用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 反問
go

反問 [複製鏈接]

佢地成曰問問題,您地家長會吾會問番佢地呢?有冇D得意答案?

我有一次系撘火車時
問:女,呢個乜野站?
女:火車站!

見女女玩冰時我又
問:女,您整乜野冰比我飲呀?波蘿冰?
女:海底奇兵!

見路旁有隻狗我又
問:個種係乜野狗?
女:馬英九!

案發期由2歲幾到而家3歲幾,我吾理女女系唔系優資,不過一定系"食字王",好頂癮啊!

大家有無D得意野分享下la!

[ 本文章最後由 idy926 於 08-5-6 10:56 編輯 ]
   0    0    0    0

我俾佢笑到肚痛

我囡囡三歲幾時
有一日忽然對我講:Hello Kitty是唔識講野的
我問點解
她說: 因為佢都無mouth

原文章由 idy926 於 08-4-18 11:32 發表

我有一次系撘火車時

見女女玩冰時我又

見路旁有隻狗我又
問:個種係乜野 ...
4歲7個月K2考試中英數常識全部優良並得到禮貌獎和復活蛋設計獎
4歲6個月會用普通話背誦駱賓王的「詠鵝」
4歲5個月K2測驗英文數學常識成績優良(中文仍需努力)
4歲4個月識彈John Thompson's Modern Course 首四頁(不用看譜)
Celine在2003年12月23日在聖保祿醫院出世
出生體重3.35kg身高53cm頭圍36.5cm

你個女係咪資優?

原文章由 DecMom 於 08-4-20 03:35 發表
我囡囡三歲幾時
有一日忽然對我講:Hello Kitty是唔識講野的
我問點解
她說: 因為佢都無mouth

原文章由 idy926 於 08-4-18 11:32 發表

我有一次系撘火車時

見女女玩冰時我又

見路旁有隻狗我又

哈哈哈, 人細鬼大

幼稚園面試,諗住之前再問下佢問題啦

媽:你住係邊架?
仔/女:住係屋企囉

(唔記得左係仔定女答, )

原文章由 Sindy 於 08-4-21 14:57 發表
幼稚園面試,諗住之前再問下佢問題啦

媽:你住係邊架?
仔/女:住係屋企囉

(唔記得左係仔定女答, )

hehee..
我上次搭西鐵時問亞女
我:我地返屋企响邊個站落車呀?
女:西鐵站(仲要奸笑)
Glenda 2歲半啦!仲超愛媽媽奶='v'=

醒目開學勳章

未夠5歲考小學,
校長問:你係學校有冇寫字?
仔:有
校長問:寫d乜字呀?
仔:中文字呀,英文字呀o甘law。

校長問:你放假同dad &mom做乜呀?
仔:去街。
校長問:去街做乜呀?
仔:係街度行下行下。

女女兩歲4時係都要同表妹交換張櫈坐,其實兩張櫈係一樣既....

媽咪:兩張櫈係一樣架,換黎做嘜唧?

女女:換黎坐!

我有一次系撘火車時

見女女玩冰時我又

見路旁有隻狗我又

嘻嘻...呢啲通常會發生自我把口多啲﹗

問:如果你食左10個萍個再食多10個萍果,咁你食左幾多個萍果呀?

答:我食吾到咁多萍果喎!

其實係佢吾識答就真,又係度左閃右避la!

勁好笑呀! 我个女都有好多呢D, ヌ分享吓
1) 媽媽, 做セ眼定定望住我, 我ヌ吾係電視机.
2) 點解叫碼頭, 吾叫馬尾?

見到女女張畫度畫左兩個太陽,

就問: 點解有兩個太陽嘅?
女女答: 因為實在太熱啦....

My boy is 12 years old now, I just remember a little bit of his funny stuffs...

未足一歲半 interview kingston --  外籍老師舉高個ball仔, 用英文叫他jump and get the ball, 佢轉頭走去擔張凳仔 (唔明英文....)

2歲多 interview st. catherine's ---老師問:耳朵有什麼用?答:了耳屎...

3歲多,工人姐姐向我投訴,每次幫亞仔文C,亞仔一定迫佢望住廁紙上D C講“唔~~朱古力好好食~~”才罷休

4歲,老師堂上每人派糖一粒拿回家吃,亞仔走出去同老師講屋企有一個細佬,請老師比多一粒佢回家請細佬食,老師對佢讚不絕口,其實,我只有佢一個仔......

下回再續.....

原帖由 DUMMA 於 08-9-12 12:34 發表
My boy is 12 years old now, I just remember a little bit of his funny stuffs...

未足一歲半 interview kingston --  外籍老師舉高個ball仔, 用英文叫他jump and get the ball, 佢轉頭走去擔張凳仔 ( ...

你仔仔好古惑.好好笑.
想問他現在大個仔了, 怎樣呢?

我追緊,等你.

DUMMA,
唉,我女女而家未夠4歲,但有時都會利用D類似咁賴為人著想既野去攞著數,我會話佢知我知佢mug技両同訓示番佢,因為以我尺度會覺得咁樣吾啱,而家細細個就話好笑啫,始終當佢大個咗吾再趣緻時,Lee D行為就變為乞人僧,令佢既路難行.
(吾好誤會,只係指自己個女,並吾係話其他有類似行為小朋友乞人僧)

原帖由 DUMMA 於 08-9-12 12:34 發表

未足一歲半 interview kingston --  外籍老師舉高個ball仔, 用英文叫他jump and get the ball, 佢轉頭走去擔張凳仔 ( ...

你個仔好搞笑呀..又聰明!

工人姐姐向我投訴,每次幫亞仔文C,亞仔一定會問佢D C香..唔..香,如果姐姐話香...亞仔就會叫佢..咁你食咗佢啦!!
哈..哈(連工人姐姐都狂笑)
‹ 上一主題|下一主題