用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教你估計各區實際英中學位競爭數據
go

教你估計各區實際英中學位競爭數據

其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band 3 可以爭英中的機會幾乎是0, 又怎可以將呢兩條數拼入band 1 條數, 硬要話有咁多人去爭英中位, 機會微呢? 而且這方法沒有理會直屬/聯繫學額只會派給直屬/聯繫的事實, band 1生只可以爭非保留學位.

如果用band 1生優先選校的方式, 第一輪只係得 5696 / 3, 即 1899 個band 1 生去爭1686個位, 而這1899個band 1 生中, 有部份已在自行時被取錄, 有些考到直資, 不參加派位, 有些轉了去他區.  真正參加派位的band 1 生實際比1899少很多.

以最複雜的九龍城區為例, 全部派位學額是3959個 (此數字從不見報紙提及, 卻是一個很重要的數據), 而升中人數是5696人, 即是在自行階段後, 冇咗 5696 - 3959 = 1737人 參加派位. 當中不乏band 1 生.  假如當30%是 band 1, 也即是有521人 (實際可能更多) 在派位時離場.  實際參加派位的band 1 生只餘下 1899 - 521 = 1378人 去爭1686英中位, 又點會入唔到英中?

當然, 還有一些變數, 就係直屬/聯繫學額. 外人只可以抽非保留學位. 九龍城區的非保留學位雖然只得852個, 有834個係直屬/聯繫學額, 但係1378 競爭對手中, 也包括了直屬/聯繫小學的band 1 生, 扣除此數才是真正band 1生爭非保留學位的數目. 這個直屬/聯繫小學的band 1 生數目, 要憑經驗估計, top 的學校數目多些, 假如834個係直屬/聯繫學額中不少於526個band 1生入讀, 那麼可以肯定地說, 九龍城區的band 1生是沒可能派唔到英中, 更何況有個隨機number, 斷估唔會黑到排最尾!

九龍城區仲有間培正, 好多band 1生會直升, 所以又可以再減多幾十個.

所以各位BK家長在填表時不防先計清楚, 個小朋友咁辛苦考到band 1, 唔好因為唔識計而錯配去中中甚至band 2/3 中學.

希望我的心得可以幫到大家, 祝大家馬到功成!

Thank you very very much !!!
Your information is very helpful.

khmama,

可否分析一下油尖旺情況。謝謝!

原文章由 khmama 於 08-4-26 00:30 發表
其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band  ...

原文章由 yokopapa 於 08-4-26 12:39 發表
khmama,

可否分析一下油尖旺情況。謝謝!

油尖旺的考生人數是3717人, 派位學額是2039 個 (希望冇數錯), 即是自行階段後冇咗 3717 - 2039 = 1678 人. 當30%band 1, 即是1678 x 30% = 503人離場. 油尖旺的band 1生數目是3717 / 3 = 1239 人. 所以參加派位的band 1 生只有1239 - 503 = 736人. 油尖旺的英中學額是 823個, 其中非保留學位615個, 直屬/附屬學額有208個. 直屬/附屬學額應該有80%是band 1, 即是有166人不會爭非保留學額. 所以最後約有736 - 166 = 570 人爭 615個非保留學位. 如果自行階段後離場的band 1 生多過30%, 情況會更有利.

如果粗略估計, 中西區, 九龍城, 灣仔和沙田區的英中額比競爭的band 1生多, 入英中是沒有問題的. 至於油尖旺及大埔就可能剛好夠分. 其他區就要計下先知.  希望分析對你有用啦.

感謝khmama的分享!!

我的女兒是 中西區的Band1學生,按您的分析,英中學額是多過Band1學生的數目,即是否可以頭五個志願全選英中?

謝謝!!

原文章由 ireneheung 於 08-4-26 13:58 發表
感謝khmama的分享!!

我的女兒是 中西區的Band1學生,按您的分析,英中學額是多過Band1學生的數目,即是否可以頭五個志願全選英中?

謝謝!!

如果英中學額是多過Band1學生的數目,即是要將網內(包括本區及他區)所有英中填晒, 總會派到一間給你, 當然先後次序仍然要顧及, 不要將所有top的英中放晒頭五位, 因為top的英中唔放第一係抽唔到o既. 建議你都用我的方法先計算一下, 因為區區既直屬/附屬學額的變數會唔同.

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-26 14:31 編輯 ]

回覆 #6 khmama 的文章

很多謝你的分析和意見。
請問從那兒可得知區內升中人數呢?可否分析荃灣情況?謝謝!

回覆 #6 khmama 的文章

如果可以,也請提供屯門方面的,謝謝
盲目的愛他們 8-)

原文章由 Ericmo 於 08-4-26 17:25 發表
很多謝你的分析和意見。
請問從那兒可得知區內升中人數呢?可否分析荃灣情況?謝謝!

你可以參考BK的轉貼, 便知道升中人數. 荃灣的考生人數是2950人, 派位學額是1686 個, 即是自行階段後冇咗 2950 - 1686 = 1264 人. 當30%band 1, 即是1264 x 30% = 379人離場. 荃灣的band 1生數目是2950 / 3 = 983 人. 所以參加派位的band 1 生只有983 - 379 = 604人. 英中學額是 364個, 其中非保留學位347個, 直屬/附屬學額有17個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有17人不會爭非保留學額. 所以最後約有604 - 17 = 587 人爭 347個非保留學位, 即 1.7 人爭 1 學位.

雖然學位少過 band 1 生, 但係隨機number好過半數, 未必冇機會, 而且很多人都很保守, 唔會夠胆博, 很快會填band 2學校, 所以可以試下填晒英中.  老實說, 最差都係叩門, 唔通你填o的band 2落去又抽到, 你會唔叩門o羊?

BK 邊度可睇到各區升中人數 ?

原文章由 khmama 於 08-4-26 18:00 發表

你可以參考BK的轉貼, 便知道升中人數. ...

Thank you khmama!
但仍然不明白:
1) 中學一覽表內的派位學額是否=未能在自行階段考到學位
     的人數? 憑據何在?
2) 既然587 人爭 347個非保留學位,那麼把英中填在第2志
     願,不是完全沒機會嗎?難道會有英中,沒有足夠band 1
    生選它?

請賜教,多謝多謝!

khmama,

可否分析一下觀塘區的情況。Thank you khmama!

有聯系學校

khmama,

小兒是葵青區 band1, 有聯系英中中學33個位,但要同另一間小學爭,讀心儀band1英中只有四間,選咗聯系英中,第二志願再博英中是否危險,請抽空賜教競爭數據

拜託

原文章由 木土土 於 08-4-26 18:10 發表
BK 邊度可睇到各區升中人數 ?

呢度轉貼咗:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1383338&extra=page%3D3

原文章由 khmama 於 08-4-26 00:30 發表
其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band  ...

khmama:

真開心看見你這個 topic我在這兩日就係幾這條數, 我打咗個電話去教統局問,九龍城區的派位人數.佢就叫我將中學一覽表成本人數加埋,就等於現在的派位人數(包括保留學額及非保留學額).

我亦同意你所講如果係band 2或band 3生就跟本派唔到英中.

但我有一個疑問? 咁有D家長話自己小朋友學校話佢係BAND 2(學校話佢三次考試總成績是全級60,但佢又入到英中.(好肯定佢係派位入去,不是自行收)這又點解? 是否學校估得太過保守,實則佢係 BAND 1 生.

我還有一個疑問,今年的升中人數少了,咁對那些叫做邊緣人士 入讀英中的機會是會大些呢?

原文章由 Ericmo 於 08-4-26 19:03 發表
Thank you khmama!
但仍然不明白:
1) 中學一覽表內的派位學額是否=未能在自行階段考到學位
     的人數? 憑據何在?
2) 既然587 人爭 347個非保留學位,那麼把英中填在第2志
     願,不是完全沒機會嗎?難道會有英中,沒 ...

1)  教育局會在扣除自行被取錄, 不參加派位及轉入/轉出校網的數字, 決定那區派位數目, 保証人人有位, 永不落空.
2)  機本上受歡迎的學校會很多人填落第一志願, 結果因隨機number唔好而趺落第二位, 所以唔會第一下就抽完.

Thank you khmam

原文章由 khmama 於 08-4-26 22:33 發表

呢度轉貼咗:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1383338&extra=page%3D3

謝謝給這個網址,獲益良多

原文章由 bonnieandy 於 08-4-26 17:30 發表
如果可以,也請提供屯門方面的,謝謝

屯門的考生人數是5406人, 派位學額是3731 個, 即是自行階段後冇咗 5406 - 3731 = 1675 人. 當30%band 1, 即是1675 x 30% = 502人離場. 屯門的band 1生數目是5406 / 3 = 1802 人. 所以參加派位的band 1 生只有1802 - 502 = 1300人. 英中學額是 734個, 其中非保留學位555個, 直屬/附屬學額有179個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1 (唔知係唔係), 即是有179人不會爭非保留學額. 所以最後約有1300 - 179 = 1121 人爭 555個非保留學位, 即 2 人爭 1 學位.

觀塘區有多少BAND 1 學生呢,個女是BAND 1 頭,如果如不到英中,會很可惜。

原文章由 maomaochan 於 08-4-26 22:36 發表

khmama:

真開心看見你這個 topic我在這兩日就係幾這條數, 我打咗個電話去教統局問,九龍城區的派位人數.佢就叫我將中學一覽表成本人數加埋,就等於現在的派位人數(包括保留學額及非保留學額).

我亦同意你所講如 ...

正如我所講, 很多區的band 1生數少過英中學額, 根本上一定派到英中, 但係band 1家長太保守, 一早開始填band 2 同中中, 以致很多位流咗落band 2, 所以band 2生有機可乘. 如果家長再係咁填法, 九龍城區band 2生放間英中係第一志願都大把機會抽到.