用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一選校問題
go

小一選校問題 [複製鏈接]

朋友大女兒現讀聖羅撒, 佢第二個女基本上一定可以入讀此校, 但由於佢二女出生那年是沙士所以佢想抽maryroll 有宗教分即是15分,你地認為博得過嗎? please comments.
   0    0    0    0

據聞在自行報讀第一輪時, maryroll連20分的申請人都收唔晒(情況與la salle 一樣), 15分機會等於零, 要博就只在統一派位的時候賭一賭運氣吧!(不過到時係睇居住校網而不理分數)

原文章由 mandy_lee 於 08-7-6 15:49 發表
朋友大女兒現讀聖羅撒, 佢第二個女基本上一定可以入讀此校, 但由於佢二女出生那年是沙士所以佢想抽maryroll 有宗教分即是15分,你地認為博得過嗎? please comments. ...

......................

我建議可以參考今年的成功率但我沒有這資料. 另外, 看看你是不是住41區(今年開始check得緊, 所以應該少了假地址, 成功率應高).

另外, Maryknoll 不是Maryroll. ;)

[ 本文章最後由 nicolemummy 於 08-7-6 21:07 編輯 ]

原文章由 nicolemummy 於 08-7-6 20:59 發表
我建議可以參考今年的成功率但我沒有這資料. 另外, 看看你是不是住41區(今年開始check得緊, 所以應該少了假地址, 成功率應高).

另外, Maryknoll 不是Maryroll. ;) ...

咁即是博唔過是嗎?

原文章由 mandy_lee 於 08-7-7 14:28 發表

咁即是博唔過是嗎?

本人覺得博唔過得果15分即=0, 就算沙士年又點好既學校一樣多人爭.

原文章由 mandy_lee 於 08-7-6 15:49 發表
朋友大女兒現讀聖羅撒, 佢第二個女基本上一定可以入讀此校, 但由於佢二女出生那年是沙士所以佢想抽maryroll 有宗教分即是15分,你地認為博得過嗎? please comments. ...

就算係沙士時少小朋友出世,咁除咗有家姐讀緊必入之外,睇環璄可能相對來說大家都可能首名小朋友已經有15分,加宗教分都20分(有心入這校都會可能有90%都係有宗教背景),如果媽咪或家姐係畢業生又多5分(尤其是有歷史性的名校),話時話在這情形已經有大把25 分都係處爭緊,咁妳話得15分入唔入到。而且錯過第一round 兄姐就讀必收的話,以後d路就同其他人爭,到時想再返姐讀緊那間就難上難了,起碼人地覺得妳必收都唔入,出去同人爭,第二round抽唔到再叩門,人地覺得妳都之前都唔想入.....

[ 本文章最後由 rat 於 08-7-7 18:52 編輯 ]

若是想第一輪就中, 15分當然唔得啦. 因為好多人情願放棄srl, 培正等幼稚園既OFFER, 早在k1,k2搬入41區, 第一輪明知15, 20分唔得都報mcs, 為了要去第二輪大抽獎.

第一輪15分報mcs只係代表你一定可以參加第二輪既大抽獎. 佢地真係一心一意入mcs, 沒有想其他學校. 佢地心裡是1. mcs, 2.ghs/sfa 等等.... 並不是2. srl

若你是想第二輪大抽獎的話, 沙士年係大了機會, 但係因為今年開始小班教學, 所以機會又變得差不多. 加上, 還有好多外地內地"進口"既小朋友. 例如, 02年出生人口是大約29000. 但今年入p1的卻有大約44000人. 有很大變數.

當然一直選了mcs後唔得既話, srl 就多數覺得你無誠意. 所以如想mcs, 就唔好再想srl, 反而想sfa, ghs...

所以, 博不博得過我不應給你意見, 反而是你想入mcs的決心有多大. 我覺得不要三心兩意, 之後後悔...

原文章由 mandy_lee 於 08-7-7 14:28 發表

咁即是博唔過是嗎?

[ 本文章最後由 nicolemummy 於 08-7-7 22:38 編輯 ]

梗係唔博啦,15分差唔多9成9999既學生00都係,跟本係無機會。咁樣博等如自動放棄自行分配學位。

15分就一定無得抽, 不過如果搏日後扣門, 就叫多少少誠意分.

今年srl 1st round 15分都收得一兩個咋, 佢哋因為一月要遷校重建, 每班只收29人, 相信出年情況都會一樣。
如果你放棄srl 搏maryknoll, 根本無20分都唔洗諗, 呢啲學校寸多old girl 啦!
你搏唔到, 到最後先叩srl , 人哋唔收咪仲衰!
有親戚, 上年15分41 區都抽唔到maryknoll啦!
‹ 上一主題|下一主題