用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想想想... 培基 或是 禮賢,可否聽聽妳們的意見... ...
go

想想想... 培基 或是 禮賢,可否聽聽妳們的意見... [複製鏈接]

喜愛培基一來近家 (校車 7:30am),升band1 % 都唔差,用英數 (讀6年,相信上中學易 pick-up),課程有教快半至一級; 有聯係中學培基書院 (但不知會收多少自已培基小學生)。

喜愛禮賢小班教學,老師好有愛心,升band1 % 都 okay,但考慮因素其一是好早上校車 (6:40am),自已送就可以7am出門,其二中學網屬於深水埗區。

長遠看中學而言,我打算揀回沙田區,若此讀培基會否著數/穩陣,相反若選禮賢,是否多此一舉?  還是博仔仔成績好,可去面試自行收生呢? 還有跨區這部份?

而成績方面,自已真的不清楚那間優勝,只知道私校會有自已的一套,資源會充裕,教師方面我直覺上會覺得會較盡責和有心機 ,否則好易被炒 (因我覺得私校炒人會容易過政府學校),好話唔好聽,有些教了10多20年的資深教師,做又36唔做又36。 當然樹大有枯枝,我絕對不是一竹高打一船人,這只是我的 concerns,勿見怪。

可否聽聽妳們的意見呢.....感謝!!
   0    0    0    0

HI,

我和你的case 差不多, 諗既係沙官小/禮賢, 本身一心去禮小, 原因同你差不多, 但咁好彩又派沙官小, 沙官近家可遲點出門, 而禮小要 7:00校車。 再者, 沙小有沙中 backup, 而禮小升中又好好, 真係唔知點好 !!!!

I choose Pooi Kei finally even my daughter got a seat at Rhenish in Kowloon Tong.  It's too early to get up particular in winter time if study in Kowloon Tong.  I was quite satisfy with Pooi Kei up till now.

bonme
請教您多一点,面試題目是否很難????
K & J
‹ 上一主題|下一主題