用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 聽日做校服, 唔好落大雨啦
樓主: 雙子媽媽
go

聽日做校服, 唔好落大雨啦 [複製鏈接]

雙子媽媽,

係呀, 我頭先都去再睇過D相. 係唔夠膝上三吋呀!
尋日我老公再幫仔仔著左校服又影左相, 今次恤衫上面D鈕都扣埋, 條褲好似扯高左少少. 唔似咁得唔得. 等我今晚再去睇睇.但4號係咪已經係最細呢? 我諗冇得再換啦.

我估應該你可以隨時去換呱. 因為係家長去換, 麻煩倒的係家長, 又唔係學校. 除非佢冇貨.

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-17 11:24 發表
stliu,

係呀, from 張相, 妳亞囝條褲可能長左d, 可能唔係膝上三吋. 我都打算遲d再同佢試多一次. 不果anyway, 佢應該要換5號, 因為佢個褲頭真係窄左d. 另外, 我聽到有家長問如果唔啱著點, d老師(收票個d, 唔係派校服 ...

chuchumug,

都係你心水清, 我都冇諗到內褲添. 之前仔仔果D小小底褲仔前面係冇個小便位的. 最近買的, 就有了. 不過, 我覺得都係濕褲多了.
真係要靠老師們好好訓練佢至得了. 或者我地都要開始訓練下佢咁樣vee vee先得.

原文章由 chuchumug 於 08-6-17 11:24 發表
對小朋友來說, 在小孔去VV都幾高難度, 除外面校服褲, 還有內褲呢!

stliu,

4號好似唔係最細, 因為我羅校服時聽到個派校服的老師(?)答另一個家長, "仲有2號同3號".當時唔知佢講咩, 依家知嘞.
原文章由 stliu 於 08-6-17 11:58 發表
雙子媽媽,

係呀, 我頭先都去再睇過D相. 係唔夠膝上三吋呀!
尋日我老公再幫仔仔著左校服又影左相, 今次恤衫上面D鈕都扣埋, 條褲好似扯高左少少. 唔似咁得唔得. 等我今晚再去睇睇.但4號係咪已經係最細呢? 我諗冇得再 ...

我將校服相做左 "大頭照" 呀, 你地睇下.

另外, 很開心, 原來tko返kv唔洗45分鐘車程, 都冇咁擔心. 仲有老師跟車. 安心晒.

你地知唔知 kv 夏季是否著白色鞋呀?

wow.......so smart.

妳就好啦, 可以搭校車. 恨死我嘞. 我搵到褓母車經我屋企樓下. 不果見過架車, 好殘, 好舊. 同校車'爭'10萬9千里. 超sad.

返學鞋, 好似係夏天: 黑/白色都ok. 冬天就黑色. 我都o係係呢度睇返黎.
原文章由 moonychan 於 08-6-17 18:24 發表
我將校服相做左 "大頭照" 呀, 你地睇下.

另外, 很開心, 原來tko返kv唔洗45分鐘車程, 都冇咁擔心. 仲有老師跟車. 安心晒.

你地知唔知 kv 夏季是否著白色鞋呀? ...

[ 本文章最後由 雙子媽媽 於 08-6-17 18:30 編輯 ]

tks 雙子媽媽

我個仔都未識於小孔取出bird bird去vv呀, 因為佢返 nursery, 有嬸嬸幫, 於屋企, 就除低d褲咁去.

tks 雙子媽媽

我個仔都未識於小孔取出bird bird去vv呀, 因為佢返 nursery, 有嬸嬸幫, 於屋企, 就除低d褲咁去.

有冇問多幾間保母車公司呀?

我果到係新市鎮, 可能需求大, 咁岩樓下有站, 但係頭站.

男生如果穿校服, 學校係教佢地係褲腳拉個jj出黎vv的

原文章由 chuchumug 於 08-6-17 11:24 發表
對小朋友來說, 在小孔去VV都幾高難度, 除外面校服褲, 還有內褲呢!

我囝好似4碼衫5碼褲啱d. 因為4碼褲腰位真係比較窄. 橡根頭好似唔多夠彈力. 會比較cool肚. 如5碼褲會舒服好多, 但就變成唔可以係膝上3吋規格. 而係特返一吋咋. 實犯規.

我原本都係一套4碼一套5碼. 5碼做sapre for將來著多d. 見囝試完4碼褲細, 諗住將4碼褲換6碼. 咁主要著5碼褲. 而6碼變成sapre. 但依家有膝上3吋規矩, 可能唔換得.

想像都有d難度. 唔怪得褲唔可以太長同冬季係吊帶都無問題. 不過咁樣可能無咁易整濕褲. 我都試試同囝囝咁樣去vv先.

原文章由 siufo 於 08-6-17 21:50 發表

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 08-6-17 22:09 編輯 ]

嘩......好高難度wor.  一係條褲要短d, 一係jj要長d (唔好話我喊濕呀 )
原文章由 siufo 於 08-6-17 21:50 發表

好攪笑

原文章由 雙子媽媽 於 08-6-18 10:08 發表
嘩......好高難度wor.  一係條褲要短d, 一係jj要長d (唔好話我喊濕呀 )

褲腳拉 jj 出來, 咁條褲可能會好快 "were"

留比老師 train 佢先得.....

係唔係因為KV校服裇衫有鈕要扣去褲度. 所以先要有咁高難度方法去vv? 我見囝囝依家返nursery d哥哥. 佢地都係將褲除低去vv.

如果去pooh pooh, 嬸嬸都應該一定幫手除鈕先去到. 因為後面都好似有鈕要扣.

[ 本文章最後由 wasyinyin 於 08-6-18 10:55 編輯 ]

攪得人黎我怕亞囝會瀨 . 佢鐘意話"快d, 快d, 瀨急嘞, 瀨急嘞"
原文章由 wasyinyin 於 08-6-18 10:53 發表
係唔係因為KV校服裇衫有鈕要扣去褲度. 所以先要有咁高難度方法去vv? 我見囝囝依家返nursery d哥哥. 佢地都係將褲除低去vv.

如果去pooh pooh, 嬸嬸都應該一定幫手除鈕先去到. 因為後面都好似有鈕要扣. ...

moonychan,

如果無記錯,你囝囝係返Kend Rd pm class嗎?住將中?
我囝囝都係返Kend Rd pm class,住維景。
你咁快知道時間及頭站?我買校服o個日問過學校,佢話仲未知,要8月底先知,唔知你囝囝同我囝囝係咪同一架校車呢?

昨晚 let 亞仔 try the uniform, 都有 vv  

how do vv by himself? 好有難度!!

學校會教? or 自己教? ( i dunno how to do?)

namb

係呀, 我住將中, 仔仔返 kent rd pm

tko 得一架車咋, 聽老師講, 佢地稱為 "綠車"

我睇張地區紙, 見到將中寫係第一欄, 我多口問左句 "e.....原來將中係頭站呀?" 個叔叔答左句 "係呀" 所以我以為將中係頭站囉. 不過, 到時 d 路線可能都仲會變.

但係, 我好肯定, 將中上車時間為 12:50分. 因為我住果到都有幾個小朋友讀kv pm, 有次食 lunch 同佢地家長傾開計, 佢地話我知的. 佢地都話將中算係頭站.

另外, 我又問老師, 全程洗唔洗一個鐘, 老師好肯定講 "唔洗一個鐘咁內"

pm class 上堂時間為 1:35分, 所以, 12:50上車, 總車程都唔洗45分鐘.

而放學5點, 上得車, 開得車, 返到將中就around 6點.

moonychan,

多謝您的回覆,我之前問過學校佢話今年(即07-08年度)响維景上、下車時間係1:00 pm 及 6:10 pm,我覺得返學車程個時間就真係好快,但係放學就比較耐。因為囝囝而家返緊N1 am,所以有部份興趣班係5 or 6點開始,我開初諗住只係5點o個個上唔到,但而家連6點o個個都返唔到,上午又無呢個興趣班喎!真頭痛!
‹ 上一主題|下一主題