用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 小一家長分享站
樓主: my17223
go

小一家長分享站 [複製鏈接]

hi hi ~
我仔仔讀I班,係聖幼讀龍蝦組,有冇同班同學呀?

回覆 #19 kena 的文章

係呀,囝囝都係鯨魚組架。 琴日有無去畢業聚餐? 男仔bow tie 要另外買架? 我見豐昌順 有分店,唔知買唔買得齊校服呢?

原文章由 connie1214 於 08-7-8 15:58 發表

其實轉左, 從前個老細漢叔已經將新生買左俾Concord Travel
Mrs. Tang.

Mrs. Tang,

吾講都吾知,吾怪得服務質素甘差,真係要同學校反映一下. 有時錢並不是一個大問題,小朋友的安全及服務質素才是最重要

我聽好似話前2年漢叔年老退休,唔係轉咗佢個仔來做嗎?原來係轉咗公司呀,我見都係寫住新生,無為意忝.

原文章由 connie1214 於 08-7-8 15:58 發表

其實轉左, 從前個老細漢叔已經將新生買左俾Concord Travel
Mrs. Tang.

有校章架, 不過唔靚囉!

原文章由 wing1206 於 08-7-8 16:42 發表
maipo
你講的$25校服裙係咪無校幛的.

請問知唔知女仔可以戴什麼顏色的頭飾?
是否一定要純淨色?

好似係紅色, 黑色 & 藍色

原文章由 MrsFung 於 08-7-9 12:46 發表
請問知唔知女仔可以戴什麼顏色的頭飾?
是否一定要純淨色?

想問你地仔女是派位定係聖幼waiting架?我女
係聖幼讀,一心想讀聖小,聖幼講今年加開唔到班,無位啦。但而家知原來開了5班,聖幼講大話,學位不知点分,是否全給老友!

原文章由 calvin06 於 08-7-9 14:01 發表
想問你地仔女是派位定係聖幼waiting架?我女
係聖幼讀,一心想讀聖小,聖幼講今年加開唔到班,無位啦。但而家知原來開了5班,聖幼講大話,學位不知点分,是否全給老友! ...

聖幼末必可以上聖小, 你要明白聖小係沙田係好多人申請

原文章由 myhoneys 於 08-7-8 21:02 發表
係呀,囝囝都係鯨魚組架。 琴日有無去畢業聚餐? 男仔bow tie 要另外買架? 我見豐昌順 有分店,唔知買唔買得齊校服呢?

咁啱嘅, 咁我地可能係識嘅都未定喎  如果你去豐昌順買校服, 會買得齊的. 而bow tie 就要返校務處買了.  
畢業聚餐當然有去喇, 當晚真係好開心呀.  到時26/8 家長會我地再相認.:loveliness:

歡迎各位聖母無玷聖心學校家長

請入黎沙田聖母無玷聖心學校家長
(Part II)傾下!

聖母無玷聖心學校 (Part II)
CLICK:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1047989&extra=&page=1

[ 本文章最後由 belairmonte 於 08-7-23 00:17 編輯 ]

頭先去完學校買腰帶, 條腰帶好油呀!
嬸嬸話如果size唔o岩可以返去換,
$10一條.

hi hi, 我個仔仔讀1s班, 有冇小朋友同佢一班.
佢讀聖幼龍蝦組

準小一生
1I~~Jess,christlwm
1H~~YinKiuLam,CWLC
1M~~Kena,wing1206,myhoneys
1P~~my17223,maipo,fma,Bb1213
1S~~MrsFung,Stephanie_1024,lengtung

lengtung
歡迎你呀

[ 本文章最後由 wing1206 於 08-7-14 11:55 編輯 ]

多謝

原文章由 wing1206 於 08-7-14 11:53 發表
準小一生
1S~~MrsFung,Stephanie_1024,lengtung

lengtung
歡迎你呀

好利害, 記得咁多人的班級. 入到小學, 多多溝通.

原文章由 wing1206 於 08-7-14 11:53 發表
準小一生

lengtung
歡迎你呀
SP

又有MAMI 加入啦, 你囝囝K1 讀咩組架?

原文章由 lengtung 於 08-7-14 01:15 發表
hi hi, 我個仔仔讀1s班, 有冇小朋友同佢一班.
佢讀聖幼龍蝦組

回覆 #1 maipo 的文章

讀下午萍果組

各位準聖心小一的家長們, 公喜哂。我的兒子今年上升小六, 我想同各位分享這幾年作為聖心一份子的點滴。我的兒子幼稚園時是讀私校好時光, 第一志願是選聖心, 當收到被取錄通知時, 也像你們一樣興奮, 覺得很幸運。

自一年級, 我的兒子我的兒子被評估為有小小過度活躍+專注力決乏(ADHD), 而我亦將評估報告交給學校, 希望學校能給予適當的幫助和體諒。我的兒子不會大叫大嚷, 不會出位, 他的問題只是多咀, 周身郁, 發白日夢, 我相信很多男孩子也是這樣。從小一到小四, 我的兒子不停被老師罰, 試過3星期沒有小息, 差不多每星期也接到老師投訴電話, 去参觀展覽館偷食糖也要見家長。當時我也要上班, 但每次接到老師的電話我也很困擾, 有時為了見家長又要早走。

聖心是一間好學校, 如果你的小朋友很喜歡讀書, 它會是一間能培養小朋友成材的好地方。但我知我的兒子不是讀書的材料, 而聖心是一間傳統學校, 它要的是一些循規蹈矩的好學生, 我的兒子這些另類學生,教師們是不會接納和體諒, 只要你不聽話, 就係罰。我的兒子5年級時, 我帶了他去看醫生, 食了藥, 人定些, 先罰少些。

由2年級-4年級也是下午班, 每晚6:45先回到家, 怱怱食過飯沖完涼就開始做功課, 我的兒子算做得快, 但每晚也要做到11時, 有時12點先瞓, 當然作為媽媽,我也要在他身邊陪他。那時我在想: 是否選錯了學校? 是否我害了他?讀書是這樣辛苦嗎?後來到小兒子選學校, 他做功課慢, 食野慢, 如果選聖心,他會比大兒子更難適應。所以我毫不考慮選了另一間小學, 這間小學希望學生只用1小時去做功課, 高年級也只是2小時, 其餘時間想你多閱讀。現在他輕鬆地完成了3年小學課程。

每間學校也有它的好處, 我只是想提醒各家長, 如果你們的子女也是同我的大兒子般跳跳紮, 那麼你們要有心理準備, 你和小朋友也要一起努力。

connielai,

多謝你的分享!!
現在大兒子讀書情況怎樣了? 可能正如你所講聖心始終是一間好傳統的學校, 在經驗或教學上不太照顧到你兒子!! 希望你和大兒子在新學年繼續努力完成小六課程, 將來能找到一間你心儀又適合你兒子的中學!!
‹ 上一主題|下一主題