用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫家長會
樓主: vvmakyy
go

金巴倫家長會 [複製鏈接]

Re: 想問金巴倫家長 - 新生註冊通知書一事

唔會, 派位就=中六合彩
mickeywinnie3 寫道:
EstherCheng ,
咁學校成績有無直接映響派位gar?????

咁您哋知唔知有咩私小幾好又唔太貴呢????????
您哋會

其實派位一定係睇妳住係邊區,我朋友的女之前亦係係九龍塘讀幼稚園,但到小一時候,派咗紅磡,因她報幼稚園時住的地址係紅磡,之後改用九龍塘地址已無用,所以一開始的時候,就要諗清楚要填的地址。

chandy,
thank you!!
咁是否想報九龍塘網就要早報, 不好等到臨報小一時才報呢???????
mickeywinnie

如妳係想小一的時候可在九龍塘讀,報讀幼稚園的時候,就要填寫同區地址,之後填寫係無用的,

各位媽咪,

我個囡係金巴倫畢業,今年讀緊一年班.我個屆D同學仔都去到好學校,even第3輪到學校叩門,好多同學仔都入到好學校.例如油天.瑪利諾神父、農圃道官小、荃灣官小.........

eirene

Eirene ,
真的恭喜妳可以去到好學校呀!!!, 咁妳囡囡現在讀緊邊間呀??  妳又是否跨網呢????
妳是過來人教吓我哋呀???? thank you!!!!

chandy ,
我現入學時報了另一區了,  是否已經無得再轉了???!

當然唔怕, 唔通你係呢3年內唔可以搬屋咩, 你可以去小學雜談個topic, 曾經有人講過關於住址証明, 政府派位係要交住址証明, 同埋你可以留意到每年暑假, 九龍塘既買盤同租盤都有升值, 好多人都係小朋友k2個年暑假搬屋, 最多可能你要俾多d supporting documents,  如果諗住楝kowloon tong, 我到差不多時候先搵租盤, 因為今年廣播道個d都唔算貴, $10k已經好好, 到時唯有慳d, 都係一年到!
http://www.hkedcity.net/school/psp/list/district.phtml?sch_district_id=5
你可以睇下呢度, 有晒邊區學校

到時我會同個仔考St. Joseph (Kowloon), St. Francis..., (呢兩間唔算貴)

另再考直資, 真道, 男拔.....呢兩間就幾貴, 不過考到先算, 聽聞好難入[quote]
咁您哋知唔知有咩私小幾好又唔太貴呢????????
您哋會

做父母真苦, 搬呢搬去!! 不過之前聽到家長打上來金巴倫都派到咁多好學校,  都安心好多!!!!!

講來講去, 都係政府唔好! 個個家長梗係想自己個小朋友好, 但佢又攪咁多野, 到頭來, 咪又係益晒d私校....
做父母真苦, 搬呢搬去!! 不過之前聽到家長打上來金巴倫都派到咁多好學校,  都安心好多!!!!!

但我深信,  若能力做得到,  私校一定好好,
我見好多家長都放棄派位政策,   

Eirene ,
很開心收到妳的留言, 令我對金巴倫更有信心,
好似打了一支強心針咁,
亦好多謝其他媽咪,  比佐好多意見,
我好安心在金巴倫讀了!!!
希望繼續傾下去!!!!

mickywinnie3,

我個女好彩係第一輪已經被ST.Mary收

Eirene,

可否講一些你囡囡在金巴倫讀書時的程形呀, 金巴倫是否一所好幼稚園?

你囡囡現在讀那一間小學,  成績上是否應付得來?

vvmakyy

Eirene ,
咁妳是否跨網呀!! k3定k2 時報呀???
其他同學也是跨網嗎???
女仔讀ST. MARY,  真的很好,  梁詠琪都係讀金巴倫
跟住ST. MARY

vvmakyy,

我個女好鍾意間幼稚園,而且D老師同主任真係幾nice. 記得我個女係K3學期頭,個個家長都係到坦心搵學校,校長開

Eirene ,
每個同學都有一封個別推薦信record學生表現,
嘩! 好好呀!! 咁金巴倫真是一間好學校呀!
因為初初我仔仔考時校長即收錄他及即時交留位費,
以為它是攬收呀!!  但聽妳們說質數真的唔錯呀!!!!!

mickywinnie3,

派得好唔好真係講彩數,所以如果可以,我都suggest搬去想讀的地區, 我沒有咁做係因為我個女係教徒,比其他多5分,所以先搏一搏. 我個女D同學有3個都係抽到入去,有D抽到Maryknoll(紅磚屋),亦都有聖心,油天,循道.......我估抽唔抽到好學校唔係好關間kinder事,反而第3輪叩門就要學校名氣,自己成績同小朋友有幾多活動cert.

eirene
‹ 上一主題|下一主題