用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 男仔讀祟真國際班/定荃灣救世軍好?
go

男仔讀祟真國際班/定荃灣救世軍好? [複製鏈接]

男仔讀祟真國際班定荃灣救世軍好呢?我唔知點選擇好呀! 請幫忙!!
   0    0    0    0

我都有報到荃灣救世軍都收左下午班,雖然荃灣救世軍都好難入 不過我都決定左讀祟真主流班, 因為祟真校舍大d, 又多d課外活動, 又有外籍老師, 感覺上學野會多d甘, 以上個人意見

我都有報到荃灣救世軍都收左下午班,雖然荃灣救世軍都好難入 不過我都決定左讀祟真主流班, 因為祟真校舍大d, 又多d課外活動, 又有外籍老師, 感覺上學野會多d甘, 以上個人意見

回覆 #1 bobo620 的文章

實在太難取捨了

原文章由 CJBB 於 08-6-19 10:30 發表
實在太難取捨了

UM....你唸邊方面難取捨先, 睇下可唔可以幫下你...(不過我唔識荃灣果間學校, 你自己從各方面比較下啦)

1. 校舍 - 崇真同小學共用校舍, 無疑校舍係算比較大既, 又多特別室。不過你要唸埋一點, 小學學生有時都會係樹周圍走。

2. 教師 - 國際班 = 英普班, 上堂只講英文同普通話, 用外籍老師任教英文, 地道普通話老師教普通話(國家標準試甲級或乙級水平)。

3. 時間 - 唔知你荃灣果間收你係上午定下午。崇真國際班(K1)係下午既, 而K2之後就可以選全日。有D家長想比小朋友返上午, 吸收好D; 有D就想小朋友返下午, 戒掉訓晏覺習慣/上午係外面上其他課外活動。

4. 課外活動 - 崇真每日都有好多課外活動以供家長選擇。每堂大約4X-5X蚊, 校車可以免費接送。(即改時間唔洗加錢)

5. 校車 - 我估你都係住荃灣, 咁要考慮小朋友坐校車會唔會車程太遠, 小朋友食飽飯會唔會好易係校車上面訓呢? 安全嗎?

我個人覺得崇真係好好既一所學校, 特別係大部份老師都非常細心, 有愛心! 我最BUY呢樣

我個細女黎緊9月都會係崇幼主流讀K1, 哥哥就升K3。
希望幫到你啦!

課程方面, 崇真肯定比救世軍深, 將來考小學, 相信崇真比較有利, 視乎你從那方面寺選擇幼稚園

請問崇真主流班的課堂內容是否真的很深?是否K1便寫字?小兒今年九月會讀下午幼兒班, 有點擔心.

另外聽聞崇真的老師很有愛心和關心學生, 有子女在崇真就讀的家長, 可有同感?
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

原文章由 chumamama 於 08-6-30 13:44 發表
請問崇真主流班的課堂內容是否真的很深?是否K1便寫字?小兒今年九月會讀下午幼兒班, 有點擔心.

另外聽聞崇真的老師很有愛心和關心學生, 有子女在崇真就讀的家長, 可有同感? ...

請放心K1上學期沒有功課,下學期做些主要連線的功課
,小兒在崇幼3年班主任和助教老師都很好,程度不算深,K2及K3較多專題習作,常搜集圖片,屋企一定要有PRINTER,K2約一星期需用1次,但K3一星期用好幾次,K2才開始(讀寫練習)即係默書,但大數小朋支也可應付,唯一注意是需噴蚊怕水及用蚊貼.

真的很多謝kitkitlo.  

其實我真的幾怕崇真會過早逼小朋友寫字, 會嚇怕他們, 令他們不想返學.
你未回應之前, 我心真的很震
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma
‹ 上一主題|下一主題