用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不計學費問題[請問馬小、禮賢、九龍塘小學那一間好些] ...
go

不計學費問題[請問馬小、禮賢、九龍塘小學那一間好些] [複製鏈接]

不計學費
請問馬頭涌官小[九龍城福祥街]、禮賢小學及九龍塘小學這三所小學若是各位會如何排列呢?
請幫忙
   0    0    0    0

回覆 #1 Esso 的文章

I also want to know.
Thanks for advice

Hello Esso & Kyat

三間都各有不同, 如果經濟許可下您給我選擇我會選九小(即九龍塘學校-小學部), 我有些朋友自己是做教師, 而她的囝囡都是就讀這間學校, 甚至有些朋友個囝畢業於這間學校, 現時讀更大學,同時她們說學校D老師很有愛心, 程度都比較高半過至一過學期(P.1下學期會敎P.2上學期的書本), 如果成績較為不理想的話會有些硏習班給這些學生, 升中派位都理想, 因為九龍城校網比起禮賢校網會好些(只是個人認為), 但係禮賢課程較為活動敎學多些, 而這間官立好的方面是不需要交學費, 但係他太傳統學校, 如入讀到精英班就會好些, 如入唔到精英班都幾慘(聽有些朋友D囝囡是入讀官小話), 所以聽完我都怕, 因為我個小朋友是不可以入讀太過傳統的學校, 因為現在放學都要等我叫佢做功課佢才去做,如果真係入官小我估每日要放一枝雞毛掃係枱上才可以叫佢做功課, 所以我唔想咁,  雖然每一間學校可能會有分精英班和唔係精英班, 個人認為咁樣會給在職的父母和小朋友好大壓力, 其實三間學校都有自己的優點和決點, 最重要係您們想給阿囝阿囡哪種敎學方法, 每個小朋友都有自己不同的地方, 亦會各有出色的地方, 所以要想清楚小朋友是邊類型, 以上只是個人睇法.

我會把九龍塘小學放在第一位, 若不理會學費這一點的話

九龍塘學校, 在我屋企樓下附近, 我平日見學生又乖, 質素又好, 我明天都會去註冊。

原文章由 牽牛花 於 08-6-9 10:02 發表
九龍塘學校, 在我屋企樓下附近, 我平日見學生又乖, 質素又好, 我明天都會去註冊。

九龍塘學校,  我明天都會去註冊。牽牛花,我仔有機會會和你小朋友是同學

Hi, Yummy-baby!

多謝你的分享,但對以下(本來我也想為小兒向馬頭涌叩門,但現在有些猷疑)有些不明白,可否再祥細解釋:

1. "入唔到精英班都幾慘" -- 是指甚麼"慘"?

2. "如入讀到精英班就會好些" -- 好在那裡? 與其他"入唔到精英班"的分別是甚麼?

3. 為何"真係入官小我估每日要放一枝雞毛掃係枱上才可以叫佢做功課"-- 是官小的功課太多或是太不有趣,只重抄寫? 或是甚麼原因?

原文章由 yummy-baby 於 08-6-9 02:01 發表
Hello Esso & Kyat

三間都各有不同, 如果經濟許可下您給我選擇我會選九小(即九龍塘學校-小學部), 我有些朋友自己是做教師, 而她的囝囡都是就讀這間學校, 甚至有些朋友個囝畢業於這間學校, 現時讀更大學,同時 ...

[ 本文章最後由 Nicnicsmum 於 08-6-9 10:44 編輯 ]

首先多謝各位寶貴的意見。
其實囝囝在KTS是候備, 呢兩日就要交翻份form俾學校, 表示對學位仍有興趣。 而禮賢係正選, 馬頭涌(土瓜灣)則抽到既。
我心大心細, 我和老公都要返工, 依家囝囝同奶奶住, 只係禮拜五才帶返屋企, 平時約有3晚去奶奶度跟功課, 但只得個零鐘, 而囝囝又唔會主動讀書。
我和老公都幾鐘意KTS, 校網同學校環境都好, 但程度都幾高, 我驚追唔上, 如果考試成日都塾底, 我又怕影響囝囝既信心。

對於禮賢, 一條鐵路分開, 校網便是深水埗區, 各家長有乜意見?

點解唔讀馬頭涌(土瓜灣)?既然大人唔多時間跟功課而小朋友又唔係主動果隻,我會揀津校,希望唔使墊底,而且馬頭涌(土瓜灣)都係一間唔錯既學校呢..
我prefer用交學費既錢請人跟進功課, 自己又唔洗咁辛苦而又放心

原文章由 Esso 於 08-6-9 10:45 發表
首先多謝各位寶貴的意見。
其實囝囝在KTS是候備, 呢兩日就要交翻份form俾學校, 表示對學位仍有興趣。 而禮賢係正選, 馬頭涌(土瓜灣)則抽到既。
我心大心細, 我和老公都要返工, 依家囝囝同奶奶住, 只係禮拜五才帶返屋 ...

[ 本文章最後由 鳳梨 於 08-6-9 11:01 編輯 ]

回覆 #7 Nicnicsmum 的文章

我都想知點解

我都想知點解

原文章由 Nicnicsmum 於 08-6-9 10:41 發表
Hi, Yummy-baby!

多謝你的分享,但對以下(本來我也想為小兒向馬頭涌叩門,但現在有些猷疑)有些不明白,可否再祥細解釋:

1. "入唔到精英班都幾慘" -- 是指甚麼"慘"?

2. "如入讀到精英班就會好些" -- 好在那裡? 與其他"入 ...
‹ 上一主題|下一主題