用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 合一堂單家傳紀念幼稚園or張(火宣)昌幼稚園 ...
go

合一堂單家傳紀念幼稚園or張(火宣)昌幼稚園 [複製鏈接]

有無小朋友讀緊合一堂單家傳紀念or張(火宣)昌幼稚園的媽媽,可以分享下呢間學校好嗎?
老師nice嗎?教學方法好嗎?
   0    0    0    0

Hello,

我個囡囡而家讀緊合一堂,我覺得都幾好.不過合一堂冇考試, 默書等, 可能您會覺得佢程度淺, 但我覺得呢個階段又唔駛太著重呢D 野.

Freshment~
多謝你的回覆呀!我以為無人會覆我添.hehe!!

我都有聽人講過話合一堂無功課,d課程好淺.升上小學好難追.我都贊同你說法,唔駛太著重呢D 野.
我係想找一間校長老師有愛心,願意關心小朋友,校舍比較大.清潔乾淨的.係活動教學的俾小朋友.

你囡囡讀緊k幾呀?佢讀得開心嗎?我想知多d你囡囡係學校的情況,因佢唔俾我參觀.

唔駛客氣, 我個囡囡讀緊K2, 佢地嘅開放日通常係喺12 月 - 1 月, 您可以留意下.

由於呢間係基督教幼稚園, 老師全部都係基督徒, 我就覺得佢地好有愛心. 學校係行主題教學, 所以都可以係話活動教學.

仲有呢間學校好注重品格教育及德育, 我覺得呢樣野對小朋友好重要, 所以我會推薦小朋友讀合一堂.

至於張煊昌, 因為我唔識人讀, 所以俾唔到意見. 不過我住的屋苑都見到有唔少小朋友讀呢間, 應該都幾受家長歡迎.

原文章由 ahmaymay 於 08-5-16 17:11 發表
Freshment~
多謝你的回覆呀!我以為無人會覆我添.hehe!!

我都有聽人講過話合一堂無功課,d課程好淺.升上小學好難追.我都贊同你說法,唔駛太著重呢D 野.
我係想找一間校長老師有愛心,願意關心小朋友,校舍比 ...

醒目開學勳章

我都打算08年7-8月取表
1)心水係張煊昌
4)心水係合一堂單家傳
我上網看了資料又看了荷花的書介紹.覺得張煊昌唔錯.
你的bb幾時入學?
我的會於09年9月

freshment
多謝你的提點,我已經報左合一堂啦.thanks!

giveupaguy
我都係09年9月入學喎.咁岩呀.
你同我心水都一樣咁喎.因為2間都近我.唔洗搭校車.
張煊昌好似9月先有得羅form.
合一堂全年都收form架,你可以報左先喎.

醒目開學勳章

回覆 #1 ahmaymay 的文章

哎~ 我不知道原來合一堂全年有form 取
謝謝你的提示
原來大家的也是09/10年入學
不知道將來會否成為同學呢?
我都係快d取左表先. thanks a lot!

你係佢website到download,之後去交就可以架啦.佢又唔收報名費.very good!!
有機會做同學仔都唔出奇,hehe!

原文章由 ahmaymay 於 08-5-14 13:48 發表
有無小朋友讀緊合一堂單家傳紀念or張(火宣)昌幼稚園的媽媽,可以分享下呢間學校好嗎?
老師nice嗎?教學方法好嗎?

Hi,我大仔上年在張煊昌畢業,細女讀k1這校有外籍教師每星期上一至兩次課,我女女初開學時不適應老師幫佢適應,d老師同校長都會同家長溝通,令到小朋友在家或學校都同一教法,到了低班開始有寫字,高班在下學期有幾天模彷小一上課,使小朋友容易適應小一生活,工課方面高班比較多小小我仔仔上到小一都可以追到,而派位都ok不妨考慮

yammiwan
多謝你的分享!!
張煊昌我都幾鐘意,不過只有上午班,沒有下午班,因為我小朋友係細仔,所以可能報左名先,等睇下佢訓覺點樣情怳先決定.
thanks!

醒目開學勳章

原文章由 Yammiwan2004 於 08-6-8 23:38 發表

Hi,我大仔上年在張煊昌畢業,細女讀k1這校有外籍教師每星期上一至兩次課,我女女初開學時不適應老師幫佢適應,d老師同校長都會同家長溝通,令到小朋友在家或學校都同一教法,到了低班開始有寫字,高班在下學期有幾天模彷 ...

很多謝你的分享
我看書本有介紹及推介張煊昌的

問了.08年9月才有報名表派
我也會為仔仔報此校

原文章由 ahmaymay 於 08-6-10 09:12 發表
yammiwan
多謝你的分享!!
張煊昌我都幾鐘意,不過只有上午班,沒有下午班,因為我小朋友係細仔,所以可能報左名先,等睇下佢訓覺點樣情怳先決定.
thanks! ...

Hi,我想問下點解你想讀下午班

原文章由 giveupaguy 於 08-6-11 09:02 發表

很多謝你的分享
我看書本有介紹及推介張煊昌的

問了.08年9月才有報名表派
我也會為仔仔報此校

hi,希望你能找一間適合小朋友的幼稚園,等佢開心成長

原文章由 Yammiwan2004 於 08-6-12 10:43 發表

Hi,我想問下點解你想讀下午班

因為我係在職媽媽,7點就要送俾人湊,如果番上午班9點返學,咁果2hrs(7-9點)唔知點過好,sleep又唔係,同佢玩又唔係.你話點好啦?

醒目開學勳章

回覆 #1 ahmaymay 的文章

可以問下心儀的幼稚園.很多都8:00-8:30已經容量家長先送小朋友回學校的.

合一堂單家傳紀念幼稚園的校長真是很有愛心,對教育很有熱誠,我的小朋友雖然畢了業,但每次遇見她都會問下我小朋友升小學怎樣,我覺得很多人都會感到合一堂的課程比較淺,但我小朋友升了小一後,我反而唔覺,有很多都是她在合一堂學過,所以升小一是唔會有太問題,只是默書方面要適應1或2次就ok.

原文章由 sin 於 08-6-14 23:00 發表
合一堂單家傳紀念幼稚園的校長真是很有愛心,對教育很有熱誠,我的小朋友雖然畢了業,但每次遇見她都會問下我小朋友升小學怎樣,我覺得很多人都會感到合一堂的課程比較淺,但我小朋友升了小一後,我反而唔覺,有很多都是她 ...
which primary school is he studying now?

各位媽咪,唔知妳地係咪講緊馬鞍山嗰間合一堂呀?另外張煊昌又喺邊度呢?我大女係讀合一堂單家傳的,但我覺得比較淺;雖然她入讀沙呂小後不太難適應,但我都想細女試吓其他幼稚園,橫豎都係跟家姊入沙呂.請各位媽咪俾吓意見,謝謝!
lmy

cherry媽咪
張煊昌係錦英苑.
‹ 上一主題|下一主題