用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 小一家長分享站
樓主: my17223
go

小一家長分享站 [複製鏈接]

我女1S班,詞語就寫一下第一冊P.6  , 世界、海港、奶奶、叔叔、烤薯、動人、當然、賣 共8個,唔知你班是否一樣。
數學評估: 1下A (10-13), 1下B (14-16)

原帖由 kimmyu 於 09-3-3 18:52 發表
請問 1M班 今天中文功課要寫什麼詞語? 因囡囡今天病了, 沒有上學.

另外, 可否告知 數學評估的範圍.

謝謝幫忙.

我估應該是一樣, 我已經跟住呢幾個詞語寫.
謝謝.

原帖由 MrsFung 於 09-3-3 20:51 發表
我女1S班,詞語就寫一下第一冊P.6  , 世界、海港、奶奶、叔叔、烤薯、動人、當然、賣 共8個,唔知你班是否一樣。
數學評估: 1下A (10-13), 1下B (14-16)

...

請問1s班,你們有沒有中文第二冊作業? 今天要做作業,但發現不見了。

仲有點解英文科要收番上學期的worksheets & 作業?

中文作業第二冊要評估溫習, 無理由收咗喎!
英文ws可能叫佢地帶返去溫習啦!

我女就係唔見了作業,無得溫,唯有明天打去學校問老師見唔見。

Hi,

好耐冇上網, 大家好!!! 又到期考喇, 大家準備好咪. 剛剛女女去check牙時, 見到同學仔的媽媽,婆婆, 講開都話英文有d深, 阿女都有d唔記得, 我都怕今次期考會唔會考得好. 我會請假同阿女溫習, 希望可以考好d, 因為下學期要分班, 希望可以同阿女d同學一班啦... 要比心機!!!!
SP

原帖由 Stephanie_1024 於 09-3-21 18:21 發表
Hi,

好耐冇上網, 大家好!!! 又到期考喇, 大家準備好咪. 剛剛女女去check牙時, 見到同學仔的媽媽,婆婆, 講開都話英文有d深, 阿女都有d唔記得, 我都怕今次期考會唔會考得好. 我會請假同阿女溫習, 希望可以考好d, 因 ...

英文同中文都深, 阿仔成日都唔記得英文. 好似改左P.3先分班, 仲有一年.

p.2不用重新分班???? 不是每年都會重新分班??? 我知道p.3才會分精英班, 但我直覺覺得, 若重新分班, 都已開始將比較叻的學生分在一起的.

原帖由 lengtung 於 09-3-21 18:53 發表

英文同中文都深, 阿仔成日都唔記得英文. 好似改左P.3先分班, 仲有一年.
SP

請問 1M 班家長,今天是否有 VB 簿派回家呢?

Anybody knows what is the website for I Can Read?  Have the password but don't know the site.

亞囡話 I Can Read 喺讀學校嗰本 "The Pet Show".

但係有排一條密碼。唔知做乜哩?

原帖由 kimmyu 於 09-4-15 11:56 發表
亞囡話 I Can Read 喺讀學校嗰本 "The Pet Show".

I can read 係做閱讀報告果本"好書伴成長"

HI,

派左期考, 分數好似唔對, 知唔知黠計, 係咪平估加期考?知唔知平估佔幾多, 期考期佔幾多???
SP

Hi all 08-09 P1 parents,

Have been to the school last Jul 2, to buy the P2 books and have a look at the test papers.  A bit disappointed because my son have a lot of mistakes and most of it were careless ones.  Expected his grades will go down, but am happy because after a year of hardship, finally it is summer vacation.  Time to enjoy and relax.

Can parents share how you all feel after this year of  studies with your kids.  Me, I felt really hard, since I myself was not educated in HK, I really felt a lot of stress this year going through all the assignments, quiz, test and examinations.  I even thought of looking for a more relaxing school for my son, but I don't think any gov't subsidies school will be more relaxing, except for international or ESF schools.

‹ 上一主題|下一主題