用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 關於申請優才09年小一的問題
樓主: KnN
go

關於申請優才09年小一的問題 [複製鏈接]

原文章由 中天英 於 08-5-31 03:08 發表
waiting list既學生, 係可以參加大抽獎既。

多謝你o既解答。

Thanks for your comment.  It's helpful.

原文章由 dabbycheung 於 08-5-28 08:44 發表

以我理解,第一輪招生既結果會響8月尾知道,如果獲選既學生最後選擇入讀優才,咁學生一定要放棄入讀政府小學。(只可以兩者選擇其一)

而第二輪既招生結果,亦大既會響10月尾知道,其情況亦相同。

至於自行揀選政府小學,會響1 ...

下星期五就截止第一階段報名喇, 大家準備好未呢?

hi,茵茵,估唔到見到你。
上星期聽完簡介會我先決定報round 1,咩都未prepare,入黎諗住8多d料先,睇到你家一門四傑既材華,睇怕今晚填表會手震。
勤勤有d似林峰,越大越靚仔!

呀,你知唔知我係邊個﹖

[ 本文章最後由 Xenc 於 08-6-10 18:36 編輯 ]

原文章由 Xenc 於 08-6-10 06:34 PM 發表
hi,茵茵,估唔到見到你。

呀,你知唔知我係邊個﹖ ...

hi , ellice 我知道幾個朋友都報round 1, 會唔會round 2 機會先高呢?  今個Friday round 1 就截止報名, 我所有野都準備好晒喇, 不過仲度緊報round 1 or round 2.

我地除左優才之外其他學校都無搵到, baba 都有同事的仔女係優才讀緊, 口碑真係唔錯, 了解得越多就越鍾意.  上個weekend, 有個讀緊優才既朋友仔過來玩, 見佢去左優才未夠兩年, 真係進步左好多, 自信心強左好多, 聽佢講, 佢好鍾意學校的老師同同學, 對學校生活非常享受.  勤勤如果可以入倒優才, 我就安落晒喇.

Hi, KnN,

我同意妳既諗法, round 2 既成功机會比 round 1 高, 事关好多最想入優才、準備得最好既, 同埋果班有哥哥姐姐讀緊既, 通常會報 round 1。

但係有一點妳仲要考慮既, 係報 round 2 只有一次机會, 報 round 1 就會有二次机會;  假如 round 1  係 waiting list,  咁分數會自動保留,  同 round 2  D 人再爭過。

如果優才係我最心儀既學校, 而我 round 1 冇報, 我唸我厘幾個月都會心掛掛, 週身唔舒服喎  -   希望妳唔會啦。   

原文章由 KnN 於 08-6-10 20:01 發表

hi , ellice 我知道幾個朋友都報round 1, 會唔會round 2 機會先高呢?  今個Friday round 1 就截止報名, 我所有野都準備好晒喇, 不過仲度緊報round 1 or round 2.

我地除左優才之外其他學校都無搵到, baba  ...

原文章由 中天英 於 08-6-10 23:33 發表
Hi, KnN,

我同意妳既諗法, round 2 既成功机會比 round 1 高, 事关好多最想入優才、準備得最好既, 同埋果班有哥哥姐姐讀緊既, 通常會報 round 1。

但係有一點妳仲要考慮既, 係報 round 2 只有一次机會, 報 round 1 ...

聽講去年都係round 1 收到的申請比round 2 多, 而本身係優才家長的多數在第一round報 (我知果d全部報round 1). 如果每個round 都係收48個, 咁係咪應該round 2機會真係大d呢?  

中天英, 記唔記得上次新生適應日, 問本身已經係優才家長的舉手, 當時真係有二三十人舉手.  如果呢二三十人大部份係報round 1的話, 對於KnN來講round 1 既機會真係可能少d wor.

原文章由 KnN 於 08-6-10 20:01 發表

我地除左優才之外其他學校都無搵到, baba  ...

勤勤咁優秀,你仲未夠安樂呀﹖
我都有朋友讀緊gt,聽佢分享,都似乎係我想要既校園生活,聽聽埋埋,最吸引我既,係佢地話唔會involve家長做project,功課少於1hr,同埋唔會太「抽秤」學生既功課,即係唔係少少寫得唔好又圈住果種……最緊要係,響一個咁自由既環境下,學術水準仍然可以keep住,但又唔係pay緊國際學校fee。唔知我以上所講係咪真係gt既真像,還望各位gt既師兄師姐指點迷津。

講下尋晚填form,嘩,原來係一份閱讀理解!我會報round 1,雖然我未做份閱讀理解 又未做file,但我鍾意速戰速決,唔得我可以拿拿林摶其它

[ 本文章最後由 Xenc 於 08-6-11 10:03 編輯 ]

原文章由 Xenc 於 08-6-11 09:57 AM 發表

個個小朋友都叻嫁喇, 其實講"安落晒" 用字都係唔好, 我諗到我c 果日都未必放得低我2個寶貝

私校黎講我剩報gt, 我理解到gt既學習環境同你知既差唔多, 真係唔得既就搵我母校收勤勤, 但果間係一d 傳統學校, 我諗黎諗去都係鍾意gt 多d.  希望第時佢地做到同學仔喇.

原文章由 中天英 於 08-6-10 11:33 PM 發表
Hi, KnN,

但係有一點妳仲要考慮既, 係報 round 2 只有一次机會, 報 round 1 ...
會lawlawluen, 所以我都係報round 1 喇, 尋晚攪到2.3點, 自己做女果陣都未試過開夜車, 做人呀ma 真係唔易做.....

原文章由 KnN 於 08-6-11 10:23 發表

希望第時佢地做到同學仔喇

<< 最吸引我既,係佢地話唔會involve家長做project,功課少於1hr,同埋唔會太「抽秤」學生既功課,即係唔係少少寫得唔好又圈住果種……最緊要係,響一個咁自由既環境下,學術水準仍然可以keep住,但又唔係pay緊國際學校fee。唔知我以上所講係咪真係gt既真像 >>

的確係咁。

優才希望做到 " 喜悦 " + "  卓越  " - 我好有信心可以達到。

原文章由 Xenc 於 08-6-11 09:57 發表

我都有朋友讀緊gt,聽佢分享,都似乎係我想要既校園生活,聽聽埋埋,最吸引我既,係佢地話唔會involve家長做project,功課少於1hr,同埋唔會太「抽秤」學生既功課,即係唔係少少寫得唔好又圈住果種……最 ...

軍兄,

係呀, round 1 既競爭眞係好犀利, 冇番咁上下, 都幾難突圍而出。

原文章由 軍魁星 於 08-6-11 09:52 發表

聽講去年都係round 1 收到的申請比round 2 多, 而本身係優才家長的多數在第一round報 (我知果d全部報round 1). 如果每個round 都係收48個, 咁係咪應該round 2機會真係大d呢?  

中天英, 記唔記得上次新生適應日,  ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-6-13 00:41 編輯 ]

原文章由 中天英 於 08-6-12 01:40 發表
的確係咁

可喜可賀

各位:
剛剛去完將軍澳校社交表喇!
連續幾日都忙整份profolio, 仲有份家長意向書, 簡直係大project.
無入嚟一排, 睇見你地話round 1競爭咁大, 真係好驚

就上年而言,我都覺得round 1 競爭真係大好多!!!但正如中兄說, round 1 報有兩個機會,我囡囡有個同學仔,round 1 後備, 但到round 2 時,學校加埋佢個名同round 2 一起, 結果在第二公佈時,她也成功取得入讀優才的機會.

冇辨法喇, 好野自然多人爭; 優才又係小班教學, 只開4班, 幾多人報都唔會加班既。

以平常心看待喇, 順其自然就沒压力喎。

原文章由 IYYY 於 08-6-12 15:53 發表
各位:
剛剛去完將軍澳校社交表喇!
連續幾日都忙整份profolio, 仲有份家長意向書, 簡直係大project.
無入嚟一排, 睇見你地話round 1競爭咁大, 真係好驚 ...

醒目開學勳章

我哋今日先交表, 成個星期每晚都攪到兩點至有得瞓, 一面掛住睇波, 一面執份form, profolio同埋封信.  又要揀相同埋啲畫.  雖然一早知道要準備呢啲嘢, 但我的劣根性總係要拖到最後先至攪掂.

而家叠埋心水28日面試, 諗住之前一日放假, 休息一下, 咁啱阿女學校假期, 咁一齊輕鬆一下.  阿女好認真, 自己成日主動攞啲書出來溫習. 希望佢面試當日, 醒醒目目, 一擊即中.

原文章由 吉祥三寶 於 08-6-14 01:25 發表
我哋今日先交表, 成個星期每晚都攪到兩點至有得瞓, 一面掛住睇波, 一面執份form, profolio同埋封信.  又要揀相同埋啲畫.  雖然一早知道要準備呢啲嘢, 但我的劣根性總係要拖到最後先至攪掂.

而家叠埋心水28日面試,  ...

Hi, 吉祥三寶, 你係舊生, 好似話有分加, 應該唔洗咁擔心啦.

唔知我今朝有無聽錯, 下年會開7班小一?
‹ 上一主題|下一主題