都有。其實兩間聖家都係聖家中學直屬小學,兩邊升中學既比例好似差唔多,睇下你住邊區,那間比較方便。

thanks for your information

如係我個case, 就九龍城較方便, 我可以親身送完囡囡番學先番工都可以.

但我見今年有小朋友叩九龍城呢間學校, 佢由始至終都無間呢間, 都可以叩門成功, 仲係唔洗考試tim, 但九龍塘個間就要考筆試, 仲好多都唔收, 所以我好擔心九龍城呢間是否開始變質, 無人吼呢?

咁請問你又會幫小朋友報邊間呢?  thanks!

[quoote]原文章由 1314 於 08-7-16 21:48 發表
我淨係知兩間學校用既書和每日既課堂節數都唔一樣,好難比較。九龍塘受歡迎D,可能因為校舍較新較大,佢地每級有4班,九龍城只得3班,我自己覺得九龍塘既課外活動多元化,多D花款。我囡都有幼稚園同學入了九龍塘,聽講話隔個星期中 ... [/quote]

回覆 #1 worry 的文章

HI,其實你囡囡己入左此校,就米再多心作比交,老實講:我之前都有你這些疑問,不過……現己入了此校,希望囡囡會開開心心上學去.

FBHT
我囡囡未嫁, 今年先K2, 所以要拿多D料, 希望幫到我

你囡囡係今年升P.1? 你係誇區考入定叩門? 你最后點決定比囡囡入讀呢間呢? THANKS!
原文章由 FBHT 於 08-7-17 09:57 發表
HI,其實你囡囡己入左此校,就米再多心作比交,老實講:我之前都有你這些疑問,不過……現己入了此校,希望囡囡會開開心心上學去.

嘩嘩嘩!!你真係一個好家長,我個囡囡今年是叩門入此校,我本都想佢入九龍塘個間,因為貪佢係新校,而且交通又方便,但最後都係入左九龍城,不過之前都有家長分析兩校之別,你可細心想想再選都未遲.
原文章由 worry 於 08-7-17 11:13 發表
FBHT
我囡囡未嫁, 今年先K2, 所以要拿多D料, 希望幫到我

你囡囡係今年升P.1? 你係誇區考入定叩門? 你最后點決定比囡囡入讀呢間呢? THANKS!

fbht

請問邊到有講兩間既分別呀? 我睇過d message只係講係上午同下午班拆開咋, 可否提供條link比我呢? thanks!

原文章由 FBHT 於 08-7-17 12:24 發表
嘩嘩嘩!!你真係一個好家長,我個囡囡今年是叩門入此校,我本都想佢入九龍塘個間,因為貪佢係新校,而且交通又方便,但最後都係入左九龍城,不過之前都有家長分析兩校之別,你可細心想想再選都未遲. ...

fbht

咁真係好啦, 你可以話到比我知叩門既情況

我想知你是否1st choice 同 2nd choice都揀九龍城, 咁叩門除左交profile外, 跟住仲有無野要比, 是否真係只須面試?  係小朋友定家長一齊interview, in左幾耐之后先有消息? 咁又多唔多人叩門呀? thanks!
原文章由 FBHT 於 08-7-17 12:24 發表
嘩嘩嘩!!你真係一個好家長,我個囡囡今年是叩門入此校,我本都想佢入九龍塘個間,因為貪佢係新校,而且交通又方便,但最後都係入左九龍城,不過之前都有家長分析兩校之別,你可細心想想再選都未遲. ...

HI,之前見1314網友都分拆左佢對此校之見.你亦可向另一位網友‘MINICAT’請教一下,佢有很多此方面的心得給你.你可到另一板面可找尋到此網友:“07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下”
原文章由 worry 於 08-7-17 14:59 發表
fbht

請問邊到有講兩間既分別呀? 我睇過d message只係講係上午同下午班拆開咋, 可否提供條link比我呢? thanks!

FBHT

我睇晒啦, 都唔見佢有分析兩間學校既分別BOR?
原文章由 FBHT 於 08-7-17 15:18 發表
HI,之前見1314網友都分拆左佢對此校之見.你亦可向另一位網友‘MINICAT’請教一下,佢有很多此方面的心得給你.你可到另一板面可找尋到此網友:“07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下” ...

HI,你找唔到的話,你就試下ADD下MINICAT,因為我之前都係問佢,之後佢非常好PM覆左我.我都係有人介紹之後再安排面試,學生同家長都要見.quote]原文章由 worry 於 08-7-17 16:55 發表
FBHT

我睇晒啦, 都唔見佢有分析兩間學校既分別BOR? [/quote]

fbht

吓! 要人介紹先可以有得interview? 是否2個家長同埋個小朋友一齊去interview?  int左幾耐呢? 是見校長? 約莫問d咩問題呢? thanks!
原文章由 FBHT 於 08-7-18 11:40 發表
HI,你找唔到的話,你就試下ADD下MINICAT,因為我之前都係問佢,之後佢非常好PM覆左我.我都係有人介紹之後再安排面試,學生同家長都要見.quote]原文章由 worry 於 08-7-17 16:55 發表 http://forum.baby-kingdom.com/imag ...

其他家長是否要介紹信先有得In我就唔清楚.但我就係,先要小朋友,考下中英對答,之後先到我們入房見.
原文章由 worry 於 08-7-18 11:56 發表
fbht

吓! 要人介紹先可以有得interview? 是否2個家長同埋個小朋友一齊去interview?  int左幾耐呢? 是見校長? 約莫問d咩問題呢? thanks!

fbht  

唔好意思, 可唔可以告訴我點解你要有介紹信先有得in? 同埋我囡囡中文對答就絕無問題, 但一到英文, 佢唔掂嫁, 死啦, 我依家好頭痛

原文章由 FBHT 於 08-7-18 12:08 發表
其他家長是否要介紹信先有得In我就唔清楚.但我就係,先要小朋友,考下中英對答,之後先到我們入房見.

其實未必一定要有介紹信先有得In,不過我相信冇都可以有機會In,不用頭痛,我囡囡話主任問左D好淺英文,而校長就問日常生活.
原文章由 worry 於 08-7-18 12:22 發表
fbht  

唔好意思, 可唔可以告訴我點解你要有介紹信先有得in? 同埋我囡囡中文對答就絕無問題, 但一到英文, 佢唔掂嫁, 死啦, 我依家好頭痛

FBHT

咁請問多唔多人INTERVIEW呀?知唔知有幾多個叩門位?

你去到佢地校園, 感覺點呢? 會唔會覺得校舍好細, 好逼?
原文章由 FBHT 於 08-7-18 13:02 發表
其實未必一定要有介紹信先有得In,不過我相信冇都可以有機會In,不用頭痛,我囡囡話主任問左D好淺英文,而校長就問日常生活.

Dear FBHT

請問你知唔知兩間聖家的程度是怎樣的, 那間比較深?

原文章由 FBHT 於 08-7-18 13:02 發表

Worry,

Pls check PM.

Worry,

Just sent PM to U again.

收到晒啦, THANKS A LOT!

原文章由 1314 於 08-7-22 21:11 發表
Worry,

Just sent PM to U again.
‹ 上一主題|下一主題