用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位-----失望!!!!(餘下18%)
樓主: timmywwc
go

小一派位-----失望!!!!(餘下18%) [複製鏈接]

原文章由 rubymo928 於 08-6-18 14:59 發表

Doristse305, 請問瑪小系咪重未有通知 ?   我都叩左, 重未有聲氣.
另外, 我想問下你開平你個女收左, 甘佢有無叫你幾時去交書簿費, 做校服 and 交番小一註冊証 ? ...

我都仍然未收到瑪小的通知, 而加好似隻長脛鹿咁.

在開平註册當日己經雖要交回註册證正本, 佢當日己經比張書簿費既入數紙我, 要我2日內交回學校. 至於校服要7月5日才要比錢, 如當時瑪小未有通知, 咁都要比架啦!

原文章由 doristse305 於 08-6-18 17:13 發表
我都仍然未收到瑪小的通知, 而加好似隻長脛鹿咁.
在開平註册當日己經雖要交回註册證正本, 佢當日己經比張書簿費既入數紙我, 要我2日內交回學校. 至於校服要7月5日才要比錢, 如當時瑪小未有通知, 咁都要比架啦! ...

明白, 甘你小朋友今日去見基福 ? 點呀 ? 我無叩基福.  而家等瑪小复有無得見.

原文章由 lu-ka 於 08-6-18 16:17 發表
我都係其中之一個, 派到間無擇到ga學校... 叩咗10間, 已知6間無份, 重有4間有希望...我真係好累!!!! 係一種精神折磨.   有時好想放棄, 但一想起個仔前途, 真係迫住你要繼續去... 我相信每個父母都想望子成 ...

大家努力 !!!

唔好意思,我想借個位問下...
大家話派左去d 唔識o既小學 or 冇揀o既小學.... 咁係誇區or 本區呢?
如果我果區只得7間小學,唔夠位的話,就會派去第二區?

原文章由 rubymo928 於 08-6-18 17:23 發表

大家努力 !!!

原文章由 rubymo928 於 08-6-18 17:22 發表

明白, 甘你小朋友今日去見基福 ? 點呀 ? 我無叩基福.  而家等瑪小复有無得見.

我剛剛見完, 個度d先生給我的感覺不太好, 而且4測2考對於小朋友的壓力不小, 當初我叩基福只係大包圍, 不放過任何機會啫. 去面試係想比我個女試多幾次面試, 等佢去見瑪小時不要胠場.

Hello! 放榜後都冇幾可入嚟。我都イ糸34區,選St Rose, 但最後派咗去李炳,媽咪聽個名已經唔想呀女讀,話呀女實比人笑個學校名。其實我哋都真係好失望,但都要接受啦,要相信主嘅安排。
之前考過幾間直資及私校,結果好彩都有禮賢收咗,本來叠埋心水讀禮賢,誰不之本來冇消息嘅真光話收佢,更好彩佢表姐讀繄嘅港大同學會話收佢,呀女最終好開心可以讀港同,比St Rose 更開心雖然佢你St Rose幼稚園。呀女其實比更靜,港同收佢都並非偶然架,因為當我老婆見倒呀女on waiitng list 嘅時侯,都對比較心儀嘅學校寫咗幾封信比校長,港同我地寫咗三四封架。最後原來D學校真係会睇你誠意而優先考慮。我明天會通知放棄禮賢,希望on waiting list 嘅父母快啲settle down la.

我其實叩門St Rose 已面試,但校表話其實得兩個位,所以我真的相信較受歡迎的津校其實叩門機會成功率很低,願在等侯的家長好運。我見議未有滿意著落而又能應付學費的家長,應儘快到各私校以誠意叩門,由於我相信應陸續有家長放棄私校學位,成功机会頗大。祝大家好運。主佑大家。

其實叩門St Rose 已面試.......Oh..........
no........la !!!!!!!!!

醒目開學勳章 王國長老

港同家長你好
你就好啦, 六月已經收通知, 我果時7月尾至收呀, 蝕左另一間私校d書簿費呀 (好彩賴死唔做校服唔訂校巴唔買書)
我仲記得我31/7一返黎香港, 第一件事打去銀行void左張學費cheque (date左1/8, 二千幾蚊架大拿拿)
雖然蝕左d錢, 不過咁辛苦入到心儀學校點都值!

各位叩門既家長都要努力加油呀, 希望快d有消息啦

原文章由 eastchan 於 08-6-19 01:23 AM 發表
Hello! 放榜後都冇幾可入嚟。我都イ糸34區,選St Rose, 但最後派咗去李炳,媽咪聽個名已經唔想呀女讀,話呀女實比人笑個學校名。其實我哋都真係好失望,但都要接受啦,要相信主嘅安排。
之前考過幾間直資及私校,結果好彩都有 ...

我暫時交了6間, 全部未有回音, 我知sfa已交註冊費, 有無人收到sfa通知去interview???

原文章由 doristse305 於 08-6-18 18:15 發表
我剛剛見完, 個度d先生給我的感覺不太好, 而且4測2考對於小朋友的壓力不小, 當初我叩基福只係大包圍, 不放過任何機會啫. 去面試係想比我個女試多幾次面試, 等佢去見瑪小時不要胠場. ...

明白. 希望大家都入到心儀小學 !
‹ 上一主題|下一主題