用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 比諾中英文幼稚園暨幼兒園
go

比諾中英文幼稚園暨幼兒園 [複製鏈接]

比諾中英文幼稚園暨幼兒園

佢地沙田,油麻地,上水同廣州都有分校.大家可以比下意見嗎??   

Re: 比諾中英文幼稚園暨幼兒園

乜真係冇人係呢間學校讀呀??? 佢都有26年歷史....

我剛於星期日報左名.我只報左幼兒班上午班.但仲諗緊轉全日好唔好.如果只返上午,只係上堂.而全日班就會食埋lunch.跟住午睡,跟住老師會同佢一齊做功課,同埋會有d課外活動.我唔想工人同佢做功課.又想賢賢有d課外活動玩下,唔駛只係上堂.你地話係咪讀全日好d好d呢? 但老公話怕佢辛苦喎.....

我星期六都同個仔報咗名讀Nursery下午班,我都唔知間學校好唔好,但平過德寶,Nursery無所謂啦!

chmama
點解你會揀下午班呢? 通常d人中意上午班多d喎....   咁你點解唔報全日呢??    

我想問半日和全日學費幾錢呢?
你地有否參觀過呢?
Thanks !

半日$1,800.(8AM-12:00) OR (1:30-5:00PM)
全日$2,600 (7:45 - 6:00PM)
全日$3,000 (7:45 - 8:30PM) include Dinner

Other 書簿550 , 茶點$ $4XX
留位$550

kittykitty,

唔該哂!

Hello! I think when we choose the school for the child is not choose the fee. I know the fee is also important but you need to consider which school can provide good qulification for your child. I go to see 比諾 in this weekend but compare to Deborah I think Derborah is much better than 比諾  . I know that the school fee is expensive than Deborah but they have oral lesson everyday and teaching by the NATIVE ENGLISH TEACHER. So you can see why their school fee is higher than 比諾.

megan705
多謝你既分享.我都知道唔應該用錢來衡量讀邊間.我都好想比我個囝去一d出名既學校讀書.但唔係每個家庭都可以負擔得到.

我問過比諾,佢地都話有外籍老師教英文.仲有普通話學.其實揀一間學校係需要好多野既配合.我諗身為家長既你.一定明白我既感受    

CPY,
我同意你講法, 其實,最重要個小朋友讀得開心.希望megan705 都明白.

chmama
多謝你認同我既講法.係呢,你係咪諗住讀住n1先.k1會再諗讀第二間呀?

HELLO CPY

妳是否說將軍澳廣場的一間,我都有幫囡囡報左讀K1 上午班。我十分讚同妳的說法,每個父母都想給自己的兒女最好的, 但亦要衡量自己的財政負擔,如要免強只會令自己辛苦,這又可必呢?在另一方面我覺得只要小朋友讀得開心邊一間都沒有所謂,未必一定出名的學校就是好的, 亦要看是否適合自己的小朋友就讀,如果小朋友讀得不開心或功課壓力太大而引至她們不想上學,這反而是弄巧成拙,可能對日後的學習態度都有影響,(因我隔離的小朋友就是一個好例子, 好是就讀於德寶的,因功課都幾深, 對於一個4.5YRS的小朋友來說真是幾辛苦,試過咋病唔返學,最後她媽媽唯有幫她轉校,E+見她成個生猛哂), 所以我會衡量自己的囡囡的性格能否適應該學校而讓她就讀,而不是看學校的名氣報名。更可況頭3年的幼稚園生活中只是給她應有的基本知識和學習團體的生活,對人應有的禮貌便可,在她讀書的漫長的生涯中又何必要她這麼早便這麼的辛苦呢? (可能我是一個要求不高的媽咪,只要囡囡開心我便會開心)

以上只是本人的愚見, 請多多見諒!  

翹BB
多謝你既分享!!我都係想我既小朋友快樂健康成長.至於佢讀唔讀到書,真係要睇下佢既天份.當然,我會盡心盡力培養佢成材.     

係呢,你認為有冇需要做多一套校服呢?

CPY

係呀!小朋友快樂健康成長才是最重要,如果小朋友唔開心做父母亦唔會好過, 當然每個父母都希望望子成龍,但如果佢本身唔係讀書的材料就算比間最出名的學校都冇用, 只會大家都辛苦。
        你會比囝囝讀全日 OR 半日呢?好似我比囡囡只讀上午班, 我覺得冇需要多做一套, 因為佢放學後可以即刻清洗, 一個下午會好快乾的,但如果你是讀全日就可能要多做一套, 因為放學後都已經是6:00PM, 洗左都可能唔乾。

翹BB
我囝囝讀半日law....諗諗下又係喎...下午洗左第二日都應該乾law...   

但我仲諗緊好唔好讀全日好.聽聞全日有課外活動.我唔想工人係屋企唔知同佢做乜好

CPY

係呀, 冇謂SIDE錢做多套校服啦!叫工人同小朋友放學後即時換跟住浸一陣間洗好快乾

I've enrolled N1 full day class for my son. Since he was born in Sep, I want him to start at Feb2005 when he is near 2.5 years.

係呢,你估可否先讀半年上午n1,跟住轉全日呢??  

Hi!

I know that in every family they will have their own different but when you choose the school. You better to know more about the school background because when I go there the teachers told me about the schedule, curriculum of the school is totally different then what did you say. You better be careful about this. And I choose Deborah because I saw the teachers in the school is nice even the English teachers. Also they have a lot of sister school around in Shatin, Tin Shui Wai, Whampoa, Tai Po and Shenzhen. So I think the school background is good! They can provided teh good schedule and curriculum to my child!

megan705

你可否講多d關於你話"when I go there the teachers told me about the schedule, curriculum of the school is totally different then what did you say"? 例如呢? thanks!
‹ 上一主題|下一主題