用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 小一家長分享站
樓主: my17223
go

小一家長分享站 [複製鏈接]

原文章由 Connielai 於 08-7-16 14:03 發表
各位準聖心小一的家長們, 公喜哂。我的兒子今年上升小六, 我想同各位分享這幾年作為聖心一份子的點滴。我的兒子幼稚園時是讀私校好時光, 第一志願是選聖心, 當收到被取錄通知時, 也像你們一樣興奮, 覺得很幸運。

自 ...

Hi Connie,

謝謝妳寶貴的分享...

相信現在妳仔仔應該較以前喜歡上學啊! 大家都覺得輕鬆了嗎?

其實活動教學有很多好處, 可以加強小朋友思考及創作能力, 跳出死咕咕、沉悶的框框...很多家長都喜歡子女入讀此類學校呀!仔仔現在是讀沙田區的學校嗎?

, 我仔仔都係豬油包, 係有乜心得?

聖心D中文仲深, 你要有心理準備.

原文章由 maipo 於 08-7-20 09:03 發表
聽聞聖心d 數比較深, 係唔係呢?

, 咁英文呢?

原文章由 lengtung 於 08-7-20 19:29 發表
聖心D中文仲深, 你要有心理準備.

昨日去了天利行買書, d內容又不至於十分深, 都有好多公仔, 我諗而家開始得閒我同佢溫習下,希望返學時唔會一舊雲啦!

[ 本文章最後由 my17223 於 08-7-21 17:51 編輯 ]

原文章由 maipo 於 08-7-20 23:33 發表
, 咁英文呢?

我覺得英文深D, 那本英文書"My pals are here" 有好多字都好難, 報紙曾報導此本書較其他同類型教科書深。

原文章由 StephanieHo 於 08-7-20 18:20 發表

Hi Connie,

謝謝妳寶貴的分享...

相信現在妳仔仔應該較以前喜歡上學啊! 大家都覺得輕鬆了嗎?

其實活動教學有很多好處, 可以加強小朋友思考及創作能力, 跳出死咕咕、沉悶的框框...很多家長都喜歡子女入讀此類學 ...

其實每一間學校也有它的好處, 要視乎小朋友的性格, 幫他選擇合適的學校。我當初就是沒有顧慮這個因素, 只是想到名校的好處而乏略小朋友本身的問題, 令兒子過得不開心, 所以每次見到兒子被老師罰我也很難過。幸好, 兒子告訴我在新學年將會是同一老師當他的班主任, 兒子開心, 我也少一點壓力。

原文章由 maipo 於 08-7-19 23:32 發表
Hi Christlwm,

我個女係讀1p班.  我星期六都有兩樣嘢學緊,
依家有一樣已經安排好時間推遲d, 仲有學琴
我都唔知,改幾時好呀!  真係頭痛呀!mouth:" />

...

Hi Maipo

我個女依家都喺星期六下午學琴,不過己經通知咗,嚟緊九月改星期五下午。不過另外嗰兩樣就真喺唔知點算。喺呢,請問你知唔知小一星期六的返學時間呢?

我識d朋友有小朋友讀今年升2年級及3年級, 評語都話中文深過英文.

原文章由 maipo 於 08-7-20 23:33 發表
, 咁英文呢?

阿wing1206話, 如果無課外活動就放11:20喎,
如果有就同平時放學時間一樣.
phonics 我就改左下午2:30先上, 學琴仲諗緊,
阿女就唔想唔學琴囉, 我夜晚又俾佢學珠算,
所以都唔知點安排呀!

原文章由 christlwm 於 08-7-21 20:10 發表

Hi Maipo

我個女依家都喺星期六下午學琴,不過己經通知咗,嚟緊九月改星期五下午。不過另外嗰兩樣就真喺唔知點算。喺呢,請問你知唔知小一星期六的返學時間呢? ...

現在返上午你地都咁傷腦根,2年級返下午你地會重煩呀.

原文章由 maipo 於 08-7-21 22:11 發表
所以都唔知點安排呀!

...

其實中文及英文都唔係咁深,只係數學教快半個學期,小朋友由幼稚園上小學初初係會辛苦d的,之後就會適應的.

原文章由 lengtung 於 08-7-21 21:19 發表
我識d朋友有小朋友讀今年升2年級及3年級, 評語都話中文深過英文.

各位家長
你們預備小一用品的同時,記得預備埋防蚊用品呀.

請問如果星期六是長週要返學的話,要不要交星期五的功課?
還是星期一才交功課?另外,星期六長週會有功課嗎?

原文章由 maipo 於 08-7-21 22:11 發表
所以都唔知點安排呀!

...

HI Maipo

我淨喺呢個暑假先俾佢上phonics堂, 平時就學公文式英文,佢學咗半年都唔錯,遲D會上埋數學﹑貪佢上課時間夠彈性,兼且所學的完全取決於其進度,夠貼身。

Dear all,

歡迎各位聖母無玷聖心學校家長

請入黎沙田聖母無玷聖心學校家長
(Part II)傾下!

聖母無玷聖心學校 (Part II)
CLICK:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1047989&extra=&page=1

原文章由 MrsFung 於 08-7-22 11:15 發表
請問如果星期六是長週要返學的話,要不要交星期五的功課?
還是星期一才交功課?另外,星期六長週會有功課嗎?

Hi MrsFung,

星期六有堂的便要交, 雖然星期六學校會撥出一些時間安排課外活動,例如暢快學英語, 但有堂的科目功課還是會給的.希望
可以幫到你.

ck2000,

謝謝你的資料。我本來諗住將學琴及游水轉去星期五上堂,原來星期六返學要交功課的,咁我要將她的興趣班轉星期六下午or星期日才可以了。

"小三轉全日就會再好一d.... 應該可以更容易安排時間...:yummy".................

Please check clearly the NEW TIMETABLE....
maybe after ...............2012.....

原文章由 christlwm 於 08-7-6 15:41 發表
請問各位的小朋友,有否是由「螃蟹組」升上聖小的呢?

Hi christlwm,
我個女係是由「螃蟹組」升上聖小, 1M 班

898998,

請問你在那裡check 到可能要2012年才起好新校?

原文章由 898998 於 08-7-24 11:13 發表
"小三轉全日就會再好一d.... 應該可以更容易安排時間...:yummy".................

Please check clearly the NEW TIMETABLE....
maybe after ...............2012.....
‹ 上一主題|下一主題