用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 關於申請優才09年小一的問題
go

關於申請優才09年小一的問題 [複製鏈接]

各位優才家長, 你們好!  

我們留意將軍澳區的小學有好幾年, 很喜歡優才, 希望小兒有幸成為優才學生. 過去兩年, 我們參加優才的小一入學簡介會中提及收生都是分兩階段, 但今年網頁上公布卻只有6月底一次, 請問是改了由兩次變一次, 還是稍後會再公布另一階段的日期?  另外, 有沒有有經驗的家長知道第一階段錄取的機會較高, 還是第二階段的機會較高?  

多謝大家.
   0    0    0    0

分階段收生問題,睇下明天早會前如見到校長或副校長幫你問問,或你可打電話直接問學校。

我自己當年是第一階段便報名,心想如只得後備,誠意都多一點!但如果小朋友是細仔/女,可能第二階段才報名會好一點,因小朋友大多幾個月,表現會穩定啲。

原文章由 KnN 於 08-5-6 10:30 發表

我們留意將軍澳區的小學有好幾年, 很喜歡優才, 希望小兒有幸成為優才學生. 過去兩年, 我們參加優才的小一入學簡介會中提及收生都是分兩階段, 但今年網頁上公布卻只有6月底一次, 請問是改了 ...

我們留意將軍澳區的小學有好幾年, 很喜歡優才, 希望小兒有幸成為優才學生. 過去兩年, 我們參加優才的小一入學簡介會中提及收生都是分兩階段, 但今年網頁上公布卻只有6月底一次, 請問是改了 ...

Hello, 勤勤媽, 估唔到係呢度見倒你.  你報左名今年既簡介會未?  到時可以問下校長, 聽聞你住TKO, 記得問埋明年TKO校舍仲開唔開小一, 如果唔開的話, 你要有心理準備到時要搭校車返學.

唔該晒 AFSL2007,分階段收生問題麻煩你, 之前我係打電話留位小一簡介會有問過, 校方答覆係唔清楚, 我地暫時都打算報第一輪, 但如果有第二輪, 我可以有更多時間為仔仔準備, 所以先有呢個問題.

星爺, 澄澄係咪今年入讀旺角?  你就好啦, 兩個都搵倒好學校, 放心晒. 我仲有排攪...... 我報左名去第二場簡介會. 我地最欣賞優才愉快學習的宗旨, 旺角或將軍澳校舍唔係一個大問題 . 至於校車方面, 我地唔太擔心, 因為勤勤而家都日日搭校車.

睇返學校website的相, 好多用D200影wo.  係咪你影咖?

仲有一個問題, 請問比學校既小朋友PROFILE用中文定用英文會比較適合?  thx

那種語言能夠讓你盡情表達你小朋友的特徵就是適合的語言.
當年我係用中文,用筆手寫.仲寫到手都軟埋.

原文章由 KnN 於 08-5-6 18:33 發表
仲有一個問題, 請問比學校既小朋友PROFILE用中文定用英文會比較適合?  thx

原文章由 KnN 於 08-5-6 18:27 發表
星爺, 澄澄係咪今年入讀旺角?  你就好啦, 兩個都搵倒好學校, 放心晒. 我仲有排攪...... 我報左名去第二場簡介會. 我地最欣賞優才愉快學習的宗旨, 旺角或將軍澳校舍唔係一個大問題 . 至於校車方面, 我地唔太擔心, 因為勤勤而家都日日搭校車.

睇返學校website的相, 好多用D200影wo.  係咪你影咖?

我係呢度個名叫"軍生", not "星爺".

website d 相係唔係我影就好難答, 你講左影得好唔好先, 高手面前, 說話要格外小心.   恭喜你 dchome 母親節攝影比賽摞獎.

Profolio 我都係用中文, 手寫.

原文章由 軍魁星 於 08-5-6 08:23 PM 發表
website d 相係唔係我影就好難答, 你講左影得好唔好先, 高手面前, 說話要格外小心.   恭喜你 dchome 母親節攝影比賽摞獎.

website d 相好好呀.
dchome 果到你出手既都好大機會有獎, 你咪謙喇

profile問題明白喇, 麻煩晒2位

[ 本文章最後由 KnN 於 08-5-6 21:27 編輯 ]

Hi, KnN,

今年都會分兩輪收生既, 而家先公佈第一輪既情況, 遲D先發佈第二輪收生詳情。

每一輪收生名額相若, 即係每次48個; 舊年兩輪報名人數差唔多, 好似話第一論多少少咁。

據我所知, 大部份好想入優才既, 同埋有哥哥姐姐讀緊既, 都會响第一輪報名, 所以應該第一輪既競爭都利害;  第一輪落選既, 大部份會做waiting list, 分數保留, 會同第二輪既考生, 再一齊考慮。

我個人認為, 如果唔係細仔細女既話, 正路應該第一輪就報。

我都係用中文寫, 打印出黎。

原文章由 印第安公主 於 08-5-6 20:13 發表
那種語言能夠讓你盡情表達你小朋友的特徵就是適合的語言.
當年我係用中文,用筆手寫.仲寫到手都軟埋.

原文章由 中天英 於 08-5-7 12:35 AM 發表
Hi, KnN,

今年都會分兩輪收生既, 而家先公佈第一輪既情況, 遲D先發佈第二輪收生詳情。

每一輪收生名額相若, 即係每次48個; 舊年兩輪報名人數差唔多, 好似話第一論多少少咁。

據我所知, 大部份好想入優才既, 同埋 ...

好詳細, 唔該晒你:)

不好意思, 想扯開小小話題,

其實優小係中文小學或是英文小學呢?

原文章由 KnN 於 08-5-6 21:26 發表

website d 相好好呀.
dchome 果到你出手既都好大機會有獎, 你咪謙喇

profile問題明白喇, 麻煩晒2位

Website d 相有部份係我同另外幾位家長幫手影既, 不過今年都未影過, 下次見倒校長, 等我問下要唔要影d新相update下先.

如果你下年入倒優才, 就一定要搵你幫手喇, 你d器材夠專業, 你又有心機過我, 肯定影得有heart過我.

原文章由 軍魁星 於 08-5-7 09:13 AM 發表

如果你下年入倒優才, 就一定要搵你幫手喇, 你d器材夠專業, 你又有心機過我, 肯定影得有heart過我.

呵呵呵, 有相影我實黎, 橫惦下年細女返學, 我都無野好做喇.
講有heart, 得獎果張相係baba影嫁, 佢係完全唔曉光圈快門果d野, 但一影都有獎摞.

原文章由 KnN 於 08-5-7 09:27 發表

呵呵呵, 有相影我實黎, 橫惦下年細女返學, 我都無野好做喇.
講有heart, 得獎果張相係baba影嫁, 佢係完全唔曉光圈快門果d野, 但一影都有獎摞.

估唔倒baba唔單止讀書0力, 原來影相仲0力.  乜都唔洗學, 一按shutter就得獎.

今朝問過校長,如中兄所說,今年仍然分二個階段收生。

原文章由 KnN 於 08-5-6 18:27 發表
唔該晒 AFSL2007,分階段收生問題麻煩你, 之前我係打電話留位小一簡介會有問過, 校方答覆係唔清楚, 我地暫時都打算報第一輪, 但如果有第二輪, 我可以有更多時間為仔仔準備, 所以先有呢個問題.

星爺, 澄澄係咪今年入 ...

優小係中文小學, 但學校投放左好多資源响英語教學, 學生既英語水平都好高。

有关優小既英語教學如下,

copy自樓上果個 << 優才小學FAQ >>
--------------------------------------------------------
優才既英文課程係點呀? 英文程度高嗎?

1) 優才雖然是中文小學, 但仍然非常注重英文教學, 目標是培育中、英兩文三語, 都達到高水平的學生
2) 除英語科外, 其他科目, 基本上以中文上課
3) 一週有8堂英文堂, 其中5堂由本地老師教, 其余3堂由NET(英語為母語老師)老師上
4) 從小一開始, 所有英文堂, 包括本地老師, 都以全英語上堂
5) 採用國際英文課本, 程度較本地課程高1至2級
6) NET老師教授Phonics, Reading 及Writing
7) 所有本地英文老師都是大學英文本科畢業, 全部通過語文基準試, 部份更都到嘉許狀(Certificate of Merit)
8) 有8位NET老師, NET/學生比例约1比80
9) 小三级由NET担任班主任, 增加學生英語沟通机會
10) 小二、小三級, 所有英文堂(8堂)由NET教授
11) 部份才華部以英語進行
12) 小四開始, 增益課以英語教授
13) 每週有一日早會, 以英話進行
14) 每年有2個英文週, 另外舉辨英語Halloween 及 Christmas party
15) 老師挑選英語資優生, 於課後上加強課程
16) 小一開始選派學生, 參加校際英文朗誦此賽, 由NET對參實學生指導, 有十幾人拿到優異獎p(Certificate of Merit)
17) 所有小五學生考Cambrigde Flyers Exam, 有97%合格(10盾或以上), 其中有21%滿分(15盾) -  ( 06年 )

--------------------------------------------------------

原文章由 rabbitpiggy 於 08-5-7 09:11 發表
不好意思, 想扯開小小話題,

其實優小係中文小學或是英文小學呢?

原文章由 中天英 於 08-5-8 00:30 發表
優小係中文小學, 但學校投放左好多資源响英語教學, 學生既英語水平都好高。

有关優小既英語教學如下,

copy自樓上果個 >
優才既英文課程係點呀? 英文程度 ...

thanks for your reply.

我想請問, 學校那麼注重英文的成績, 那為何不把學校改為英小呢?

如果你係小朋友,你讀小學要全部英文你讀得開心嗎?明唔明白呢?有問題敢唔敢問呢?當你唔開心既時候你有冇信心呢?

優才G1英文既英文算是中上深. 最重要係我個小朋友有信心讀同講(不過好多時都係唔知點解).以前在K3 既時候識都唔敢講.

原文章由 ngkf 於 08-5-8 09:42 發表
如果你係小朋友,你讀小學要全部英文你讀得開心嗎?明唔明白呢?有問題敢唔敢問呢?當你唔開心既時候你有冇信心呢?

優才G1英文既英文算是中上深. 最重要係我個小朋友有信心讀同講(不過好多時都係唔知點解).以前在K3 既 ...

我明白你的意思, 你有你的point
‹ 上一主題|下一主題