用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 關於申請優才09年小一的問題
樓主: KnN
go

關於申請優才09年小一的問題 [複製鏈接]

原文章由 beesbees 於 08-5-14 12:45 發表

陳校長肯定係daddy!

咁阿陳校長, 呢個來 interview 喇:

原文章由 軍魁星 於 08-5-14 07:15 PM 發表
咁阿陳校長, 呢個來 interview 喇:

係都我呢個in 先

雖然百百厭厭左小小, 又多野講左小小, 但係連呀哥都話"我妹妹真係世界上最得意既妹妹"

王國長老

哎呀, 你地d小朋友都十分可愛!

原文章由 edea 於 08-5-14 21:09 發表
哎呀, 你地d小朋友都十分可愛!

大家的小朋友都非常可愛.

原文章由 KnN 於 08-5-14 21:02 發表

係都我呢個in 先
雖然百 ...

勤妹雙眼好靚呀
幾大呀? 夠三歲未?
勤勤做左哥哥係唔同d既, 好有大哥風範

係呢.....你開始做portfolio未?
我只係執緊相, 亳無頭緒, 好頭痛、好緊張, 好驚做得唔好會影响個仔!

各位家長,

看過上年份入學申請表內的"家長意向書", 看似簡單, 但感覺有難度, 印象中有位準小一家長講過, 就這六條問題, 已經用了五張紙作答, 非常佩服, 因自己學識與文彩有限, 原先以為答問題最好就是簡而精, 現在真的感到很大壓力, 不知今年的問題會否與上年一樣, 望各位熱心家長能給多點意見, 謝謝!

[ 本文章最後由 IYYY 於 08-5-15 14:27 編輯 ]

原文章由 IYYY 於 08-5-15 02:04 PM 發表
係呢.....你開始做portfolio未?
我只係執緊相, 亳無頭緒, 好頭痛、好緊張, 好驚做得唔好會影响個仔! ...

做左8成喇. 差k 個校長既reference letter. 咁就得晒

原文章由 軍魁星 於 08-5-14 09:31 PM 發表
大家的小朋友都非常可愛.

只要佢地唔發脾4, 個個小朋友都係天使

我大仔前年同細仔舊年既問題, 係完全一樣既; 今年係點就唔知, 可能要响24号個簡介會, 派完表先知。

我兩年都冇加纸, 淨係响每條問題下面果幾行寫; 反而, 我個人覺得做好個Portfolio緊要D潻。

原文章由 IYYY 於 08-5-15 14:25 發表
各位家長,

看過上年份入學申請表內的"家長意向書", 看似簡單, 但感覺有難度, 印象中有位準小一家長講過, 就這六條問題, 已經用了五張紙作答, 非常佩服, 因自己學識與文彩有限, 原先以為答問題最好就是簡而精, 現在 ...

原文章由 中天英 於 08-5-16 00:52 發表
我大仔前年同細仔舊年既問題, 係完全一樣既; 今年係點就唔知, 可能要响24号個簡介會, 派完表先知。

我兩年都冇加纸, 淨係响每條問題下面果幾行寫; 反而, 我個人覺得做好個Portfolio緊要D潻。

...

我有加頁, 仲要係手抄添, 全篇無塗改. (叫公司手字最靚既會計姐姐抄左成個朝早, 一有錯字就重抄.  )

原文章由 中天英 於 08-5-16 00:52 發表

...

謝謝你的回覆!!
聽你講完個心都定d, 不過你幫細仔做的Portfolio有成3x-40頁(唔知有無記錯), 真係好佩服。
我會努力攪好個Portfolio, 希望能加入憂才既大家庭!

原文章由 軍魁星 於 08-5-16 10:18 發表

我有加頁, 仲要係手抄添, 全篇無塗改. (叫公司手字最靚既會計姐姐抄左成個朝早, 一有錯字就重抄.  )

你就好啦.....有人幫手
不過都要你有好的文采, 才會答得一篇好的答案

還想問問, 如果好像你答這幾條問題一樣(即答得詳細), 在Protfolio裏還需要一封自薦信嗎?

謝謝解答!!

原文章由 軍魁星 於 08-5-16 10:18 AM 發表

哈哈哈, 乜你咁無誠意嫁, 應該即刻去練好手字, 自己寫嗎

嘩, 咁你都記得!!    我唸我都要小心講野嘍。

其實我冇同大仔做Portfolio, 都一樣入倒既; 所以儘力做都得啦, 唔好比自已太大压力。

原文章由 IYYY 於 08-5-16 16:03 發表

謝謝你的回覆!!
聽你講完個心都定d, 不過你幫細仔做的Portfolio有成3x-40頁(唔知有無記錯), 真係好佩服。
我會努力攪好個Portfolio, 希望能加入憂才既大家庭! ...

原文章由 KnN 於 08-5-16 19:02 發表

哈哈哈, 乜你咁無誠意嫁, 應該即刻去練好手字, 自己寫嗎

千辛萬苦去哀求別人代抄, 行動本身就係誠意的一種. 等我學靚手字?  軍B都讀完大學啦.  我唔想優才因為我手字唔靚而錯失左一位好學生, 所以唯有將誠意稍稍變通.

原文章由 beesbees 於 08-5-14 12:45 發表

陳校長肯定係daddy!

向dabby致以21响禮炮最高敬禮

咦, 夠唔夠21响呢??

原文章由 軍魁星 於 08-5-14 10:31 發表

澄清下先, Dabbycheung 唔係陳校長, 佢係一位非常熱心的家長, 我當年優才同另一間傳統名校二選一既時候, Dabby講左我知好多關於優才既野, 因此對優才認識更深, 成為我地後來選擇優才的主要原因.  時至今日, 真係 ...

我想問吓,小一至小三係唔係在旺角番學, 小四先番將軍澳呢?
[size=medium]queensroad

回覆 #1 queensroad 的文章

是的.

(唔夠9個字)

從今天起,我會鞭策小公主練好手字. 希望他日軍叔叔請人既時候會好好考慮下佢. 我地早十幾年已開始準備,夠唔夠誠意呢?

原文章由 軍魁星 於 08-5-16 10:18 發表

‹ 上一主題|下一主題