用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位-----失望!!!!(餘下18%)
樓主: timmywwc
go

小一派位-----失望!!!!(餘下18%) [複製鏈接]

各位家長不要氣餒, 還有很多直資私小會考慮申請, 多找幾家, 再加上誠意, 期望小朋友都能入到理想學校

醒目開學勳章 王國長老

我女果時考直資waitlist, 我由十月叩門叩到七月尾, 終於有消息, 真係super開心
中途經歷過: 派完成績表比賽表演前後都寫下信, 扮家長潛入去家長會, 返學前放學後去學校門口等校長/副校長, 然後厚住面皮去遞信.........再辛苦老土都值得
努力加油!!!

原文章由 tammamaamy 於 08-6-11 21:57 發表

我派田千,麻麻地,你个小朋友派边間,你會叩边間呀?

同你一樣,都係田千.點解咁多人派去田千?叩田家炳囉,8號呢兩間.

原文章由 doristse305 於 08-6-11 21:20 發表

我同你一樣, 個女派左去第13志願鬼咁遠既"四X", 個間學校舊年同前年都係一班小一, 都唔知會唔會刹校, 最慘又無報讀私校, 現在感覺好無助.

係我去註册個陣時, 佢地話今年每個小一生都有$4000津貼來資助書 ...

甘你有無去第2間叩門呀? 如果叩門唔成功,我讀讀下第2到有位都會轉呀 白田對我來說太遠了 而且我睇反佢上年得2班小一or今年 統一派位有130個位 一一" 甘點解得2班一一

原文章由 wwinniew 於 08-6-13 09:37 發表

咁你就一定要去叩門,我同你一樣仲有個細,我都係派得唔理想,所以我去咗第一志願個間學校叩門,好好彩成功咗.你都唔好放棄呀

你就好啦甘快知道得左.  我重等緊通知見試

TTMA,

Pls check mail.

Thanks a lot!

Amy

原文章由 timmywwc 於 08-6-8 15:09 發表
Dear all,

小女獲派是聖匠小學----no11(我填了15間)
    我想99%應該唔去註冊,因私小來信要收派位結果文件!!!!!!
   另外小弟發現原來今早已有學校派form  ,
並約了13-06-08 interview!!!!! 大家定 ...

timmywwc,

還記得兩年前小女又是派到聖匠小學, 好似係13志願, 但後來叩門入左馬頭涌官立小學, 所以唔好失望呀, 不過, 我還記得那時6月好似好長咁. 努力!

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-13 10:28 發表
我女果時考直資waitlist, 我由十月叩門叩到七月尾, 終於有消息, 真係super開心
中途經歷過: 派完成績表比賽表演前後都寫下信, 扮家長潛入去家長會, 返學前放學後去學校門口等校長/副校長, 然後厚住面皮去遞信....... ...

真係好艱辛的經歷, 你個女叩邊間直資? 不過始終守得雲開

唔好放棄呀﹗我個fd 都係派得唔好, 佢而家都係叩門中, 雖然唔係剩返好多位, 但都要試下﹗我地班朋友都幫緊佢一齊搵學校的﹗放心﹗明天會更好。努力啦﹗

r
原文章由 Venuscheng 於 08-6-13 16:30 發表

真係好艱辛的經歷, 你個女叩邊間直資? 不過始終守得雲開

原文章由 ~QQ~ 於 08-6-13 13:15 發表

甘你有無去第2間叩門呀? 如果叩門唔成功,我讀讀下第2到有位都會轉呀 白田對我來說太遠了 而且我睇反佢上年得2班小一or今年 統一派位有130個位 一一" 甘點解得2班一一 ...

當然有啦! 我叩左6間津小, 一間私小.  私小唔收, 今早去開平考試到中午就收到佢地電話話收左我個女啦!!

我而加個心定d, 不過我都會繼續見埋其他學校, 到時再決擇囉! 不過我始終都係想入瑪小, 如果瑪小不收, 我會比我個女入開平, 下個星期三及四會去基福及聖安德烈見, 你呢?

原文章由 doristse305 於 08-6-14 21:15 發表

當然有啦! 我叩左6間津小, 一間私小.  私小唔收, 今早去開平考試到中午就收到佢地電話話收左我個女啦!!

我而加個心定d, 不過我都會繼續見埋其他學校, 到時再決擇囉! 不過我始終都係想入瑪小, 如果瑪小不 ...

我而家都系等 interview (叩門), 希望最心儀果間見完快 d 通知收啦.

我又係有個細既跟尾, 派到第10, 叩緊啦, 但冇聲氣

原文章由 wwinniew 於 08-6-13 09:37 發表

咁你就一定要去叩門,我同你一樣仲有個細,我都係派得唔理想,所以我去咗第一志願個間學校叩門,好好彩成功咗.你都唔好放棄呀

super 佩服.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-13 10:28 發表
中途經歷過: 派完成績表比賽表演前後都寫下信, 扮家長潛入去家長會, 返學前放學後去學校門口等校長/副校長, 然後厚住面皮去遞信....... ...

anyone 叩 聖方濟愛德小學? ( i don't know if this school is good or not in fact....)got interview last sat, result will be on June 30th.

also got an interview at 荃灣官小 this thurs... anyone know how big the chance is?

Thanks a MILLION!!

原文章由 寶寶馬馬 於 08-6-8 15:21 發表
我74校網派左去無揀過的鄉村小學.

Me too! I  'knocked door'  at
Kwong Ming Ying Loi- ( 1st choice)-no feedback;
Buddhist Wing yan school-interview today;
chung sing school-(2nd choice)-no feedback;
chui chak lam M.school (3rd choice)-also no feedback!
I really feel very sad these few days! How about u, did u try other school?

hi doristse,
don't give up .... try to knock more schools!! eg. 臻美黃乾亨 still have seats .....Add oil!!
原文章由 doristse305 於 08-6-11 21:20 發表

我同你一樣, 個女派左去第13志願鬼咁遠既"四X", 個間學校舊年同前年都係一班小一, 都唔知會唔會刹校, 最慘又無報讀私校, 現在感覺好無助.

係我去註册個陣時, 佢地話今年每個小一生都有$4000津貼來資助書 ...
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

原文章由 safarimama 於 08-6-17 01:32 發表
hi doristse,
don't give up .... try to knock more schools!! eg. 臻美黃乾亨 still have seats .....Add oil!!

多謝你的鼓勵, 好幸運地, 有一間有聯系英中既小學收左個女, 雖然不是一間名校, 也不是我的first choice, 如果 first choice不能如願 (因為仲未收到佢地回覆), 我也會接受這一間學校.

醒目開學勳章 王國長老

venuscheng,
我叩既係港大同學會

tontonma,
我唔叫勁喇, 聽過有家長為左叩門, 調查晒心儀學校校長每一個公開活動時間表, "追星"咁出席每一個活動, 仲要一早霸頭位, 每次都問相同既問題, 務求校長對佢有印象為止...........聽聞最後得償所願
哎, 呢d老土野, 父母唔做, 邊個做丫!
總之大家都努力啦
原文章由 tontonma 於 08-6-16 10:34 PM 發表
super 佩服.

原文章由 doristse305 於 08-6-14 21:15 發表
我而加個心定d, 不過我都會繼續見埋其他學校, 到時再決擇囉! 不過我始終都係想入瑪小, 如果瑪小不 ...

Doristse305, 請問瑪小系咪重未有通知 ?   我都叩左, 重未有聲氣.
另外, 我想問下你開平你個女收左, 甘佢有無叫你幾時去交書簿費, 做校服 and 交番小一註冊証 ?

我都係其中之一個, 派到間無擇到ga學校... 叩咗10間, 已知6間無份, 重有4間有希望...我真係好累!!!! 係一種精神折磨.   有時好想放棄, 但一想起個仔前途, 真係迫住你要繼續去... 我相信每個父母都想望子成龍, 相信每個父母都想同自己愛兒安排一條好路比佢行, 條路可唔可以上青雲路要睇要睇佢以後做化... 唉!! 養兒100歲長休99... 係真ga....

有時真係係度諗, 諗返轉頭, 如果我唔生小朋友, 我而ka 唔洗咁苦...但當諗起佢帶好多歡樂比我地ga 時候...lee d 係值得ga, 因為佢係我所出, lee 個係我地責任..... 有d感性tim...

各位, 繼續努力, 唔好放氣....加油...
‹ 上一主題|下一主題