用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位-----失望!!!!(餘下18%)
樓主: timmywwc
go

小一派位-----失望!!!!(餘下18%) [複製鏈接]

唔單止放棄呢間,係放棄政府資助學位, 第日叩門津校都無份. 千期咪咁傻.....再者,以後叩門成功取回登記表都好容易, 無話會麻麻煩煩.

原文章由 bobo2001 於 08-6-8 12:29 發表
更係要去註冊先啦, 除非你已有私校or其他confirm左收你啦. 你唔去註冊, 即係代表你放棄讀呢間學校架喇, 唔會去讀.

No, I called Education Department.  They said it won't affect you 叩門津校 if you don't register the school you have been allotted to.  If you've got private school on hand, no need to register the school that you won't choose.

原文章由 rohoy2k 於 08-6-10 12:23 發表
唔單止放棄呢間,係放棄政府資助學位, 第日叩門津校都無份. 千期咪咁傻.....再者,以後叩門成功取回登記表都好容易, 無話會麻麻煩煩.

官塘區都幾好嘅學校!

原文章由 tsy0206 於 08-6-8 23:04 發表
有冇人知秀茂坪天主教小學好唔好呀,校風如何???

原文章由 rohoy2k 於 08-6-10 12:29 發表
官塘區都幾好嘅學校!

咁知唔知多唔多功課呢?升中派位派得好嗎?校風好嗎?嚴唔嚴呢?因對呢間學校認識唔多,好擔心

原文章由 tsy0206 於 08-6-10 12:58 發表

咁知唔知多唔多功課呢?升中派位派得好嗎?校風好嗎?嚴唔嚴呢?因對呢間學校認識唔多,好擔心

請問黃大仙天主教小學好嗎, 我朋友仔仔派到呢問, 而家唸住叩華德. ANY COMMENTS?

醒目開學勳章

原文章由 tongyimtong 於 08-6-8 11:03 發表

其實小孩子讀不出名的小學無問題的,只要他在小學長期成績好。到小五起一路keep在全級十名內。一定時會入到band1 學校。

記住︰幾好的小學都有差的學生(我有同事的兒子讀油x地天主教小學,最後派band2尾中學。),亦有朋友 ...

已派位, 原首選為黃永樹, 現落到第12位之景林天主教, 想問這間學校如何, 那兒可找到 comments, 是BAND ?, 會否剎校, 因只得1班. 很擔心?

大家來投票 - 政府表示82%獲分派首三名志願??

你是82%? 還是 18%?
入來投票,踢爆謊言:-

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438034&extra=page%3D1

好嬲

邊個攪D number 咁差,真想打佢一身...好嬲...

pls check pm

原文章由 ianmami 於 08-6-10 12:44 AM 發表

wow. 好勁呀.......... 不過你有私校做back up right?  維維去邊間呀

看完bk父母分享後,令我覺得報定私小打底的重要性,呢d政府大抽獎,真係講彩數.

原文章由 ma-child 於 08-6-10 21:34 發表
已派位, 原首選為黃永樹, 現落到第12位之景林天主教, 想問這間學校如何, 那兒可找到 comments, 是BAND ?, 會否剎校, 因只得1班. 很擔心?

我想你要快點叩門, 你可以搵下leung kit wah , 東華, 基德, luk hing to (直資) fung ching ... 等

小女係16網的,派到第5位筲箕灣官立小學 雖然好失望,但又唔可以比阿女知道,真係就快黐線喇!

我都是餘下的18%,小女係34網,派到第10志願雖然同樣的好失望,亦沒有比阿女知道現在要盡最後努力四圍找學校了!

[ 本文章最後由 Michelleykli 於 08-6-11 15:54 編輯 ]

叩門叩到亂晒籠,好多人叩門呀,聽講有D派得第一志願GE,無啦啦又話唔中意,又走去叩門,好累呀!

原文章由 pandayumama 於 08-6-11 21:06 發表
叩門叩到亂晒籠,好多人叩門呀,聽講有D派得第一志願GE,無啦啦又話唔中意,又走去叩門,好累呀!

叩門過程真係好伸苦,努力點吧。。。。

原文章由 ~QQ~ 於 08-6-8 14:51 發表
哎 我重慘 派到間我無填的學校
我入左白田天主教小學  哎  收信時我重以為發夢

我同你一樣, 個女派左去第13志願鬼咁遠既"四X", 個間學校舊年同前年都係一班小一, 都唔知會唔會刹校, 最慘又無報讀私校, 現在感覺好無助.

係我去註册個陣時, 佢地話今年每個小一生都有$4000津貼來資助書簿,校服, 校巴等. 聽完我仲驚, 呢個世界邊有咁大隻蛤蜊隨街跳, 用d咁樣既手法去留人, 間學校好極有限, 況且佢地個架校車(唯一一條線) 根本去唔到我屋企, 同佢地講, 佢地竟然叫我敎個女自己搭地鐵, 唔係呀?!! 我個女得6歲咋喎!!!!

第二志願

原文章由 pandayumama 於 08-6-8 14:53 發表
我都係84區哦,派第4呀,喊都無眼淚呀!你要去邊間叩門呀?

我派田千,麻麻地,你个小朋友派边間,你會叩边間呀?

原文章由 pandayumama 於 08-6-11 21:06 發表

唔系嗎 ~ 物真系有人派 1st 都唔鍾意走去叩門 ?   甘真系玩死我地呢班派唔到頭三志願家長.

原文章由 Chrisse 於 08-6-8 11:58 發表
唉...好煩...都唔知點好,事關我仲有一個細既,讀邊間都會影響埋佢~

咁你就一定要去叩門,我同你一樣仲有個細,我都係派得唔理想,所以我去咗第一志願個間學校叩門,好好彩成功咗.你都唔好放棄呀
‹ 上一主題|下一主題