用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於珠心算問題?
go

關於珠心算問題? [複製鏈接]

關於珠心算問題?
本人小朋友現讀K.3,好快就升小一,
其實讀珠心算是否可以幫到小朋友對數學好些,
其他如:公文數,學林,那樣好呢?
   0    0    0    0

絕對可以。
我個仔4.5歲時學珠算,大概用了一年半時間完成。計算速度非常快,可以計到正負數、兩計(兩把聲同時讀)、看算。在校數學成績非常好,老師的評價亦很高。完成珠算後,在老師那裏繼續學應用題,腦筋轉得十分快。四年班被school chose入林數。現在5年級。

原文章由 tammywong21 於 08-4-28 16:01 發表
關於珠心算問題?

回覆 #2 tammywong21 的文章

原文章由 tammywong21 於 08-4-28 16:01 發表
關於珠心算問題?

經常聽到一家長話唔知聽邊個講,話邊種邊種
數學好,度老師又點好點好,所以就不如幫
阿仔報讀個數學課程啦!

不過我最緊要知道 1. 自己小朋友需要乜

2.
坊間課程教緊乜

公文數:主要是利用大量習作,訓練計算(Caculation)

學林數:主要教授中文文字體(解難題)

珠心算:主要用影像算盤學習學前簡單計算,
並不能計算小學生全面數學。

enopi 英文文字體。

奧數:  奧林匹克精神,精益求精。
真正奧數,超越文字體。
五年級以上,有數學天份者可報讀。
(五六年級報讀要小心,用太多時間學
奧數而影響呈分試就得不償失。)

KWIK Maths:教導學生用方法計算(calculation)
             因為用方法計算的原故,
             計算能力比一般學生三、四陪。

其實大家應該睇睇自己小朋友讀緊幾年級,
個課程唔佢。唔好人話好你就讀。

例如人地仔讀奧數讀得好好,不過人
個仔六年級,而你個仔讀緊一年級,咁就咪攪啦!

學生唔同階段的數學學習重點如下:
1.幼稚園學生:學數算(counting) 及少許計算(calculation)
2.初小(P1-P4) :學習計算(calculation)
3.高小(P5-P6) :解難題(即文字體)

所以最緊要知道自己小朋友依家階段係學緊乜?
有邊種課程幫到佢依家學習?

「學而時習之,不亦樂乎!」(論語)
外面課程學,能夠學校用得番,
學校成績先至會進步,細路仔先至會學得開心!

回覆 #4 ssaa 的文章

好多謝你將坊間學數的課程詳細解釋,我會好好選擇.

原文章由 ssaa 於 08-5-9 17:58 發表

經常聽到一家長話唔知聽邊個講,話邊種邊種
數學好,度老師又點好點好,所以就不如幫
阿仔報讀個數學課程啦!

不過我最緊要知道: 1. 自己小朋友需要乜?

2. 坊間課程教緊乜?

公文數:主要是利用大量習作,訓練計 ...

講得好, 亦分析得好好 , 我明白了, thx.

係囉!大家都做個醒目家長啦!

easykid,

請pm details .  thank you

原文章由 easykids 於 08-4-29 14:04 發表
絕對可以。
我個仔4.5歲時學珠算,大概用了一年半時間完成。計算速度非常快,可以計到正負數、兩計(兩把聲同時讀)、看算。在校數學成績非常好,老師的評價亦很高。完成珠算後,在老師那裏繼續學應用題,腦筋轉得十分快。四年班被 ...

請問珠心算可否用來計算小學數學的

請問珠心算可否用來計算小學數學科的數題?

如果唔得,學做乜?

活化腦筋?鬼知有無活化腦筋咩?

回覆 #1 ssaa 的文章

回覆 #11 靜字派 的文章

討論區可愛之處是人人都可發表言論。

多人講,多分析,大家就更加清晰,就能夠幫到各家長報讀到合適的課程!
其實大家都得益!

如果講得多就係“攪破壞”,咁大家都唔講,就唔會有“攪破壞”。不過當個個都唔講,討論區就變得毫無意義。

習近平早前在多哈說:「世界之大,甚麼人都有…像一個大雀籠,裡面甚麼雀鳥都有。我們若將其中最吵的取去,就沒有那麼熱鬧了!」

另外,大家既然是成年人,亦是家長,討論事情應該客觀、對事不對人。
如斯討論,才會開心!

如有錯誤、祈為指正!
謝謝!

回覆 #13 靜字派 的文章

如果我講內容係歪理,就請你逐點指出!

如果我講係事實,我又覺得大家都得益喎!

老實講,大家都係成年人,咁易比人誤導咩?

回覆 #15 靜字派 的文章

講道理都變態?唔係嘛?
‹ 上一主題|下一主題