用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 小一家長分享站
樓主: my17223
go

小一家長分享站 [複製鏈接]

我想問大家買咗書未? 係咪出面買會比26/8在學校買貴d? 因我想早d俾個女&自己睇下d書內容, 8月尾先買好似太遲......

my17223 ,

多謝你的關心!
在剛過去的一個學期, 除了因為他吃了醫生的藥, 人定了些, 再+上今年有一班很體諒他的老師, 令他能渡過一個愉快的學年。作為媽媽, 成績不是最大問題, 而是兒子能開心地渡過每一天, 他告訴我今年是過得最開心的一年。希望新學年也一樣。

"作為媽媽, 成績不是最大問題, 而是兒子能開心地渡過每一天"

我都係咁諗呀!!

其實我女都係坐唔定又唔專心, 仲係由活動教學嘅幼稚園升上去, 我都好擔心佢跟唔上, 不過我覺得人生漫漫長路, 除咗成績,好多嘢都好仲要, 所以我會有定心理準備要同佢一齊"捱", 但佢努力咗就ok嘞!!

my17223 ,

咁你個女吾係讀聖幼?我個仔都係, 所以乜野規距都吾識, 因為幼稚園無教, 就連抄手冊都吾識, 佢吾識一日一日跟住抄, 今日抄第1頁, 聽日可能跳左去第5頁, 我要周圍搵。而家1年級係上午班, 做功課的時間都很充裕, 到2-4年下午班級就辛苦D, 因為做完功課都無乜時間溫習。吾好咁擔心啦, 係咪我嚇親你?我個仔成日比老師罰對佢可能係一種磨練, 你要對女兒有信心啊。

回覆 #1 Connielai 的文章

Hi,

若是聖幼k3學生, 有參加小一預備班的暑期活動,已經開始教模擬小一的形式上課, 我女女每次下課都會與我分享上學的點滴. 話好開心. 所以我想上到小一應該會適應掛!! 現在小一是上午班,做功課在時間上應該沒有問題, 但到小二是下午班就有d難度. 或會安排上補習社做功課, 到小三轉全日就會再好一d.... 應該可以更容易安排時間...:yummy
SP

原文章由 Connielai 於 08-7-17 19:28 發表
my17223 ,

多謝你的關心!
在剛過去的一個學期, 除了因為他吃了醫生的藥, 人定了些, 再+上今年有一班很體諒他的老師, 令他能渡過一個愉快的學年。作為媽媽, 成績不是最大問題, 而是兒子能開心地渡過每一天, 他告訴我 ...

我都有同感,原想安排女兒入讀樓下的馬主,但女兒實在太喜歡這間小學,所還是按她的意願安排。

Hi Christlwm,

你囡囡都係今年聖小小一新生呀? 佢編左邊班呀?

佢地又暫時仲要返長短週, 我都好頭痛點安排佢
學o野d 時間.

原文章由 christlwm 於 08-7-18 22:32 發表

我都有同感,原想安排女兒入讀樓下的馬主,但女兒實在太喜歡這間小學,所還是按她的意願安排。

知唔知長週放學時間係咪同平日一樣?

原文章由 maipo 於 08-7-18 22:37 發表

學o野d 時間.

原文章由 Stephanie_1024 於 08-7-18 21:32 發表
Hi,

若是聖幼k3學生, 有參加小一預備班的暑期活動,已經開始教模擬小一的形式上課, 我女女每次下課都會與我分享上學的點滴. 話好開心. 所以我想上到小一應該會適應掛!! 現在小一是上午班,做功課在時間上應該沒有問 ...

你哋聖幼小朋友就好啦, 有小一預備班上, 可以習慣下小一嘅模式....
其實我覺得聖小都應該有小一預備班, 等黎至五湖四海嘅小朋友適應吓嘛!!!

原文章由 Connielai 於 08-7-18 15:13 發表
my17223 ,

咁你個女吾係讀聖幼?我個仔都係, 所以乜野規距都吾識, 因為幼稚園無教, 就連抄手冊都吾識, 佢吾識一日一日跟住抄, 今日抄第1頁, 聽日可能跳左去第5頁, 我要周圍搵。而家1年級係上午班, 做功課的時間都很 ...

我女唔止未抄過手冊, 默書考試測驗通通未試過.....
唔緊要啦, 希望佢同d同學仔比較下知道自己mud都唔識會發奮呢.... (我自己希望唓,哈!)
點會嚇親? 我女都試過幾次在班上掛住傾計, 俾老師"的"出班房訓話!!

若果有課外活動的話,會同平日一樣,若果無課外活動就放11:20

原文章由 my17223 於 08-7-19 10:45 發表
知唔知長週放學時間係咪同平日一樣?

原文章由 wing1206 於 08-7-19 12:33 發表
若果有課外活動的話,會同平日一樣,若果無課外活動就放11:20

wing1206,

thanks!! 咁係咪都有學車接送呀?

原文章由 maipo 於 08-7-18 22:37 發表

學o野d 時間.  

Hi Maipo

我個女都喺小一新生,編咗去1I,你呢?我依家都好心悶,因為原先安排入馬主的,所以特意為她在沙田大會堂報了星期六的舞蹈班及繪畫班,遲D都要再同佢轉班。不過真的不知道小一時會唔會有補課安排,如果有真,就更頭痛了。

我個女係讀1p班.  我星期六都有兩樣嘢學緊,
依家有一樣已經安排好時間推遲d, 仲有學琴
我都唔知,改幾時好呀!  真係頭痛呀!mouth:" />

原文章由 christlwm 於 08-7-19 19:45 發表

Hi Maipo

我個女都喺小一新生,編咗去1I,你呢?我依家都好心悶,因為原先安排入馬主的,所以特意為她在沙田大會堂報了星期六的舞蹈班及繪畫班,遲D都要再同佢轉班。不過真的不知道小一時會唔會有補課安排,如果有真,就更頭痛了。 ...

Hi Wing1206,

小一係咪未有課外活動呢? 所以都係放11:20分.
平時放幾點呢?

原文章由 wing1206 於 08-7-19 12:33 發表

maipo
小一都有課外活動的,不過無得選擇,會係唱快學英文.

原文章由 maipo 於 08-7-19 23:37 發表
Hi Wing1206,

小一係咪未有課外活動呢? 所以都係放11:20分.
平時放幾點呢?

my17223
會有校車接送的.

原文章由 my17223 於 08-7-19 12:52 發表

wing1206,

thanks!! 咁係咪都有學車接送呀?

my17223
其實你可趁暑假同小朋友玩吓老師與學生的遊戲,之後在遊戲裡加插寫手冊及默書,等個小朋友有心理準備,我現在都叫個仔背定乘數表,得閒就背幾個,起碼去到開學的時候,個小朋友無咁辛苦.

原文章由 my17223 於 08-7-19 10:51 發表

你哋聖幼小朋友就好啦, 有小一預備班上, 可以習慣下小一嘅模式....
其實我覺得聖小都應該有小一預備班, 等黎至五湖四海嘅小朋友適應吓嘛!!!

聽聞聖心d 數比較深, 係唔係呢?

原文章由 wing1206 於 08-7-20 00:10 發表
my17223
其實你可趁暑假同小朋友玩吓老師與學生的遊戲,之後在遊戲裡加插寫手冊及默書,等個小朋友有心理準備,我現在都叫個仔背定乘數表,得閒就背幾個,起碼去到開學的時候,個小朋友無咁辛苦.

...

maipo
聖小的數學係教快半個學期的,即是小一上學期教小一下學期,小一下學期就教小二上學期的.

原文章由 maipo 於 08-7-20 09:03 發表
聽聞聖心d 數比較深, 係唔係呢?
‹ 上一主題|下一主題