用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 聽日做校服, 唔好落大雨啦
樓主: 雙子媽媽
go

聽日做校服, 唔好落大雨啦 [複製鏈接]

褓母車都係一樣, 返學快d, 但放學會耐d. 司機叔叔話佢地會先接kent road 的小朋友, 然後再去dorset road. 所以我地返kent road 的小朋友放學時要等耐d. 我返上午班都好d, 妳地返下午班, 返到屋企太晏, 如果要做埋功課, 好似無咩時間剩.
原文章由 NamB 於 08-6-19 09:40 發表
moonychan,

多謝您的回覆,我之前問過學校佢話今年(即07-08年度)响維景上、下車時間係1:00 pm 及 6:10 pm,我覺得返學車程個時間就真係好快,但係放學就比較耐。因為囝囝而家返緊N1 am,所以有部份興趣班係5 or 6點開始,我 ...

namb

到時你仔仔可能未必夠精神上 pg 喇, 或者留報 weekend 啦.

我都唔會比仔仔上pg了, 一來就來生bb, 二來, 放左學後, 可能要調節一排先會適應返 pm class.

我仔仔而家返 am, 朝早唔肯起身, 可能夜訓, 所以佢 afternoon 一定訓3小時.

對我黎講, am class 真係難度勁高. 所以我request過一次轉上午班, 冇聲氣後都冇再試了.

因為am class 的校車是 7點50分上車. 如果係咁, 我老公可能唔會有機會見到個仔!!!!

我知小朋友早訓好, 但真係冇辦法. 早極都要11點..... :p

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-19 10:36 發表
褓母車都係一樣, 返學快d, 但放學會耐d. 司機叔叔話佢地會先接kent road 的小朋友, 然後再去dorset road. 所以我地返kent road 的小朋友放學時要等耐d. 我返上午班都好d, 妳地返下午班, 返到屋企太晏, 如果要 ...

其實對我黎講都有d難度架, 因為自從搬左出黎後, 我個仔晚晚都11點幾先瞓, 朝早就10點幾先起身. 以為佢係10:30pm - 9:30am(around)架. 可能因為唔夠倦啦(我地以前住村屋, 日日落街同d堂兄妹玩). 另我上褓母車的時間就遲妳10+分鐘啦 (我住寶達附近).
原文章由 moonychan 於 08-6-19 10:42 發表
對我黎講, am class 真係難度勁高. 所以我request過一次轉上午班, 冇聲氣後都冇再試了.

因為am class 的校車是 7點50分上車. 如果係咁, 我老公可能唔會有機會見到個仔!!!!

我知小朋友早訓好, 但真係冇辦法. 早極都 ...

我都係request過一次返上午班,之後就無再問過la,其實只係覺得返上午班o的時間好用D,但以小B黎講其實返下午班會好D,平日小B通常7:30 - 8:00 am 起床,晚上10:00 - 10:30 pm 訓覺,午睡2個小時左右(如我在家,佢就唔肯訓,不過我都覺得佢其實唔眼訓,只係習慣o左要午睡及姐姐要佢訓),所以如果返上午班,就要早o的起身同埋大家(即我、爸爸、小B及姐姐)都會好趕。我諗都要睇定o的weekend興趣班la。

雙子媽媽,
寶達係咪秀荗萍呀,咁大家都唔係住得好遠。你要返工嗎?我就好羨慕moonychan可做全職媽咪la,她第2個小B仲就快出世添

正確黎講係秀茂坪村, 我之前係住大嶼山架, 因為就亞囝讀書, 所以早2個月先搬出黎住. 係呀, 我地咁近, 第時可以一齊返sat 興趣班tim.
我要返工架, 不果要我做全職媽咪我怕頂唔順 . 所以反而好佩服佢地, 因為仲辛苦個返工.
原文章由 NamB 於 08-6-19 11:38 發表
雙子媽媽,
寶達係咪秀荗萍呀,咁大家都唔係住得好遠。你要返工嗎?我就好羨慕moonychan可做全職媽咪la,她第2個小B仲就快出世添

係呀!我都知道做全職媽咪好辛苦,上年姐姐放o左3個星期假返祖家,我就响個3個星期做全職媽咪,發覺o的時間好唔見洗,但眼見响o個段日子,我跟囝囝的相處變得更加親密,雖然囝囝平時都好'爹'我,但個感覺好唔同。所以其實都好想做全職媽咪。

你地會同囝囝報咪興趣班ah?

係呀, 我淨係放假湊佢已經湊到嘔血 .

除左興趣班, 我仲想before 開學同亞囝報d暑假班, 不果又唔知報咩好. 妳地有咩提議呀?
原文章由 NamB 於 08-6-19 14:23 發表
係呀!我都知道做全職媽咪好辛苦,上年姐姐放o左3個星期假返祖家,我就响個3個星期做全職媽咪,發覺o的時間好唔見洗,但眼見响o個段日子,我跟囝囝的相處變得更加親密,雖然囝囝平時都好'爹'我,但個感覺好唔同。所以其實都好想做全 ...

囝囝而家學緊畫畫、story telling及游水,暑假期間都會繼續,但9月開學後(因返下午班)畫畫及story telling就要睇o下weekend會唔會有堂la,另外暑期班就報o左音樂話劇(包括唱歌及爵士舞),因為唔想囝囝暑假期間太悶(成日對住姐姐     ),所以要安排多o的活動比佢law。

咁請問妳係邊度學? 我記得妳住維景, 我prefer係藍田附近, 因為我依家無用工人, 平時係我亞媽湊, 我唔想佢太頻搏.
原文章由 NamB 於 08-6-19 15:07 發表
囝囝而家學緊畫畫、story telling及游水,暑假期間都會繼續,但9月開學後(因返下午班)畫畫及story telling就要睇o下weekend會唔會有堂la,另外暑期班就報o左音樂話劇(包括唱歌及爵士舞),因為唔想囝囝暑假期間太悶(成日對住 ...

係呀,我都唔想姐姐帶囝囝去咁遠,所以我都係响屋企附近學,畫畫、story telling及暑期班音樂話劇,就响維景ge商場,鋪名叫'天藝',佢有個網址可以睇到o的課程ge,個網址响屋企,我今晚PM比你la,而游泳班就係屋苑會所舉辦ka。

妳覺得好唔好? if good, 我要check吓我屋企附近係唔係有小巴可以直達維景先. 至於游水, 佢應該唔使學.
原文章由 NamB 於 08-6-19 15:28 發表
係呀,我都唔想姐姐帶囝囝去咁遠,所以我都係响屋企附近學,畫畫、story telling及暑期班音樂話劇,就响維景ge商場,鋪名叫'天藝',佢有個網址可以睇到o的課程ge,個網址响屋企,我今晚PM比你la,而游泳班就係屋苑會所舉辦ka。 ...

雖然睇唔到佢o地上堂ge情況,但我見囝囝佢返得好開心,有次工人姐姐話囝囝午睡醒後,第一句就話要去畫畫,經過附近又話要入去(但o個日唔駛上堂),好似日日想入去返興趣班咁

點解游水唔使學ge

妳亞囝幾大開始學畫晝架? 揸筆有困難嗎? 我個仔係動態型, 唸d坐定定的興趣班唔知啱唔啱佢呢? 不果我都會比佢試吓, 因為第時返學都要坐定定架ma.

至於游水, 佢依家個個星期六/日返入大嶼山都會落沙灘游, 佢細細個已經成日去沙灘. 依家佢可以滲晒個頭入水底潛一陣(真係一陣). 佢daddy係原居民, 由細到大都通村走, 佢d運動細胞遺傳晒比亞囝, 佢2歲開始已經騎4個轆單車. 依家仲大膽到揸住架車係斜坡沖落黎. 我見到都心驚膽跳.
原文章由 NamB 於 08-6-19 16:23 發表
點解游水唔使學ge

囝囝都只係學o左1個月o乍 (3yrs 4mth 開始學),其實囝囝都係好動型無時停ge,開初我都擔心佢會唔鍾意,都只係打算比佢試o下,點知佢又好鍾意播,我諗因為佢讀緊N1,所以知道咩叫做返學呱!
你囝囝而家幾多歲呀?有無返N1班?佢好犀利呀,可以成個頭潛落o的海水到

我仔仔啱啱3歲, 佢無返過n1班. 所以我估到時佢實喊死都似  . 仲有, 我都擔心佢會比人差d, 因為依家大部份小朋友都有返nursery, 都學左唔小野. 佢唔知會唔會caught up唔到呢?

多得佢老豆地獄式訓練 , 佢1歲時, daddy同佢沖涼已經係用花灑照頭淋佢, 所以佢唔係好怕水.
原文章由 NamB 於 08-6-19 16:51 發表
囝囝都只係學o左1個月o乍 (3yrs 4mth 開始學),其實囝囝都係好動型無時停ge,開初我都擔心佢會唔鍾意,都只係打算比佢試o下,點知佢又好鍾意播,我諗因為佢讀緊N1,所以知道咩叫做返學呱!
你囝囝而家幾多歲呀?有無返N1班?佢好犀利呀 ...

wasyinyin & 雙子媽媽,

真係好搞笑!

但, 唔係條褲前面有個窿用來vv嗎, 點解要響褲腳度拉出來?唔明.

原文章由 wasyinyin 於 08-6-18 10:35 發表
好攪笑

好攪笑

QUOTE:
原文章由 雙子媽媽 於 08-6-18 10:08 發表
嘩......好高難度wor.  一係條褲要短d, 一係jj要長d (唔好話我喊濕呀 )

stliu,
我睇到佢地個post後都忍唔住笑o左出黎

雙子媽媽,
你又唔駛咁擔心,因為未返N1之前,平日囝囝只有工人姐姐睇住,要姐姐服待,又唔識同其他小朋友相處及分享,所以我先決定比囝囝讀N1,只係打算要佢學習記律、禮讓、不要太自我中心。
‹ 上一主題|下一主題