用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 banding問題....
go

banding問題....

有個關於banding嘅問題想請教一下:

教統局按照小學過往成績劃分banding, 唔同學校band 1/2/3嘅百分比分配都唔同, 例如:

超級小學: BAND 1/2/3分別係70   /20   /10%
街坊小學: BAND 1/2/3分別係33.3/33.3/33.3%

但係假如超級小學水平較高, BAND 3個10%學生, 平均分或質素隨時可能仲高過街坊小學BAND 1學生, 依照咁嘅理念分配中學學位, 超級小學BAND 3嗰10%滄海遺珠, 咪死得好寃枉??

回覆 #1 vespa 的文章

所以小六校長要求學生在中一分班試要考好d, 呢d嚴重影響你d師兄妹, 另外d學校已經 "粗"緊d 小三, 小五, 小六生, 去增取將來學位

所以超級小一學位多人爭

會唔會有D超級小學係無BAND 3呢?

原文章由 vespa 於 08-5-5 11:57 發表
會唔會有D超級小學係無BAND 3呢?

什麼學校都會有band 3學生. 不過名校的band 3生成績就不會太差.

原文章由 vespa 於 08-5-5 11:27 發表
有個關於banding嘅問題想請教一下:

教統局按照小學過往成績劃分banding, 唔同學校band 1/2/3嘅百分比分配都唔同, 例如:

超級小學: BAND 1/2/3分別係70   /20   /10%
街坊小學: BAND 1/2/3分別係33.3/33.3/33.3%

...

it is the truth world...........................

回覆 #3 vespa 的文章

唔會, 有d 名校, 已經多多動作, 請你走, 又如皇仁會考唔合格, 大有人在

回覆 #1 vespa 的文章

係架, 所以除非你覺得你既小朋友係名校依然可以有中等成績(名次), 否則, 以派位基制黎講, 係街坊小學考到中上名次, 好過係名校考包尾.

http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/secschool/index_07.php

http://www.ycps.edu.hk/guest/secondary.asp

現時每間小學都有去年位結果, 只要細心將同一區的每一所學校升band 1 的數值加上及作比較, 你就知啦

自己的組別

對區內中學的所屬組別有初步的認識後,就要認識自己所屬的banding了。學校為例,它的升中派位組別,第一組學生佔42.5%,第二組學生佔28.5%,第三組學生佔29%。將這些百份比來計算本年度的六年級學生人數及學生成績,就可知道自己的所屬組別了。在學校的SAMS電腦系統,會根據學生的三次報分試紀錄,將學生按成績排名,由於現階段只進行了一次報分試,所以暫時只能以該次報分試的紀錄作為參考(至於在四月學生自行填寫志願表時由於已參加了三次報分試,校內成績的排名會較為準確)。根據換算結果,即在本校考獲第一至六十名的學生屬於第一組,第六十一至一百名的學生屬於第二組,一百名以後的學生屬於第三組。