用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 聽日做校服, 唔好落大雨啦
go

聽日做校服, 唔好落大雨啦 [複製鏈接]

唉.....上個星期就黑雨. 今日個天又黑到想淋落黎咁, 唔望聽日唔落雨, 只希望唔好落咁大啦. 一個人湊住亞囝, 又要擔埋傘真係好lei hei .
   0    0    0    0

阿Q D諗, 今日落晒, 聽日唔落!

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-13 11:12 發表
唉.....上個星期就黑雨. 今日個天又黑到想淋落黎咁, 唔望聽日唔落雨, 只希望唔好落咁大啦. 一個人湊住亞囝, 又要擔埋傘真係好lei hei .

落細D雨算好彩

家陣紅雨,睇白聽日都係中梗頭獎了....真係想慘叫一聲....

我噚日11點幾去到啲校服已經冇晒碼, 佢夾硬俾咗啲大size我, 叫我之後拎返嚟換, 喺我之後嗰幾個直頭白行一趟, 連錢都唔收, 叫佢遲啲先買 佢話今朝啲人買得太多所以唔夠貨, 我都見到啲人買成5套夏季校服

Waw, 5 sets of summer uniforms?! This is quite... unbelievable. I feel that it's a waste of money and resources and inconsiderate to buy 5 sets of uniforms.

原文章由 danielmama 於 08-6-15 12:23 發表
我噚日11點幾去到啲校服已經冇晒碼, 佢夾硬俾咗啲大size我, 叫我之後拎返嚟換, 喺我之後嗰幾個直頭白行一趟, 連錢都唔收, 叫佢遲啲先買 佢話今朝啲人買得太多所以唔夠貨, 我都見到啲人買成5套夏季校服:igiv ...

原文章由 danielmama 於 08-6-15 12:23 發表
我噚日11點幾去到啲校服已經冇晒碼, 佢夾硬俾咗啲大size我, 叫我之後拎返嚟換, 喺我之後嗰幾個直頭白行一趟, 連錢都唔收, 叫佢遲啲先買 佢話今朝啲人買得太多所以唔夠貨, 我都見到啲人買成5套夏季校服:igiv ...

我地就係十一點幾去到,佢話d校服已經賣晒,學校預計唔到今年好多人買兩套咁多,所以佢話要等到開學先至有得買!
原來d人唔止買兩套,係買5套,駛唔駛咁跨張呀!

我係十點半果批, 聽你地咁講即係 last 買到校服果d啦, 學校又會預得咁少既....

我諗買5套果d係順便幫朋友買埋咋, 如果唔係, 一個星期唔洗校服都著唔哂啦, 有兩日pe 架麻.

請問大家知唔知校服鞋要黑色定白色呢?

鞋(夏季) -- 黑或者白
鞋(冬季) -- 黑

原文章由 tobygin888 於 08-6-16 09:48 發表
我係十點半果批, 聽你地咁講即係 last 買到校服果d啦, 學校又會預得咁少既....

我諗買5套果d係順便幫朋友買埋咋, 如果唔係, 一個星期唔洗校服都著唔哂啦, 有兩日pe 架麻.

請問大家知唔知校服鞋要黑色定白色呢?

:w ...

我都係10:30果批,我個囝係大B同埋生得高(104cm),不過瘦身材,佢全部比晒4號碼我,我已經同佢講4號碼太細,佢係都要我試o下先,佢話o的size係偏大ge,咁無辦法,唯有同阿仔試o左先la,最後當然全部太細,咁我就走去換過晒o的size,佢就全部比晒6號size,一試上身,原來全部都超大件,咁又再換過,實在太多人,o個陣時已經11點幾,佢話5號size已經無晒la,叫我開學之後先拎返學校換,o個一刻真係好唔開心。

All,

原來有家長買5套校服? 咁又真係好多喎.
我算係早果批, 係9:00前到的, 夏天校服都係買左2套. 其他都係一套...

我係11點幾去到的, 我買左2套夏天, 另仲有2套冬天同校褸. 佢地都係比4號碼我. 我無即場試, 因我得我1個, 有d lei hei. 尋晚同亞囝試過, 衫就啱, 但褲太窄同短. 我打算羅返去換, 想問吓係唔係隨時可以羅返學校換.
原文章由 NamB 於 08-6-16 10:18 發表
我都係10:30果批,我個囝係大B同埋生得高(104cm),不過瘦身材,佢全部比晒4號碼我,我已經同佢講4號碼太細,佢係都要我試o下先,佢話o的size係偏大ge,咁無辦法,唯有同阿仔試o左先la,最後當然全部太細,咁我就走去換過晒o的size,佢就全 ...

雙子媽媽
我唔知係咪隨時都可以換,佢就叫我9月1號當日拎返學校換wo

吓, 9月1日先羅返去. 咁開學當日著咩
原文章由 NamB 於 08-6-16 11:00 發表
雙子媽媽
我唔知係咪隨時都可以換,佢就叫我9月1號當日拎返學校換wo

佢話9月1號可以唔駛著校服

我記得去年8月尾orientation時可以買/換校服,不過如果學校話9月1日唔使著校服就冇問題喇。

原文章由 NamB 於 08-6-16 11:11 發表
佢話9月1號可以唔駛著校服

e....我又未聽過9月1日唔駛著校服bor . 另外我覺得男仔套校服前後個2粒'樓'(用黎扣住條褲)有d麻煩. 雖然係好睇d, 恤衫唔會走晒出黎. but for大人梗無問題, 但for 小朋友, 佢地自己去完toilet就算識著返條褲, 都唔識扣個幾粒'樓'

我見條褲前面有個小便位,唔知係咪打算唔除褲,就敢响個小便位去呢?

原文章由 NamB 於 08-6-16 12:32 發表
我見條褲前面有個小便位,唔知係咪打算唔除褲,就敢响個小便位去呢?

Yes! You are right!  KV will train all the boys to wee wee like that!!!

雙子媽媽,

可能係學校見太多家長買唔倒校服, 或者size唔0岩而作出的相應措施? 因為size唔0岩, 都要再換校服架.

我都係有同一問題, 果幾粒鈕都令我有D困惑. 我同仔仔響屋企再試穿 (影左相響下面個blog), 佢著到鬆鬆地咁, 有D感覺唔太整齊, 扣左果幾粒鈕應該會好D, 問題係, 我仔肯定仲未識扣囉, 如果去廁所前又要除幾粒鈕, 我怕佢賴尿呀!

我老公仲搞野, 佢話, 咁咪淨係扣後面, 唔扣前面囉! 但我想像唔倒咁點除褲!!後面D鈕咪扯住條褲囉?哈哈!

http://hk.myblog.yahoo.com/iam-jonathan/article?mid=2443&prev=2446&next=2432

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-16 12:01 發表
e....我又未聽過9月1日唔駛著校服bor . 另外我覺得男仔套校服前後個2粒'樓'(用黎扣住條褲)有d麻煩. 雖然係好睇d, 恤衫唔會走晒出黎. but for大人梗無問題, 但for 小朋友, 佢地自己去完toilet就算識著返條 ...
‹ 上一主題|下一主題