用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 即興伴奏鋼琴工作坊 (超吸引..彈琴既入黎比下意見) ...
樓主: cheapbombom
go

即興伴奏鋼琴工作坊 (超吸引..彈琴既入黎比下意見) [複製鏈接]

cheapbombom,
都有幾個月啦,可唔可以分享下現在進展如何?dvd成效又如何呢?thanks.

原帖由 cheapbombom 於 08-9-3 21:50 發表
npMaMa,

唔緊要, 不過講座係分開3套買, 即是你要買serial 1, 包頭三堂(3DVD), 網上買HK$298.

點解我知? 因為我上堂之前已經買左頭一輯...你唔好抱咁大期望, 因為只係用錄影機, 影低講座既全部過程, 所以, 有無上過 ...

即興伴奏鋼琴工作坊 (超吸引..彈琴既入黎比下意見)

請問有冇人試左?
我都有d興趣
因為我記譜好弱

其實學呢d即係睇簡譜, 一個course千幾蚊都ok, 同平時小朋友學琴都係差唔多, 呢個都算係速成方法, 問題係睇chord都要好多時間練習才可, 唔係學左8hrs就識彈, 只係識左個道理點彈, 唔代表可以彈得好聽....學彈就係咁, 一定要練琴才可!

以前返church, 經常接觸詩歌, 都係簡譜為主, 之後有朋友教左少少chord點彈, 就自己練下研究下, 就知道可以有好多變化, 其實彈流行曲都係一樣, 所以8堂都係學左個"道理", 可能只集中教1-2首曲, 現在我都有fd係church司琴, 再出來教人彈呢d, 多數都係大人學, 學幾個月都識, 小朋友多數會學classic!
‹ 上一主題|下一主題