用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位-----失望!!!!(餘下18%)
樓主: timmywwc
go

小一派位-----失望!!!!(餘下18%) [複製鏈接]

以上年經驗,34區這兩天叩門考試好快D結果。我朋友上年去左兩間官小考,結果農圃收左。仲有兩間獻主會,陳瑞祺大概收五至十個叩門(每班一/兩個)要考試。

這時候家長一定要定,派到ge學校不要左孩子面前說負面的評價。因有機會入讀。

希望左人間。
活著就是希望。

[ 本文章最後由 wensi 於 08-6-8 14:39 編輯 ]

我都係net 31,派左去方樹泉,我不註冊了..
p.s.我只揀左一間st mary,其他都冇填...

哎 我重慘 派到間我無填的學校
我入左白田天主教小學  哎  收信時我重以為發夢

回覆 #4 tammamaamy 的文章

我都係84區哦,派第4呀,喊都無眼淚呀!你要去邊間叩門呀?

Same for me, I won't go to register as my daughter can't get into St. Mary.  My daughter was allocated to the seventh choice.

原文章由 fwy1222 於 08-6-8 14:38 發表
我都係net 31,派左去方樹泉,我不註冊了..
p.s.我只揀左一間st mary,其他都冇填...

Dear all,

小女獲派是聖匠小學----no11(我填了15間)
    我想99%應該唔去註冊,因私小來信要收派位結果文件!!!!!!
   另外小弟發現原來今早已有學校派form  ,
並約了13-06-08 interview!!!!! 大家定要去心儀學校check 下!!!!!!

我74校網派左去無揀過的鄉村小學.

原文章由 jc_mom 於 08-6-8 15:04 發表
Same for me, I won't go to register as my daughter can't get into St. Mary.  My daughter was allocated to the seventh choice.

我跟你一樣,派唔去smcc,其他一定唔會讀.

唔去註冊,可否keep起個註冊証,直接去smcc叩門,叩到既話,咪可以直接俾個証smcc,唔使去之前派到間school拎囉???

原文章由 ~QQ~ 於 08-6-8 14:51 發表
哎 我重慘 派到間我無填的學校
我入左白田天主教小學  哎  收信時我重以為發夢

我諗我可能同你同網啦!40
我就係硬頸4!派去善導呢?

原文章由 bobo2001 於 08-6-8 12:29 發表
更係要去註冊先啦, 除非你已有私校or其他confirm左收你啦. 你唔去註冊, 即係代表你放棄讀呢間學校架喇, 唔會去讀.

bobo2001

我同意你的說法。看到這麼多心煩的家長。我想告訴他們名校不一定好。我有好朋友,孩子讀九龍塘宣小,升中至DBS, 但中三己被「踢」出校。最後無中五畢業,現在M記賣包。他表兄只是白田天主教。中學一樣入DBS﹐一直到HKU。已經畢業,現在投資銀行做基金經理。

我都有親戚,三個女都讀ST.MARY, 三個都無入到大學。現在是小職員,不過不失。但我有同事的哥哥在打鼓嶺村校畢業(同DBS校長張生是校友),現在是魚護署高級獸醫。

小學是很小的開始,如果孩子和家長不能KEEP住一直到大學。讀那一間「名校」都死。事實上,每間小學都有BAND1 至3的學生。不要迷信名校﹗

34綱家長, 不要灰心, 我是上年34綱不幸運的其中15%, 派了一間沒有選的學校.  不過34綱的農圃官小, 兩間獻主會都會收較多的叩門生, 可以試下叩門, 另外, 慈雲山的學校村中的慈雲山天主教小學都收較多叩門生, 學校環境不錯

ttma

慈雲山天主教小學學校環境不錯,但校風就..... 不要選吧.......

簽名被屏蔽

原文章由 queeniekwang 於 08-6-8 17:55 發表
還有兩個弟弟都係方樹泉畢業之後派去新民書院(男校)及信義中學, 他們所派中學好不好!
我都係方樹泉畢業, 後來發展不錯, 出來工作都很好(大公司做文職)最後大肚無做.
不要氣淚!

...

我唔係話方樹泉唔好,只是我一心想入女校...
所以咪唔讀囉~~

其實我唔係妳地這區,不過都講下,其實當初填表唔應該只填一間,唔中的話電腦就自己都妳選,直接抽到有位比妳個小朋友。妳唔註冊佢就將會無學位,官資學校就算叩門都未必一定收到自己,咁妳地唔註冊就要抱定,如果心儀的學校到最後唔收,妳地係未打算報其他私校,還有乜私校仲收生。當然其實有D學校係會係九月開學後可能有位,因為我都聽過有位校長來話解小一入學時,佢話佢地都試過開咗學生退學,佢地都會聯絡叩門的學生。但聽說有好多私校現在都唔收生了....甚至有D人係二年班才轉,所以如果決定唔註冊就要好好舖定後路,因為講到底妳去叩門唔係代表人地一定收。

[ 本文章最後由 rat 於 08-6-8 22:46 編輯 ]

秀茂坪天主教小學

有冇人知秀茂坪天主教小學好唔好呀,校風如何???

我都是餘下的18%,派到第七志願,又要四圍找學校了!

原文章由 rat 於 08-6-8 22:44 發表
其實我唔係妳地這區,不過都講下,其實當初填表唔應該只填一間,唔中的話電腦就自己都妳選,直接抽到有位比妳個小朋友。妳唔註冊佢就將會無學位,官資學校就算叩門都未必一定收到自己,咁妳地唔註冊就要抱定,如果心儀的學校到最後 ...

Totally agree!!

維維派左一間我並沒有選擇的小學

原文章由 rat 於 08-6-8 22:44 發表
其實我唔係妳地這區,不過都講下,其實當初填表唔應該只填一間,唔中的話電腦就自己都妳選,直接抽到有位比妳個小朋友。妳唔註冊佢就將會無學位,官資學校就算叩門都未必一定收到自己,咁妳地唔註冊就要抱定,如果心儀的學校到最後 ...

統一派位衹是一個運氣大於一切的遊戲。
今年,我也有朋友的女兒派到十幾志願,咁同選一、兩間而抽唔中都無乜分別。
舊年,我女兒抽到第七志願,今年,細女照抄家姐的志願安排,派到第一志願。

LingChiBaBa
‹ 上一主題|下一主題