用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘幼兒園﹖
go

觀塘幼兒園﹖ [複製鏈接]

觀塘幼兒園﹖

請問有沒有觀塘區附近收2歲BB的幼兒園。請報料﹖謝謝﹗﹗

Re: 觀塘幼兒園﹖

leolee55:

我相信呢個網址可以幫到妳.

http://www.info.gov.hk/swd/html_tc/ser_sec/fam_ser/index.html
leolee55 寫道:
請問有沒有觀塘區附近收2歲BB的幼兒園。請報料﹖謝謝﹗﹗

有人話聯合醫院到有間幼兒園不錯,叫做聯合幼兒園,大多數係D醫生及護士D仔女讀的。

請問那個政府的網址有什麼用?是否有晒觀塘區D學校呢!

you can also search from
http://www.y28kids.com/cgi-bin/search.pl

sling

天主教聖雲先幼兒園
觀塘馬蹄徑五號寶峰大廈二樓
2389 3228

佛教慈慧幼兒園
觀塘秀明道2號雲漢
黃太

好開心有人講聯合幼兒園,我仔仔都係聯合畢業,佢現在已讀緊二年班,呢間學校真係唔錯,佢D老師好好,我仔仔鍾意到D老師不得了,現在佢讀到二年班都仲好掛住學校同老師,仲有戶外個大草地,講真係香港地有幾多間學校有咁大的戶外又綠草如茵的地方比細路玩,所以我仔仔讀個幾年,曰曰都咁鍾意返學。

DesMom
我都聽個聯合醫院個間幼兒園好好,你仔仔讀過的係唔係呢間,可否講多D,我個仔現在一歲,我都想試下報讀。
Thanks A Lot!

desmom :

請問這間幼兒園係唔係同基督教服務處即官塘社區中心5樓個間同一機構架 ???
唔知這間有無廷長服務時間呢 ??? 因為,我住翠屏村,但係要去葵涌返工,所以,最快都要7點先返到官塘,去這間幼兒園係唔係一定要經醫院呢 ???

thank you !!!

峰仔媽咪
你講得對,聯合幼兒園係同翠屏道社區中心個間觀塘幼兒園同係一個機構的,佢總共有九間學校。
聯合幼兒園係無延長服務,不過聯合D家長多數都係個度返工,接送都好方便,而我個時係老公楂車,所以OK!你可以考慮坐媬姆車,不過我除非好忙,否則我同老公都會5點左右接仔,希望多D時間同佢玩,特別是讀幼兒園昵幾年就最好,又冇壓力,讀到小學你想同佢玩都幾難,記住要好好真惜!!!!!!!!
你問到返學係咪係醫院,咁你去過聯合醫院未?其實聯合醫院有好多座樓,而學校個座係同所有病房和門診分開,成座樓只得幼兒園同Staff Room &Training Room,聽學校講係特別安排,保障D小朋友,講真當時我首選聯合幼兒園除了學校質素好外,我鐘意個度D家長大部份係醫生和護士,D細佬又乖又斯文,(學校收生有分職員及非職員)我個時入到真開心(因為我係非職員,好多人爭好難入)

DesMom:

多謝你,不過,我最早都要7點先返到官塘,所以,都好難早到接放學,不過,似乎這個機構既幼兒園都唔錯喎。

DesMom,
can you give me the full name of 聯合幼兒園 because there has no registration of this five words only.
thanks in advance.

DesMom 寫道:
好開心有人講聯合幼兒園,我仔仔都係聯合畢業,佢現在已讀緊二年班,呢間學校真係唔錯,佢D老師好好,我仔仔鍾意到D老師不得了,現在佢讀到二年班都仲好掛住學校同老師,仲有戶外個大草地,講真係香港地有幾多間學校有咁大的戶外又綠草如茵的地方比細路玩,所以我仔仔讀個幾年,曰曰都咁鍾意返學。

IrisCheng
學校全名叫「基督教聯合醫務協會幼兒園」,如果你有興趣可以打電話去問吓(Tel:23472286),佢地好滿架!我記得舊年我介紹個friend去,佢都入唔到,可能佢嗰年staff好滿,於是街外人收得少,同埋佢地每年收好少細路,因為佢全校只有60個位,這個都是我鍾意佢地的原因,每班只得十幾人,人數不多照顧週到,先生照顧比例少,問到仔仔D嘢都瞭如指掌,有時仲會講吓作佢地D得意嘢,所以仔仔2歲時入讀,我一D都唔擔心,唔會好似有D名校老師咁,問乜都唔知,而且個時仔仔同全校D小朋友都friend,有時同吓大哥哥玩,有時又照顧吓D細小朋友,好似一家人咁,我記得佢畢業個時唔捨得到喊,仲有係返學最後一個星期叫我同Daddy唔好咁早接佢,比佢同D老友記玩多D。

DesMom,

How much of the school fee for 基督教聯合醫務協會幼兒園, is it only full day?

Which primary school is your son studying? Thanks!

http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

觀塘幼兒園位於觀塘翠屏邨,觀塘社區中心四樓及五樓,我曾經參觀過,園內的環境很不錯呢!
這個網址希望可以幫到你:www.hkcs.org(教育及訓練)

DesMom,
Thanks for the info.

[quote]
DesMom 寫道:
IrisCheng
學校全名叫「基督教聯合醫務協會幼兒園」,如果你有興趣可以打電話去問吓(Tel:23472286),佢地好滿架!..................................[quote]

sharon
學費我仔讀個時三千幾,現在我估差不多,經濟咁差我估學費都唔會加,另外,我仔讀藍田循道衛理小學,呢間學校都唔錯,講真當初我簡聯合都係想入循道,因為佢哋好多人派去循道,而且好似學校D關係好好,我仔個時又會去循道參觀,不過我仔都不是派得最好,個時學校每年都show派位結果,佢哋有D派瑪利諾修女、St.Paul Boy、軒尼詩道官小、男拔小、九龍循道、協和、聖羅撒添,不過講真我都好滿意,話曬藍田循道都係好學校Band1呀!

聽你哋講呢間學校都唔錯喎, 我個小朋友快到兩歲, 其實都有想過比佢早d讀書, 不過唔多捨得囉, 但你哋講到間學校咁好, 令我有d心郁郁, 其實最吸引我的是師生比例的比例, 照顧上應該不錯 , 你知啦, 小朋友得兩歲, 照顧是要足d, 等我明天打電話去問

我今日打過去問小朋友入學的資料, d老師都幾好, 好有禮貌咁答我, 你知啦第一次同小朋友找學校, 一定緊張d, 於是就不停地問, 其實自覺也很煩, 但冇法啦, 想知多d, 但意外地d老師不錯喎, 好有耐性咁逐樣答我.我仲同老師講我想睇吓環境, 佢哋好好,立即幫我安排, 我下星期便會去睇環境, 希望幼兒園適合我個BB啦!

DesMom,

Yes I know 藍田循道衛理小學唔錯-cause I saw an TV program before....仲訪問Chan Man Yee - her children are studying there.

Why Kwun Tong area 派 軒尼詩道官小、男拔小、九龍循道???
http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]
‹ 上一主題|下一主題