用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網~大家分享派位結果
樓主: sunsunsandy
go

62網~大家分享派位結果 [複製鏈接]

荃景基慧口碑都唔錯嫁.

原文章由 carrievic 於 08-6-13 16:50 發表

荃景圍嗰間,其實我都唔知好唔好的,只去過石鐘出參觀過,幾新,同好似讀得輕鬆d,但都未決定!

所以想入 BAND 1 中學, 都要靠小朋友本身成績掂, 成績唔掂幾好小學都無用.... 好煩.

選唔選就要睇埋平身小朋友同大人性格合唔合適, 因官校會將最好資源抽放晒係精英班, 如果唔係精英班大小朋友都幾大壓力.
好可能妳地有家族性遺傳讀得書天份 唔使煩啦.

原文章由 瑤瑤媽咪咪 於 08-6-13 16:37 發表
tramtram,

堂家姐讀書都幾叻, 叻的入荃官中學機會真係大好多, 記得當年有個親戚的同學在別一間小學讀, 成績都好叻, 選荃官第一要interview, 最後入唔到, 堂家姐唔洗interview, 入到! 堂家姐媽咪成日叫我選堂家姐間 ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-6-13 17:57 編輯 ]

我都有去浸聯叩門, 但佢寫話收生已滿喎. 請問你係幾號去叩嫁??
原文章由 吉蒂 於 08-6-13 16:08 發表
大家有無去浸聯叩門,你地係咪接到電話星期一去面試呢?

我無記錯就係前日呀,我打電話去都話唔會收後備生,無表派架,去到重大大個牌話小一生滿額,不過,我仍然親自去浸聯放底份portfolio比校工,我見唔止我個份架,都有一大堆,咁今日就接到電話叫我同小朋友帶埋筆去面試啦!有得面試,即係有d希望,好緊張,緊張過當初考私校,我唔想比六年學費,寧願用係個仔第二方面
原文章由 Kitty_1174 於 08-6-13 20:23 發表
我都有去浸聯叩門, 但佢寫話收生已滿喎. 請問你係幾號去叩嫁??  

[ 本文章最後由 吉蒂 於 08-6-13 21:38 編輯 ]

聽聞今年伍下在統一派位中, 亦只收第一志願, 還有許多第一志願也入不到, 所以千萬不要亂教人, 否則隨時累死人, 今年我就有個老友, 無論甲部乙部都揀伍下第一, 不過竟然唔得, 好彩佢後來都有得參加下星期一的面試, 希望他得啦!

原文章由 carrievic 於 08-6-13 16:32 發表

我1st choice 係石鐘山,但兩次都派唔倒,現在派了基慧係2nd choice,基慧好唔好,讀得會唔會好辛苦架?老師怎樣的?有冇媽咪可以答到我呀?

荃景基慧唔錯,老師有愛心,中學派位以往都算幾好,不過前年開始換左辛校長上任, 唔知來年會否保持水準勒。老師有愛心, 功課量一般, 唔太催谷學生, 所以小朋友會讀得開心, 當然派位時想同本區傳統小學勁爭, 就要自己額外努力。

我只係將較熱門的學校道出, 至於各下點填及選那間為自己的大熱,倒要各下自己思考, 如人講就照做,未免未有考慮自己實質需求了.

原文章由 Scarletgirl 於 08-6-13 22:17 發表
聽聞今年伍下在統一派位中, 亦只收第一志願, 還有許多第一志願也入不到, 所以千萬不要亂教人, 否則隨時累死人, 今年我就有個老友, 無論甲部乙部都揀伍下第一, 不過竟然唔得, 好彩佢後來都有得參加下星期一的面試, 希 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

請問有冇人叩左麗城荃官? 有朋友話收到面試信,想知係咪所有叩門申請都有得in?

回覆 #5 吉蒂 的文章

我同你一樣, 去到浸聯話不接受申請, 都係放低profile, 點知今天早上收到call星期一帶小朋友去填資料, 你知唔知是否要考筆試.是否要父母一起去.

有得面試都有希望啦!quote]原文章由 shareman 於 08-6-14 22:50 發表
我同你一樣, 去到浸聯話不接受申請, 都係放低profile, 點知今天早上收到call星期一帶小朋友去填資料, 你知唔知是否要考筆試.是否要父母一起去. [/quote]

[ 本文章最後由 晴朗 於 08-6-14 23:22 編輯 ]

shareman
   我聽得唔太清楚,連話去填咩料資我都唔知,只係叫我帶筆同小朋友去,好緊張
重有無家長收到浸聯通知,星期一要同小朋友去學校架?

原文章由 Scarletgirl 於 08-6-13 22:17 發表
聽聞今年伍下在統一派位中, 亦只收第一志願, 還有許多第一志願也入不到, 所以千萬不要亂教人, 否則隨時累死人, 今年我就有個老友, 無論甲部乙部都揀伍下第一, 不過竟然唔得, 好彩佢後來都有得參加下星期一的面試, 希 ...

請問你的資料是否正確?因為以往伍下都不需要第一志願都可以派到,何來今年整體學生少了反而要第一志願才可以派到.其實伍上在荃灣最受家長歡迎學校的排名都入不到頭五位,更何況是上學時間不太方便的下午校呢?

原文章由 shareman 於 08-6-14 22:50 發表
我同你一樣, 去到浸聯話不接受申請, 都係放低profile, 點知今天早上收到call星期一帶小朋友去填資料, 你知唔知是否要考筆試.是否要父母一起去.

浸聯以往在叩門階段只會揀很少的學生去interview,但有得in的差不多實收,我識得的幾個學生沒有一個in完入不到.希望今年的政策沒有改變和你們幾位小朋友可以成功啦!

考筆試,no la! 以往只會問一些普通的問題,不用太緊張,以平常心應對啦!

醒目開學勳章

原文章由 jcctiu 於 08-6-15 01:06 發表

浸聯以往在叩門階段只會揀很少的學生去interview,但有得in的差不多實收,我識得的幾個學生沒有一個in完入不到.希望今年的政策沒有改變和你們幾位小朋友可以成功啦!

考筆試,no la! 以往只會問一些普通的問題,不用太 ...

我囡囡的同學仔上年都有去浸聯interview, 但最後都入不到喎.
上年interview主要係考英文oral & 普通話oral

[ 本文章最後由 peggy 於 08-6-15 01:57 編輯 ]

原文章由 stephentcleung 於 08-6-9 17:43 發表
若不考慮學費問題,以學術水平及入band one中學計,九龍塘宣道好或是荃灣浸聯會小學好,請給意見。

宣道band one學生比率高達八成,九龍城校網更是英中名校林立,相反浸聯雖然已是荃葵青學術水平最高的學校,但banding只是略高於六成,和宣道仍有相當的距離,而且荃灣校網只有三間英中,每年浸聯計埋派去其他各區英中都只有四成幾的學生能入到英中.所以如果你覺得學術水平及升讀英中便是一切,宣道必定是你的不二之選.

我不否定宣道是一間很好的學校,但我覺得為了維持學校學術水平,學校的課程往往會教高半級,學生和家長都要花很多的時間在應付功課和考試上.再加上小朋友每天要用個半到兩小時返學放學,你想想小朋友還有多少時間可以做他喜歡做的事.我覺得這些考慮比起學費更為重要,試試從孩子的性格和興趣去作決定吧!

原文章由 jcctiu 於 08-6-15 00:46 發表

請問你的資料是否正確?因為以往伍下都不需要第一志願都可以派到,何來今年整體學生少了反而要第一志願才可以派到.其實伍上在荃灣最受家長歡迎學校的排名都入不到頭五位,更何況是上學時間不太方便的下午校呢? ...

請問那5間是荃灣最受家長歡迎的學校。。。。?????

原文章由 judywan 於 08-6-15 02:07 發表

請問那5間是荃灣最受家長歡迎的學校。。。。?????

浸聯,海官,荃官,石鍾山,馬基.

原文章由 jcctiu 於 08-6-15 02:18 發表

浸聯,海官,荃官,石鍾山,馬基.

THANKS. 唔該哂。。。。。

我見兩點
原文章由 JoJoleung911 於 08-6-15 00:18 發表

我都有收到電話去INTERVIEW, 佢地無話要帶筆, 只係叫我帶小朋友嚟, 你地見幾點?? 我就3PM
‹ 上一主題|下一主題