用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教你估計各區實際英中學位競爭數據
樓主: khmama
go

教你估計各區實際英中學位競爭數據 [複製鏈接]

咁即係band1生一定入到英中 ?
原文章由 khmama 於 08-4-28 22:30 發表

灣仔的考生人數是2616人, 派位學額是1662 個, 即是自行階段後冇咗 2616 - 1662 = 954 人. 當30%band 1, 即是954 x 30% = 286人離場. 港島東的band 1生數目是2616 / 3 = 872 人. 所以參加派位的band 1 生只有872 -  ...

所謂 :當30%band 1?如果有一區相差10%既話就死得人多!希望區區真係啱啱好冇多冇小咁 當30%band 1?啦!

khmama,
我想問我個仔是南區band 1生,如果頭5個志願應該怎樣填?請幫幫忙!

香港仔浸信會呂明才書院  (Band 2中中)
新會商會陳白沙紀念中學  (Band 2中中)
聖伯多祿中學 (Band 2中中)
聖公會呂明才中學 (Band 1英中)
英皇書院 (聯繫 Band 1英中)
聖保羅書院 (直資 Band 1英中)
聖公會鄧肇堅中學 (Band 1英中)
皇仁書院 (Band 1英中)
香港華仁書院 (Band 1英中)
金文泰中學   (聯繫 Band 1 中中)

回覆 #76 khmama 的文章

Khmama,

Thanks so much for your helpful information.

回覆 #76 khmama 的文章

a little bit not understand,"港島東的band 1生數目是2616 / 3 = 872 人". not "灣仔"?

所謂 :當30%band 1?如果有一區相差10%既話就死得人多!希望區區真係啱啱好冇多冇小咁 當30%band 1?啦!害死呀!

回覆 #78 khmama 的文章

謝謝妳的分析.

我都想要 [email protected] 謝謝

原文章由 ss18a 於 08-4-29 14:43 發表
a little bit not understand,"港島東的band 1生數目是2616 / 3 = 872 人". not "灣仔"?

忙中有錯, 改好咗啦. 唔該晒.

咁可唔可以幫我計下荃灣區個網的band 1學位點分配 謝謝

回覆 #13 khmama 的文章

Khmama,

小女學校位於深水埗, 但家住九龍城區, 因小女成績是band one 是否留在深水埗較易入英中. 因本人認為深水埗有兩間英中女校, 所以, 雖然, 九龍城網英中多, 但對女孩子來說留在深水埗較九龍城更易入英中, 我的想法是否沒錯呢? 另外, 若如小女case一樣, 但成績郤介乎Band one 尾 Band two 頭, 又是否同樣留在深水埗網較九龍城好 ?

Khmama,

小女學校位於深水埗, 但家住九龍城區, 因小女成績是band one 是否留在深水埗較易入英中. 因本人認為深水埗有兩間英中女校, 所以, 雖然, 九龍城網英中多, 但對女孩子來說留在深水埗較九龍城更易入英中, 我的想法是否沒錯呢? 另外, 若如小女case一樣, 但成績郤介乎Band one Band two , 又是否同樣留在深水埗網較九龍城好 ?

如果你地係band 1頭, 敢你地會選2間英中定係1間英中係第1,2志願,第三選中中,第四已經選band 2呢:;pppp:
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 bluediamond 於 08-4-29 15:42 發表
Khmama,

小女學校位於深水埗, 但家住九龍城區, 因小女成績是band one 是否留在深水埗較易入英中. 因本人認為深水埗有兩間英中女校, 所以, 雖然, 九龍城網英中多, 但對女孩子來說留在深水埗較九龍城更易入英中, 我 ...

雖然九龍城較易入英中, 但係如果你係band 1尾, 轉去九龍城有跌band既危險, 要慎重考慮.

原文章由 xokitty 於 08-4-29 15:14 發表
咁可唔可以幫我計下荃灣區個網的band 1學位點分配 謝謝

除咗離島區, 所有網都做晒分析啦, 你去第1, 2頁搵下有冇?

每區band1生多小唔知,相差唔知,band2生多小唔知,相差唔知?每個band如果相差5-10%,即係話其它地區跟住相差,骨牌相差!大胆假設做到重係有小小離普添,小心求証就係用當字求証,家長唔識以為沒有問題之下band3生大胆博band2,band2生又大胆博band1,band1生就以為以上分析正確每區都係夠派?狂填名校!分析還分析,唔好不負責任,害死人吖!

原文章由 肥妹仔KanKan 於 08-4-28 17:32 發表
hi 你好,

小女是由觀塘區(普通小學)跨區到九龍城區,
老師話佢係band1中的學生,

其實我想知道佢跨區後個banding會唔會跌得好厲害呢?

如果跨區後個banding只係微跌,咁我將九龍城區內的英中全部填於頭十位,這是否太進取呢??  .

因為老師說如果係九龍城區就最好填晒band 1既英中學校先.

多謝指教! thanks!!.....

khmama,

可唔可以比d意見我呀??
因為真係好煩惱!!   

[ 本文章最後由 肥妹仔KanKan 於 08-4-29 16:23 編輯 ]

Khmama,

謝謝你的回覆, 我認為深水埗有上智, 聖母玫瑰, 單是這兩間女校已提供了230個學位, 還有德雅的23個位合共253個都是為女同學而設的英中學額, 而你所指的593個非保留學位中, 若除去我以上所說的253個女校位, 只剩下340個位, 而這340個位是男女校位, 即女仔有一半機會, 即女仔又多170個位, 合共423個位(230+23+170), Band one 人數男女各佔一半, 即女仔有319, 所以我覺得band one 女仔能入英中機會是100%band two 頭女仔都可以一上試, 唔知我這計法是否太樂觀呢

Sorry, 有些少意見
以油尖旺為例
1) 派位學額2039, 我不清楚數據是好何出來,
2) 設2039 是對的, 因為 3717-2039 =1678 當中應有下列學校拔萃女小學(108)循道學校(73+71)嘉諾撒聖瑪利學校(167) (以小一概覽數據), 自行人數以保守計, 只有1259 人(1678-108-73-71-167), 若以30%計, 只能扣377人, 事實當中如諸聖小學,德信等等等, 可能聯繫/直屬中學已收, 就不能以377人計
3) 我計 band 1 非保留只有550位, 聯繫只有40個位, 因為全數扣除循道學校及聖瑪利學校  (583-14-19 =550) (208-88-80 =40), 總數Band 1 為590學位 (因為老師給予的資料, 部份直資未有計算在 - 相差615-583 = 32)
4) 同樣以30%計 band1有3717 *30 % = 1115人, 扣377人, 有738人, 學位是不足夠的
未知我是否應這樣考慮 ??

原文章由 annalaumw 於 08-4-29 17:37 發表
Sorry, 有些少意見
以油尖旺為例
1) 派位學額2039, 我不清楚數據是好何出來,
2) 設2039 是對的, 因為 3717-2039 =1678 當中應有下列學校拔萃女小學(108)循道學校(73+71)嘉諾撒聖瑪利學校(167) (以小一概覽數據), 自 ...

1) 派位學額係根據中學一覽表數出來, 真係數到眼花花.
2) 自行派位和統一派位的額是分開計的, 以聖瑪利為例, 中學有240個額, 當中30%即72個額會用作自行派位, 任何人包括直屬/聯繫小學的學生都可以考. 而聖瑪利小學考生人數應是144, 不是167 (這是2006-2007年度考生人數). 聖瑪利中學派位給直屬小學作統一派位的學額是80個. 你唔可以這樣去扣的.
3) 583個數點o黎? 回點解要扣起聖瑪利同循道比非直屬抽的學額? 外人係唔可以抽直屬/附屬額o既,點解要加埋去?
‹ 上一主題|下一主題