用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 即興伴奏鋼琴工作坊 (超吸引..彈琴既入黎比下意見) ...
go

即興伴奏鋼琴工作坊 (超吸引..彈琴既入黎比下意見) [複製鏈接]

有無人上過8小時工作坊? 有無人買過DVD?
好吸引啊, 給成人掌握彈琴技巧, 最重要係唔洗睇譜, 學員示範個個都彈得好好..彈流行曲再無難度....睇左幾分鐘DVD demo, 都明白左少少, 真係即時想重拾彈琴的樂趣....

唯一就係貴左些, HK$1,098上八小時.....一次過...有無人分享係咪真係咁神奇?
   0    0    0    0

係咪pop piano 個個?

之前有學生學過,話對未學過琴又想真正去彈琴既人作用不大,係可以上課學會一首歌,但係就真係得佢教個d,自己唔會真係運用到個concept 去apply 去其他歌,唔係佢地講既咁神奇

之前有學生學過,話對未學過琴又想真正去彈琴既人作用不大,係可以上課學會一首歌,但係就真係得佢教個d,自己唔會真係運用到個concept 去apply 去其他歌,唔係佢地講既咁神奇

ni樣至緊要, 一定要知道如何運用學懂既技巧再apply係其他樂曲上..

不過我睇過佢地網頁, 4堂係基本功, 之後可以再進階...以一千蚊黎講, 知多樣野, 都未嘗不可..之前都買過一些配cord既書, 自己睇都得, 不過, 佢係配真人演譯咁囉.. 仲有無人有分享?

原文章由 hunghungb 於 08-7-6 22:35 發表

之前有學生學過,話對未學過琴又想真正去彈琴既人作用不大,係可以上課學會一首歌,但係就真係得佢教個d,自己唔會真係運用到個concept 去apply 去其他歌,唔係佢地講既咁神奇 ...

簽名被屏蔽

咁又唔係.....事緣上星期日, 我心思思上網睇左佢一段鋼琴示範 - 孫燕姿既遇見, 4分鐘左右啦, 教你點配chord, 同一條片我幾乎番睇左十次,  略略領略到便打開個琴試下試下...

我練了大概大半小時, 居然真的可以彈到佢既水準, 開心到彈起...原來佢地di速成方法, 係work嫁...

我十年前學過3級, 之後擺低左啦.....多年來間中都想再學, 但每次總是維持不到3個月又放棄, 因為睇五線譜好弱, 練極都無明顯進步...

可以咁講, 我彈遇見, 係前所未有既有滿足感...一來不用看譜, 二來di chord又真係幾鬼夾, 我老公即時鼓勵我報名...

我知對於一些學習鋼琴既人, 係會看不起速成, 但, 我無話可說, 因為自己只想作業餘消遣,  似到8成就高興了...

我報左工作坊啦, 八百幾蚊4堂, 當買條裙啦, 得唔得都叫再一次了左件心事....

原文章由 嘉理子 於 08-7-16 14:52 發表
我上過, too bad !  只不過教冇譜時自己撞番o的音出來再教你撞o下邊個chord配到, 一o的theory都冇, 教教o下我自己都搵到啦。我exactly跟果個o靚仔單對單添...嘩, o靚仔原來只學過四堂古典, video果o的全部係佢日彈夜 ...

Wow, cheapbombom "... 居然真的可以彈到佢既水準, 開心到彈起...原來佢地di速成方法, 係work嫁..."

Really?

I am also interested.

Would you pls give me the link of the DVD demo & also the center of this course. I would like to ask comments of other "muscial" friends.

mrsanthony,

梗係可以啦.....
http://www.pianohk.com/workshop/seminar.php

你自己了解下先啦.......我已經連第一部份既DVD都買埋, 第一堂已經講左好多配chord既理論, 明di又唔明di....照咁講, 彈流行曲真係唔太難.......

個首遇見就係首頁既右下角, 你按"詳情"就可以見到4分鐘既demo, 用既chord只係1, 5, 6, 4, 5, 1,  副歌部份係4, 5,1,  成首都係咁,  原來ni di叫chord progression, 我未學過樂理, 但不需明白, 只要照跟, 就彈到好動聽既遇見啦, 你都試下啦.......

我隔左一個星期, 尋日又再彈一次, 都照樣記得, 因為, 原來人的聽覺對音符都好敏感,  有時襟錯左chord, 第一秒反應都已經知道, 再進行自動更正....

以前彈三級di歌, 原全唔用個腦, 總之照彈,  顧得及彈晒di音符已經好叻, 仲邊有空間去享受........

都係個句, 個di係速成理論, 只係啱些自娛的人仕,  所以,  要對號入座啦......我今日會再彈其他歌, 如夢中的婚禮......

原文章由 mrsanthony 於 08-7-18 13:18 發表
Wow, cheapbombom "... 居然真的可以彈到佢既水準, 開心到彈起...原來佢地di速成方法, 係work嫁..."

Really?

I am also interested.

Would you pls give me the link of the DVD demo & al ...

Good morning, cheapbombom,

I cannot manage.
Maybe because you had at least 三級 standard but I don't.

However, I do appreciate as this widens my horizon in music. Thank you very much.

I did search some other comments which you may find it interesting. Share with you:

"... 三調一族,就係有d人遇到一d歌係好多#或b,由於chord唔熟,就自動將首歌改為C / F/ G key,容易控制d,我就係屬於三調一族。由於我睇譜慢,我都唔鐘意睇譜彈,但係呢種彈琴方式始終係有好多限制既:
1. 如果首歌我本身未聽過,第一次彈,就真係要睇譜。
2. 再加上首陌生既歌好多# / b,就要唱一次或好幾次,唱熟左先得,所以開頭都係要睇譜,因為如果要睇譜時即刻轉C / F / G,仲難。
3. 左手要有pattern的變化同埋用多d inversions(轉位),要加花,例如加passing notes呀arpeggios呀咁先會好聽,否則會好悶。
... "

http://www15.discuss.com.hk/view ... &extra=page%3D2

原帖由 cheapbombom 於 08-7-20 10:14 發表
mrsanthony,

梗係可以啦.....
http://www.pianohk.com/workshop/seminar.php

你自己了解下先啦.......我已經連第一部份既DVD都買埋, 第一堂已經講左好多配chord既理論, 明di又唔明di....照咁講, 彈流行曲真係唔太 ...

cheapbombom,

您好!有問題想請教 :
我未跟過老師學過琴, 但我懂得看5線譜, 故此我係自學, 現在已彈到Canon in D, The Swan及一些從網上download下來的歌(我的驕傲, 夢中的婚禮.....)簡易版。我很有興趣學即興伴奏鋼琴, 亦想買DVD回來自學, 工作坊內的demo (遇見)我都有看過, 內裡提到的chord 1,5,6,4,5,1, 想請問DVD內有沒有附設琴譜 :即係chord 1是等於哪幾個音?), 還有, 右手的譜呢?

npMaMa,

速成鋼琴班係唔需要識睇5線譜的, 因為主音佢用 s f name, 而伴奏則用數目字1-7 chord來表示, 聽一次就明白晒!

咁啱咁Q, 上星期日上左第一堂工作坊, 我係跟一位死黨一齊去上的, 大家都係十年前學過琴, 之後放底左, 但係又唔心息, 成日想自娛一番, 我都係由佢介紹我上這個課程嫁咋!

一句講晒, 好掂! 我放低左琴都有十年, 跟本好初級既五線譜寫既歌仔, 都彈唔掂....第一堂講左好多配chord同和弦進行既理論, 即堂教配陳白強既...幾分鐘的約會(地下鐵碰著他...)回家練了半小時, 已經可以成首完成, 老公話, 你幾時咁勁嫁....Yeah Yeah Yeah! 真係唔洗點睇譜!

我份人心急, 又試彈左他約我去由迪士民, 童話, 終身美麗, 真係好得啊, 尤其係他約我去迪士呢, 佢用左和弦進行去件奏, 變化都幾大.....彈起上黎好正...伴奏係1-5b-6- 3b-4-1b-2-5, 你唔明我講咩? 總之, 上過一堂就會明晒...

我唔係幫住晒, 只不過, 個課程真係有教我地自行配chord的技巧, 啊sir好鼓勵我地要學職, 以後跟本唔需要買琴譜啦....我反而唔明, 有網友學琴有底, 反而叫佢回水? 我無底, 真係覺得佢教曉我好多野喎.....配chord絕對有方法, 唔係亂配一通, 不過, 易學難精, 要有一定日子才能掌握得出神入化, 睇下有幾努力去吸收啦!

我仲有3堂, 好期待...上完堂第二日, 我打比個朋友, 問佢彈成點? 大家係電話上互相彈比對方聽, 不約而同都覺得對方彈得好好....去表演啦....講真, 比左$890咋, 包四堂, 有咁既突破, 仲想點?

啊Sir講得啱, 彈琴要彈得開心, 才有動力去練, 又不用看豆士, 真是一大樂事...

講番遇見, 你試到未? 左手伴奏既pattern keep住1音5音8音就得啦...網上條片都好清楚啊!  

上得流行鋼琴, 都係講要彈得開心唧, 歡迎交流....

原帖由 npMaMa 於 08-8-27 10:19 發表

您好!有問題想請教 :
我未跟過老師學過琴, 但我懂得看5線譜, 故此我係自學, 現在已彈到Canon in D, The Swan及一些從網上download下來的歌(我的驕傲, 夢中的婚禮.....)簡易版。我很有興趣學即興伴 ...

遇見既琴譜, 都有比埋你喎, 咪就係 s f name咁簡單? 係示範條片既下面咋! 唔好以為一定要好複雜既譜先可以彈得好好聽...原來, 超簡單既譜, 係你手上, 都可以彈到出神入化, 就係流行鋼琴吸引人之處..

原帖由 npMaMa 於 08-8-27 10:19 發表

您好!有問題想請教 :
我未跟過老師學過琴, 但我懂得看5線譜, 故此我係自學, 現在已彈到Canon in D, The Swan及一些從網上download下來的歌(我的驕傲, 夢中的婚禮.....)簡易版。我很有興趣學即興伴 ...

mrsanthony,

sori, 我反而唔明白你講咩...

原帖由 mrsanthony 於 08-8-12 09:56 發表
Good morning, cheapbombom,

I cannot manage.
Maybe because you had at least 三級 standard but I don't.

However, I do appreciate as this widens my horizon in music. Thank you very much.

I did ...

又講下左手既伴奏, 其實一個chord由至少三個音組成..那麼, 基本上已經可以有以下組合...

1 3 5
1 5 8 10
1 5 8
1 5 8 5
1 5 8 10 12

當然, 變化越多, 組合越多變, 首歌咪越好聽囉....理論既野, 就係咁多嫁啦....

加油!

原帖由 cheapbombom 於 08-8-27 23:44 發表
mrsanthony,

sori, 我反而唔明白你講咩...

原帖由 cheapbombom 於 08-8-27 23:40 發表
npMaMa,

速成鋼琴班係唔需要識睇5線譜的, 因為主音佢用 s f name, 而伴奏則用數目字1-7 chord來表示, 聽一次就明白晒!

咁啱咁Q, 上星期日上左第一堂工作坊, 我係跟一位死黨一齊去上的, 大家都係十年前學過琴, 之後 ...

我在網上看了demo, 都覺好好聽。昨晚看了又看, 抄下哪幾個key是chord 1, 4, 5, 6, (因我未買他們出的DVD, 唔知乜野係1, 4, 5, 6), 然後再從網上搵右手主音的簡譜, 試彈了半個鐘, 好開心, 都彈到wor。但想問 : demo教chord時, 同一個chord點解有長有短(e.g. chord 1: C G C(短), C G C E G C(長)), 咁幾時彈長, 幾時彈短。仲有, demo下面個譜只有左手chord, 我兩手夾時唔知夾得喏唔喏。

我彈琴都係主要自娛, 有時見到d流行曲真係好想學, 好高興大家可在此交流!

關鍵係, 要數拍子...

左手伴奏, 一定係用平均既速度, 加入右手既主音就得啦...

講者建議, 起首要分手練, 但千祈唔好分手彈晒成首歌, 係遂句遂句夾, 當你夾左頭2-3句, 之後你捉到個拍子, 就可以好快上手...要領悟出來的, 但也不需花太多時間...

無錯, 遇見的曲譜上, 有一句伴奏係加長左, 通常可以落在一小節完結前, 承上起下的作用, 老師說叫cadence, 可以增加亥旋律的感情...

我明天又上第二堂了, 回來後再跟你分享!

原帖由 npMaMa 於 08-8-28 11:38 發表

我在網上看了demo, 都覺好好聽。昨晚看了又看, 抄下哪幾個key是chord 1, 4, 5, 6, (因我未買他們出的DVD, 唔知乜野係1, 4, 5, 6), 然後再從網上搵右手主音的簡譜, 試彈了半個鐘, 好開心, 都彈到wor ...

原帖由 cheapbombom 於 08-8-30 23:06 發表
關鍵係, 要數拍子...

左手伴奏, 一定係用平均既速度, 加入右手既主音就得啦...

講者建議, 起首要分手練, 但千祈唔好分手彈晒成首歌, 係遂句遂句夾, 當你夾左頭2-3句, 之後你捉到個拍子, 就可以好快上手...要領悟出 ...

我想買他們的DVD回來自學, 你認為, 是否應先買"講座一"呢。因為我星期日無可能抽到時間去上堂, 不然都想親身去學。

npMaMa,

我自己比左錢上四堂工作坊, 但係佢仲有好多DVD, 包括10個講座, 我現在是學生, 買晒全套要HK$990 (10 DVD), 已經包10堂講座...我班上有1/3同學都買左, 我仲諗緊買唔買, 因為四堂之後就拜拜了, 唔想學到唔拖唔水...

正考慮跟一位朋友夾份, 每人HK$500, 見你問開又即管問下你有無興趣加入, HK$990三人分, 每人HK$330有齊10隻碟....隨意問下咋, 無興報的話也沒打緊...

經網上買好似過千....一個人出, 真係唔係細數目...不過人多好辦事...哈哈..

我上完第二堂啦, 主打教終身美麗, 可以咁講, 明白左基本理論之後, 花臣真係越黎越多啦, 即是話, 可以彈得更加出神入化, 當然, 背後要加上努力練習啦, 主要係夾個部份最難, 不過, 比起要遂粒執豆士, 輕鬆好多倍了...

原帖由 npMaMa 於 08-9-1 11:46 發表

我想買他們的DVD回來自學, 你認為, 是否應先買"講座一"呢。因為我星期日無可能抽到時間去上堂, 不然都想親身去學。

原帖由 cheapbombom 於 08-9-2 22:17 發表
npMaMa,

我自己比左錢上四堂工作坊, 但係佢仲有好多DVD, 包括10個講座, 我現在是學生, 買晒全套要HK$990 (10 DVD), 已經包10堂講座...我班上有1/3同學都買左, 我仲諗緊買唔買, 因為四堂之後就拜拜了, 唔想學到唔拖 ...

Cheapbombom,

我其實唔想買咁多, 只想買第一個講座試下, 我怕沒有親身上堂學唔掂/唔明, 學佢demo的遇見, 好有成功感, 但當學我真的受傷了時, 真係好唔掂, 一來我仲未搵到主音個簡譜, 二來我左右手夾唔掂, 以前睇5線譜, 會知道幾時同在邊個音處落左手, 但即興彈法就唔得, 真係好講個人的音樂感

npMaMa,

唔緊要, 不過講座係分開3套買, 即是你要買serial 1, 包頭三堂(3DVD), 網上買HK$298.

點解我知? 因為我上堂之前已經買左頭一輯...你唔好抱咁大期望, 因為只係用錄影機, 影低講座既全部過程, 所以, 有無上過堂, 其實完全無分別, 反而, 有碟在手, 可以睇n咁多次.... 啊sir自己都係咁講, 買DVD可以代替上堂...

原帖由 npMaMa 於 08-9-3 10:08 發表

Cheapbombom,

我其實唔想買咁多, 只想買第一個講座試下, 我怕沒有親身上堂學唔掂/唔明, 學佢demo的遇見, 好有成功感, 但當學我真的受傷了時, 真係好唔掂, 一來我仲未搵到主音個簡譜, 二來我左右手夾唔掂, 以前睇5 ...
‹ 上一主題|下一主題