用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 關於申請優才09年小一的問題
樓主: KnN
go

關於申請優才09年小一的問題 [複製鏈接]

指旺角08-09年度共有七班?

原文章由 TomDog 於 08-6-14 16:53 發表
唔知我今朝有無聽錯, 下年會開7班小一?

我11點幾才到, 聽唔倒.  不過我個人估計應該唔會, 因為如果以後都開7個班, 三年後旺角就要21個課室, 校舍都無咁多個課室.  應該係來緊9月旺角校舍會有一共七個班, 兩班G3, 兩班G2, 同三班G1.

TomDog > 你係米講緊果個主任講校車時果句呀? 我理解的同軍生一樣, 新學期旺角會共7班.

王國長老

原文章由 Hello-Hi 於 08-6-14 23:18 發表
TomDog > 你係米講緊果個主任講校車時果句呀? 我理解的同軍生一樣, 新學期旺角會共7班.

如果7班小一,今年報優才既家長一定好開心囉. 不過我諗機會唔大, 應該都係 4班小一.

[ 本文章最後由 edea 於 08-6-15 15:43 編輯 ]

王國長老

原文章由 IYYY 於 08-6-12 15:53 發表
各位:
剛剛去完將軍澳校社交表喇!
連續幾日都忙整份profolio, 仲有份家長意向書, 簡直係大project.
無入嚟一排, 睇見你地話round 1競爭咁大, 真係好驚 ...

聽過有人同我講,見到優才份家長意向書就打退堂鼓, 唔想報, 因為懶得填.

但係我覺得為左子女, 區區一份意向書算得係乜.... 為左子女,做牛做馬都要

原文章由 中天英 於 08-6-13 01:02 發表
冇辨法喇, 好野自然多人爭; 優才又係小班教學, 只開4班, 幾多人報都唔會加班既。

以平常心看待喇, 順其自然就沒压力喎。

多謝中生既鼓勵, 希望到時阿仔面試時能一切順利

我諗係我理解錯左.

我好欣賞份入學問卷, 其實報甚麼學校都值得試下答這些問題。在GT interview家長時, 基本上都係問番我們同樣的問題。

[ 本文章最後由 TomDog 於 08-6-15 20:38 編輯 ]

08-09校車有快線?

剛在星期六參加過小一新生家長會的家長, 你地有冇取那天的程序表? 我有個問題, p2 寫有關校車部分, 07-08年度每月約為$400-$1300, 視乎車線及地區, 另有特平快線由校方提供, 約每月$600-$1300, 08-09年度車費待定。

請問什麼是校方提供的特平快線? 會cover什麼地區?又會有幾快呢? (我住將軍澳)

原文章由 musemuse 於 08-6-15 20:56 發表
剛在星期六參加過小一新生家長會的家長, 你地有冇取那天的程序表? 我有個問題, p2 寫有關校車部分, 07-08年度每月約為$400-$1300, 視乎車線及地區, 另有特平快線由校方提供, 約每月$600-$1300, 08-09年度車費待定。
...

我因為遲到, 無收倒該份資料, 不過可以話你知現時由將軍澳去旺角只有一部校車, 收費應該是$750.  下年路線同收費都未落實.  相信學校會在落實後盡快公佈.

軍生:

Thanks! 最想知將軍澳區會唔會獨立開到一條線? 咁對我囝囝來說會快D.

BTW, 上次其實見到你的 (其實係先見到你囡囡, 佢件綠色polo shirt好sharp), 不過因為係在排隊時排你後幾個人, 所以冇"嗌"你, 嘻嘻, 下次先!

musemuse

原文章由 軍魁星 於 08-6-16 00:13 發表

我因為遲到, 無收倒該份資料, 不過可以話你知現時由將軍澳去旺角只有一部校車, 收費應該是$750.  下年路線同收費都未落實.  相信學校會在落實後盡快公佈. ...

原文章由 musemuse 於 08-6-16 10:18 發表
軍生:

Thanks! 最想知將軍澳區會唔會獨立開到一條線? 咁對我囝囝來說會快D.

BTW, 上次其實見到你的 (其實係先見到你囡囡, 佢件綠色polo shirt好sharp), 不過因為係在排隊時排你後幾個人, 所以冇"嗌"你, 嘻嘻, 下次 ...

校車方面, 家教會及校方正就下年的校車路線及車資與校車公司商討中, 一齊還未有落實.  相信落實後家教會會盡快通知大家.

Yes, 阿女係著住葉氏合唱團件綠色Polo Shirt.  

乜軍女參加左葉氏咩, 係邊個 center 呀?

我兩個仔就响康怡果邊。
原文章由 軍魁星 於 08-6-16 20:01 發表

校車方面, 家教會及校方正就下年的校車路線及車資與校車公司商討中, 一齊還未有落實.  相信落實後家教會會盡快通知大家.

Yes, 阿女係著住葉氏合唱團件綠色Polo Shirt.   ...

如果 D 家長連花少少心思同時間, 去填份意向書都唔肯, 咁都唔洗旨意佢會努力去培育佢既子女喇。

優才既入學申請比較特別, 唔收報名費, 但係要填意向書, 做埋學生既 portfolio 就更好潻。

原文章由 edea 於 08-6-15 15:45 發表

聽過有人同我講,見到優才份家長意向書就打退堂鼓, 唔想報, 因為懶得填.

但係我覺得為左子女, 區區一份意向書算得係乜.... 為左子女,做牛做馬都要 ...

Hi,  吉祥三寶,

祝你    如願以償    一擊即中

原文章由 吉祥三寶 於 08-6-14 01:25 發表
我哋今日先交表, 成個星期每晚都攪到兩點至有得瞓, 一面掛住睇波, 一面執份form, profolio同埋封信.  又要揀相同埋啲畫.  雖然一早知道要準備呢啲嘢, 但我的劣根性總係要拖到最後先至攪掂.

而家叠埋心水28日面試,  ...

原文章由 中天英 於 08-6-17 00:22 發表
乜軍女參加左葉氏咩, 係邊個 center 呀?

我兩個仔就响康怡果邊。

我地係麗港城 (茜草灣中心).  個個Sat上午都要去.  下年如果入倒童軍, 撞時間就可能要放棄.

醒目開學勳章

謝謝你, 承你貴言!!

吉祥三寶

原文章由 中天英 於 08-6-17 01:00 發表
Hi,  吉祥三寶,

祝你    如願以償    一擊即中

吉祥三寶:

我都祝你地成功!!

軍兄:
我想請教下,女童軍幾時有得報名?要考甄別試才可入擇嗎?

原文章由 吉祥三寶 於 08-6-18 23:27 發表
謝謝你, 承你貴言!!

吉祥三寶

[ 本文章最後由 芷鍛 於 08-6-20 15:08 編輯 ]

原文章由 芷鍛 於 08-6-20 15:06 發表

軍兄:
我想請教下,女童軍幾時有得報名?要考甄別試才報入擇嗎?

如果無記錯, 係入學前那次迎新會上, 童軍會有代表出來呼籲報名, 之後再安排時間interview.

thank you :)

原文章由 軍魁星 於 08-6-20 15:10 發表

如果無記錯, 係入學前那次迎新會上, 童軍會有代表出來呼籲報名, 之後再安排時間interview.

嗰份意向書我足足用了兩個小時填, 仲係滿兩張a4紙,自己見工都未咁認真.
[size=medium]queensroad
‹ 上一主題|下一主題