用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 讀 pm 班, 小朋友個schedule 係點 ??
go

讀 pm 班, 小朋友個schedule 係點 ?? [複製鏈接]

因我女女今年係讀緊 nursey am class , 放學回來是有午睡習慣
1:30-2:30 or 2:00-3:00 不等

來緊9 月要返 sh pm k1.

佢要 12:00上保姆車, around 5:45 先返到屋企

想問有無家長可以 share 妳地點樣安排小朋友一日的時間.
如 ,
幾點要起床,
幾點食飯,
做功課等.

是否無了午睡呀  ??

我到現在仲未唸到
請大家 分享下
   1    0    0    0

原文章由 kiteli 於 08-5-15 14:30 發表
因我女女今年係讀緊 nursey am class , 放學回來是有午睡習慣
1:30-2:30 or 2:00-3:00 不等

來緊9 月要返 sh pm k1.

佢要 12:00上保姆車, around 5:45 先返到屋企

想問有無家長可以 share 妳地點樣安排小朋友一 ...

kiteli :

我女女都係在上年2007年9月入讀聖心 nc pm, 之前都有午睡習慣, 最初都唔知點算, 最後其實都係靠小朋友自己去適應.
依家我的時間安排如下, 你可以參考下, 希望幫到你.

1.幾點要起床 - 一般在上午8:00-8:30起床飲奶食早餐
2.幾點食飯 - 我個囡食飯非常慢, 所以我安排在10:45開始食飯, 11:30前要食完, 換校服, 預備12:00坐校車.
3.做功課, 讀下書 - 我安排在每晚或且在早上食完早餐後
4.午睡 - 沒有安排午睡, 小朋友會在校車上學和放學時,在校車上睡覺, 不用擔心.

ichiban

[ 本文章最後由 ichiban 於 08-5-15 22:34 編輯 ]

原文章由 ichiban 於 08-5-15 22:33 發表

kiteli :

我女女都係在上年2007年9月入讀聖心 nc pm, 之前都有午睡習慣, 最初都唔知點算, 最後其實都係靠小朋友自己去適應.
依家我的時間安排如下, 你可以參考下, 希望幫到你.

1.幾點要起床 - 一般在上午8:00-8 ...

ichiban,

多謝妳0既 建議 .

係呢, 妳小朋友都瓖12:00 上車, 妳地住邊 ka ?
是坐校車, 還是保姆車呀 ?

因我住藍田, 一定是坐保姆車才可點到點
我有點擔心上落之安全問題,
因為 保姆車是不能入停車場的
以妳所知, 是否安全上落呢,
萬一落雨, 係正門上落咪會濕身

可能我worry 多了一點.

原文章由 kiteli 於 08-5-16 10:22 發表

ichiban,

多謝妳0既 建議 .

係呢, 妳小朋友都瓖12:00 上車, 妳地住邊 ka ?
是坐校車, 還是保姆車呀 ?

因我住藍田, 一定是坐保姆車才可點到點
我有點擔心上落之安全問題,
因為 保姆車是不能入停車場的
以妳 ...

我住在港島區 - 側魚涌, 所以可以直接坐學校指定的校車公司校車, 側魚涌線是一部好似16坐位小巴呢類的較為寬敞的校車, 校車上也有姨姨負責照顧小朋友上落車及校車上的安全, 因此我覺得很放心, 不過你住在藍田就無辦法啦, 一定是要坐保姆車才可點到點.

校車是停在學校停車場內, 因此我沒有為下雨問題而擔心, 如果保姆車是不能入停車場, 唔知你有無試過在停車場進入學校, 好似在停車場入閘處已經是有蓋遮住, 如果保姆車是停在閘口, 應該也不會怕下雨天時會濕身, 又或且如果下雨時, 學校為著小朋友安全, 會否又準許保姆車進入, 可能你要問下學校, 我都唔係好肯定, 唔好係呢度誤導大家.

ichiban

[ 本文章最後由 ichiban 於 08-5-17 18:05 編輯 ]

原文章由 ichiban 於 08-5-17 18:03 發表

我住在港島區 - 側魚涌, 所以可以直接坐學校指定的校車公司校車, 側魚涌線是一部好似16坐位小巴呢類的較為寬敞的校車, 校車上也有姨姨負責照顧小朋友上落車及校車上的安全, 因此我覺得很放心, 不過你住在藍田就無 ...

多謝妳回應呀 .

我係怕出面的保姆車, 祇可以停係 羅便x 道上落

我問到果一架仔姆車 都係車開 sh 下午班學生 .
都係話有保姆跟上落的 .
我唔係唔信任佢地,
祇係要是上落地點(即真我是 robinson road 正門)
本身都好多車行, 加上上下課時間好多 人,
怕佢地睇唔到咁多囉

我想問下下午班的茶點時間係幾點?
我地住tko, 剛打左電話去校車公司問, 如果係北角上車12:10pm, 12:50pm前返到學校. 我諗由屋企11:45已經要出發. 11:00左右一定要食lunch了... 我怕阿女去到2點幾已經肚餓了.

kiteli,

如果係比小朋友上落既褓母車, d 管理員會叫佢地駛入去大廈既正門(唔係大閘再行長樓梯果面)比小朋友落.  

因上次我老公車我去交費, 駛落去下面以為有停車場(原來下面是一個大迴旋處),  點知比管理員截住, 話唔比停係度等人, 只係比送小朋友返學落車 (幼稚園在此裡有個入口)....

所以您放心, 唔會在羅便臣咁多車既地方叫小朋友落車....(不過您都要問吓您架褓母車會在那裡比小朋友上落)

6月30日見啦....

原文章由 kiteli 於 08-5-19 10:08 發表

多謝妳回應呀 .

我係怕出面的保姆車, 祇可以停係 羅便x 道上落

我問到果一架仔姆車 都係車開 sh 下午班學生 .
都係話有保姆跟上落的 .
我唔係唔信任佢地,
祇係要是上落地點(即真我是 robinson road 正門)
本 ...

原文章由 May_Wai 於 08-5-20 10:27 發表
kiteli,

如果係比小朋友上落既褓母車, d 管理員會叫佢地駛入去大廈既正門(唔係大閘再行長樓梯果面)比小朋友落.  

因上次我老公車我去交費, 駛落去下面以為有停車場(原來下面是一個大迴旋處),  點知比管理員截住,  ...

唔該晒妳0既資料,
咁都安全D . >>雖然我唔知妳講邊. 哈哈
其實仔姆車未落實 KA .
佢叫我8 月再打去,
不過一定有位留比我 .

原文章由 May_Wai 於 08-5-20 10:27 發表
kiteli,

因上次我老公車我去交費, 駛落去下面以為有停車場(原來下面是一個大迴旋處),  點知比管理員截住, 話唔比停係度等人, 只係比送小朋友返學落車 (幼稚園在此裡有個入口)....

佢地係咪講緊學校既校車呢?因為樓下迴旋處,再入去,係停車場,經過停車場,先係學校既停車場(6/f),會有車出入,好危險架,學校都出左通告,就算係嘉x台住既,都唔可以經停車場入6/f送小朋友返學架,要係七樓入架, 所以我覺得街外保母車應該唔會比小朋友係迴旋處停,比小朋友係呢度入,會係羅便x道入的

原文章由 cathymom 於 08-5-19 12:36 發表
我想問下下午班的茶點時間係幾點?
我地住tko, 剛打左電話去校車公司問, 如果係北角上車12:10pm, 12:50pm前返到學校. 我諗由屋企11:45已經要出發. 11:00左右一定要食lunch了... 我怕阿女去到2點幾已經肚餓了. ...

我女以前返下午的呀,又無話肚餓呀.....係放學返到黎要食下野,其實返下午班,個個都係十一點零就食野架啦,係學校住果d就例外啦......但學校都有十幾架校車(最少)......好多小朋友都要十一點幾食野架

Dear Ichiban,
Do you know if the Taikoo Shing route has a big minibus as well?  I'm quite worried because my kid would vomit from time to time during long way car drive....*sigh* ...very worried...   Thanks ar...

原文章由 ichiban 於 08-5-17 18:03 發表

我住在港島區 - 側魚涌, 所以可以直接坐學校指定的校車公司校車, 側魚涌線是一部好似16坐位小巴呢類的較為寬敞的校車, 校車上也有姨姨負責照顧小朋友上落車及校車上的安全, 因此我覺得很放心, 不過你住在藍田就無 ...

原文章由 bobodog 於 08-6-16 23:53 發表
Dear Ichiban,
Do you know if the Taikoo Shing route has a big minibus as well?  I'm quite worried because my kid would vomit from time to time during long way car drive....*sigh* ...very worried...:ig ...

bobodog :

Quarry Bay route include Taikoo Shing ,Kornhill and Namfung.............etc, which is arrange big minbus. you may calling  Kwoon Chung (Tel : 2578 1178) of bus company to tell them your kid would vomit.

ichiban

Thanks ar...let me call Kwoon Chung to enrol to the bus service first...how long would it take to travel from Taikoo Shing to Sacred Heart then?  Thanks
原文章由 ichiban 於 08-6-17 22:20 發表

bobodog :

Quarry Bay route include Taikoo Shing ,Kornhill and Namfung.............etc, which is arrange big minbus. you may calling  Kwoon Chung (Tel : 2578 1178) of bus company to tell them your k ...

醒目開學勳章

回覆 #13 kiteli 的文章

Hi all,

我個囡今年升UK PM啦!嗱,佢通常個時間表係咁︰

9:00   起身(預佢懶床頂多15分鐘)
10:00 上興趣班
11:10 食LUNCH
11:45 換校服+扎頭髮+食LUNCH
12:00 搞掂就有生果食,搞唔掂就繼續食LUNCH (佢食得勁慢架!)
12:10 落街
12:15 上校車
17:20 校車返嚟
17:30 餓鬼出現>>>可以食得落一包餅仔+
一個飽
18:00 做功課
19:00 興趣班/做功課/練琴
20:00 DINNER

我見保母車係喺羅便臣道上落車架喎!若果落雨除非你有雨褸又或者保母有遮(但又遮到幾多個小朋友呢佢地係一條龍四、五個咁行??)...實濕架喎!

冇咗午睡但亞囡一日都睡九個至十個鐘....OK夠啦!咁我眼見所有NC (K1)都一定會喺校車瞓著返嚟,而LK (K2)下學期大多都會醒住返嚟!而UK(K3)次次見親都係龍精虎猛架!

希望幫到你啦.........

回覆 #1 bird 的文章

Dear bird,

Thank you for your sharing!

bbmuilover

原文章由 bird 於 08-6-18 16:15 發表
Hi all,

我個囡今年升UK PM啦!嗱,佢通常個時間表係咁︰

9:00   起身(預佢懶床頂多15分鐘)
10:00 上興趣班
11:10 食LUNCH
11:45 換校服+扎頭髮+食LUNCH
12:00 搞掂就有生果食,搞唔掂就繼續食LUNCH (佢食得勁慢架!)
12:10  ...

BIRD ,

THANKS

幫到好多呀
妳住邊到 ka ? 校車都要咁耐先返到屋企 ??

我女女因為現在係返 AM CLASS,
佢7:00 起身
現在 9 月返 NC 班係 PM, 真係令我有點不知所措囉
ANYWAY< 都要去 KA LA

醒目開學勳章

哈哈我係島民嚟!我住鴨脷洲!

因為佢地係一班一班咁輪住上校車,咁唔會4:30即刻開到車架!而灣仔天樂里一帶又會塞車(星期五塞得最勁!) 咁咪入唔到香港仔隊道囉,45分鐘差唔多啦!

反而佢地返學就半個鐘搞掂!

原文章由 kiteli 於 08-6-20 15:06 發表

BIRD ,

THANKS

幫到好多呀
妳住邊到 ka ? 校車都要咁耐先返到屋企 ??

我女女因為現在係返 AM CLASS,
佢7:00 起身
現在 9 月返 NC 班係 PM, 真係令我有點不知所措囉
ANYWAY< 都要去 KA LA ...

原文章由 bird 於 08-6-24 08:45 發表
哈哈我係島民嚟!我住鴨脷洲!

因為佢地係一班一班咁輪住上校車,咁唔會4:30即刻開到車架!而灣仔天樂里一帶又會塞車(星期五塞得最勁!) 咁咪入唔到香港仔隊道囉,45分鐘差唔多啦!

反而佢地返學就半個鐘搞掂!

...

BIRD,

oh, 妳住 ap lei chau, 我會識妳嗎 ?
因我未嫁時, 係住 wong chuk hang ka .

醒目開學勳章

我嫁入嚟海怡架.......哈哈我地e家至識都未遲呀!

原文章由 kiteli 於 08-7-2 13:23 發表

BIRD,

oh, 妳住 ap lei chau, 我會識妳嗎 ?
因我未嫁時, 係住 wong chuk hang ka .

原文章由 bird 於 08-7-2 16:42 發表
我嫁入嚟海怡架.......哈哈我地e家至識都未遲呀!

DEAR ALL ,

多謝大家比PM STUDENT 個 SCHEDULE 我

其實我現在都未開始 TRAIN 亞女要返 PM 時, 係無得瞓午睡 , 因佢 由 1- 2 係瞓覺  
不過, 希望係 頭兩個 WEEKS 返 1.5 HRS 適應下,
可以快快令佢知道自己係要返下午班

佢都可以心理調節下 ..

現在我祇係 一步一步話佢知來熙9 月要
返 新學校,
要搭校車 ,

佢都好開心, 好受落 !!

[ 本文章最後由 kiteli 於 08-7-4 13:43 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題