用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位-----失望!!!!(餘下18%)
go

小一派位-----失望!!!!(餘下18%) [複製鏈接]

Dear all,

小女是34區的,今天小弟一早去取結果,全center應該第一個取成績及第一個走,誰知工作人員告知是一間我毫無印象的學校--------回家後得知是no.11!!!!!
  幸好小弟有為小女教了私小 ..........
   不知有否人派得差過小女呢???????????
   0    0    0    0

me 2

原文章由 timmywwc 於 08-6-8 10:14 發表
Dear all,

小女是34區的,今天小弟一早去取結果,全center應該第一個取成績及第一個走,誰知工作人員告知是一間我毫無印象的學校--------回家後得知是no.11!!!!!
  幸好小弟有為小女教了私小 ...

我係62區....派左13志願,學校名又係未聽過,又冇報私小,都唔知點算??

原文章由 Chrisse 於 08-6-8 10:50 發表
我係62區....派左13志願,學校名又係未聽過,又冇報私小,都唔知點算??

家長你好!就算冇報私小或直資小學也可以叩門呀!

原文章由 timmywwc 於 08-6-8 10:14 發表
Dear all,

其實小孩子讀不出名的小學無問題的,只要他在小學長期成績好。到小五起一路keep在全級十名內。一定時會入到band1 學校。

記住︰幾好的小學都有差的學生(我有同事的兒子讀油x地天主教小學,最後派band2尾中學。),亦有朋友兒子是北區村校學生,最後入了DBS。

關鍵是:你不要以為小孩入了名校就放鬆;亦不要因為小孩入了不知名的學校就放棄。

學習是長途賽,現在只是開始。加油﹗

原文章由 Chrisse 於 08-6-8 10:50 發表

hello Chrisse:
估唔到有人還比我差!!!! 妳可以試下一些私小,因為實有人放棄讀私立!!!!!不用怕,只要不怕煩一定可以找到心儀小學---------柳暗花明又一村

我仔派左第5志願,又冇報私小

原文章由 星仔媽媽 於 08-6-8 11:11 發表
我仔派左第5志願,又冇報私小

家長應該嘗試叩門直資或私小!

唔好咁啦! 34校網d學校好參差!

[ 本文章最後由 memomama 於 08-6-8 11:30 編輯 ]

唉...好煩...都唔知點好,事關我仲有一個細既,讀邊間都會影響埋佢~

我個女派左第5志願,又冇報私小, 現在想去第1志願個間做後備, 咁10號仲駛唔駛去第5志願個間注册先呀 ?

Dear all,

我都係34網,派到第2志願
你派邊間呀,我地呢個網都唔會差得去邊,唔洗唔開心喎
我都唔係選傳統名校,而係選一間活動教學,校舍又新嘅學校,其實只要小朋友讀得開心,唔好太大壓力就得啦~

[ 本文章最後由 21520826 於 08-6-8 12:16 編輯 ]

我姪女都派到冇雷公咁遠既志願, 佢老豆講都唔講係第幾志願....

佢地而家周圍搵緊學校呢......

其實派到5名內既都好好啦!

回覆 #1 timmywwc 的文章

timmywwc,

same as you, net 34, but was allocated choice no. 8, a school which I dislike very much, really wanna cry, what can I do now?

我們都是34區。
當初只填了9所學校(老實說, 除了開頭幾個位之外, 其餘真的不知怎填)。唉~~居然派到第9以外。真失望!

May

我都係34網, 見好多34網派得唔好,我好擔心呀! 我要下午4:00先去睇結果!
我揀得3個志願咋,昨天已知第3志願農圃入唔到了。

I am in net 31 and my daughter was allocated to No.7 school.  Very disappointed and I will opt for private school instead.

失望

我係84區,派第二志願,不開心。
我仲一支箭走去第一志願間學校交表,點知今天唔收表,要星期二先可以交,激死我
‹ 上一主題|下一主題