用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇小朋友幼稚園讀國際學校, 而小學讀反本地小學? ...
go

有冇小朋友幼稚園讀國際學校, 而小學讀反本地小學? [複製鏈接]

想比小朋友幼稚園讀國際學校, 而小學讀反本地小學.  唔知係咪唔得呢?  中文科好似程度唔夠....有冇小朋友係咁做呢?  可否分享一下?
   0    0    0    0

我估未必可行,因為國際學校係活動教學,很小考試,小朋友在課室內可以比較自由活動,比較開心,但當小朋友小學要讀主流學校,就要從新識應本港的填鴨式教育與考試壓力,如果識應唔到,到時家長同小朋友一樣都會很辛苦

OK la..but you need to change at K3.
原文章由 candyckathybb 於 08-7-4 18:23 發表
我估未必可行,因為國際學校係活動教學,很小考試,小朋友在課室內可以比較自由活動,比較開心,但當小朋友小學要讀主流學校,就要從新識應本港的填鴨式教育與考試壓力,如果識應唔到,到時家長同小朋友一樣都會很辛苦 ...

matthewdad,

你意思係咪k3已要轉反本地幼稚園?  可以嗎? 會有位嗎?
你小朋友係咪就係由國際kinder轉去本地小學?  可否分享一下? 尤其中文科的問題....

candyckathybb,

如果係轉去直資活動教學的小學呢?

原文章由 matthewdad 於 08-7-5 00:03 發表
OK la..but you need to change at K3.
‹ 上一主題|下一主題