用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳比華利幼稚園(康盛)既家長入嚟傾下 ...
樓主: WinkyLee
go

將軍澳比華利幼稚園(康盛)既家長入嚟傾下 [複製鏈接]

原文章由 alalma 於 08-4-23 14:23 發表
囡囡報錯料! 今日我本來都叫工人換季㗎,但我出門口先發覺都幾涼,於是都係同阿囡著番冬季校服!囡囡話今日喺學校玩泥膠!噚晚阿囡突然喊,話好想我湊佢番學同放學,可能因為佢搭校車嘅時候見到d同學有媽咪接送啦!阿囝 ...

我個仔平時都係菲傭姐姐接返學放學,間唔中媽咪或者婆婆去接佢,佢就會好開心,佢成日叫我接佢放學,但係我都無試過,因為真係抽唔到時間,希望遲啲佢返下午班,我可以抽多啲時間接佢放學,我下晝比較容易安排~~~

原文章由 alalma 於 08-4-23 14:29 發表
真係有d擔心換咗季囡囡會俾人笑,因為佢104cm, 19.5kg仲著住件4碼校服!

妳囡囡真係好高喎,我個仔得99cm,又瘦,只得15kg,我睇過健康院本手冊,佢高度屬於70%,體重屬於50%咋,我都無試過套夏季校服,唔知啱唔啱著,不過多數都得,因為佢好多衫褲都著左年幾都著到~~~

睇嚟考文好"癡"你喎!果然係個好爸爸!

原文章由 bobbbby 於 08-4-23 16:54 發表

我個仔平時都係菲傭姐姐接返學放學,間唔中媽咪或者婆婆去接佢,佢就會好開心,佢成日叫我接佢放學,但係我都無試過,因為真係抽唔到時間,希望遲啲佢返下午班,我可以抽多啲時間接佢放學,我下晝比較容易安排~~~ ...

原文章由 alalma 於 08-4-23 17:41 發表
睇嚟考文好"癡"你喎!果然係個好爸爸!

雖然大部份時間我個仔都係由菲傭姐姐湊,不過佢仍然好癡我地,依次序係爸爸、媽媽、婆婆...最後先跟菲傭姐姐,不過菲傭姐姐都好鍚佢,成日都同佢玩到哈哈大笑

原來你喺孝文心目中ge ranking仲高過媽咪,真係好難得喎!相信你平時input咗唔少時間同心機俾囝囝!我囝囝囡囡都係rank我第一ge,諗起都幾sweet!不過隨住阿囝d功課越來越深,而我放工ge時間又有限,見住佢有時發夢ge樣,想唔扯火都幾難,喺香港現今讀書ge小朋友真係好辛苦,競爭比我哋以前大好多,個個年紀小小就要學n咁多樣課外活動,家長壓力下幼稚園學生已經要做閱讀理解、作句、週記、讀書報告、重組句子、學phonics串字、普通話…. 實力令家長&小朋友都吃不消,試想我們小時侯也用不着這樣呢!親子關係真係遇上重大的考驗!
原文章由 bobbbby 於 08-4-24 13:05 發表

雖然大部份時間我個仔都係由菲傭姐姐湊,不過佢仍然好癡我地,依次序係爸爸、媽媽、婆婆...最後先跟菲傭姐姐,不過菲傭姐姐都好鍚佢,成日都同佢玩到哈哈大笑 ...

原文章由 alalma 於 08-4-24 17:20 發表
原來你喺孝文心目中ge ranking仲高過媽咪,真係好難得喎!相信你平時input咗唔少時間同心機俾囝囝!我囝囝囡囡都係rank我第一ge,諗起都幾sweet嘅!不過隨住阿囝d功課越來越深,而我放工ge時間又有限,見住佢有時發夢ge樣,想唔扯 ...

講開"排名"問題,我太太都有呷醋架,試過我有事要離開,留低我太太同個仔,我個仔扭計大喊 ,媽咪抱住佢都唔得,我太太話:「都唔知係咪我生o既?」不過有時我個仔又好識做,人地問佢最鍾意邊個,佢會話:「我鍾意DADDY, MAMMY, 婆婆...」

我都好怕個仔第時要學好多野,好大壓力,宜家只係去通利上MUSIC WONDERLAND,報左畫班但未有位,我太太問我好唔好報埋公文數,我就唔贊成,我話唔想逼得佢太緊...我希望將來佢學一樣樂器,主力玩一種運動,其他就順其自然

咁又好難怪你太太呷醋,小朋友喊晒揾媽咪就好似天公地道,媽咪抱住揾daddy又真係少見啲!提起課外活動我都係選擇一啲非學術性嘅活動俾阿囝,佢而家學畫畫、游泳、跆拳道&普通話,至於彈琴,佢學咗半年後轉咗老師成日要佢記豆豉,佢唔係好鍾意,我同佢停咗,唔想push佢,不過佢最近又話想學番,遲啲睇點啦!

至於阿囡,我哋打算等佢4歲先開始學琴&跳舞,不過佢見到人哋著住芭蕾舞裙成日都話想學,我哋成日笑佢肥點跳芭蕾舞呀?佢話問過Miss HO,Miss Ho話跳咗芭蕾舞會瘦喎!真係

阿囡噚日喺學校學咗啲普通話,你問吓孝文呀,好有趣:
"大象,鼻子長;
小貓,愛吃魚;
靑蛙,跳跳跳;
小狗,wow wow wow"

原文章由 bobbbby 於 08-4-24 18:14 發表

講開"排名"問題,我太太都有呷醋架,試過我有事要離開,留低我太太同個仔,我個仔扭計大喊 ,媽咪抱住佢都唔得,我太太話:「都唔知係咪我生o既?」不過有時我個仔又好識做,人地問佢最鍾意邊個,佢會話:「我鍾意DADDY, MAMMY, ...

[ 本文章最後由 alalma 於 08-4-26 18:40 編輯 ]

原文章由 alalma 於 08-4-26 09:00 發表
咁又好難怪你太太呷醋,小朋友喊晒揾媽咪就好似天公地道,媽咪抱住揾daddy又真係少見啲!堤起課外活動我都係選擇一啲非學術性嘅活動俾阿囝,佢而家學畫畫、游泳、跆拳道&普通話,至於彈琴,佢學咗半年後轉咗老師日要佢記豆豉,佢 ...

可能我太太對佢比較嚴,而我就成日同佢玩,又好就佢,所以我太太都會埋怨話:「我成日要做衰人,你就做哂好人。 」有時去婆婆屋企食完飯,我個仔會同媽咪話:「媽咪,妳留響婆婆屋企訓呀,我同Daddy返屋企得啦,bye bye 。」媽咪比佢激到唔知好嬲定好笑 ~~~

我太太之前問過佢識講乜野話,佢話識英文,中文同普通話,跟住我太太問佢識乜野普通話,佢話響學校先識講架,係徐老師教佢地講,我太太用普通話問佢野,佢都識答,不過係用廣東話答~~~

禽日我個仔唔知點解話:「詩顈放學想去街呀。

做媽咪嘅通常都係嚴啲嘅,我同老公無一個鮮明的忠/ 奸角色,不過老公就明顯地錫囡囡多啲,可能女仔乖啲同嗲啲啦!如果要你太太成日做奸角佢都好慘喎!孝文咁搞笑,為咗想親近daddy多啲寧願媽咪留喺婆婆屋企,而家啲小朋友真鬼馬!快啲同你太太生多個女啦,啲女仔嘴"蕉蕉",好好玩架!

我問過囡囡係咪講過放學想去街呀,佢話冇喎!不過佢成日唔停ロ,可能自己講過都唔記得啦!上學期Miss Ho話阿女好斯文 ,下學期冇耐已經話佢好多嘢講,真係紙包唔住火架! 連佢會轉去SPK都講埋俾Miss Ho聽 !依幾日佢都有同希喻一齊表演唱「小黄狗」& 「小蜜蜂 (普通話)」,我估佢哋班唔知係咪興兩個兩個出去唱歌架呢?

原文章由 bobbbby 於 08-4-26 14:07 發表

可能我太太對佢比較嚴,而我就成日同佢玩,又好就佢,所以我太太都會埋怨話:「我成日要做衰人,你就做哂好人。 」有時去婆婆屋企食完飯,我個仔會同媽咪話:「媽咪,妳留響婆婆屋企訓呀,我同Daddy返屋企得啦,bye bye  ...

hi all,

我仔仔今年p1, 因為佢太細膽, 又唔肯講野, 之前考幼稚園驚佢唔肯出聲, 就去左比華利讀左4個月n1. 記得第1日返學佢喊, 何主任就抱足佢一粒鐘, 仲俾仔仔伸左一腳, 而家何主任仲係度做??

雖然只係讀左4個月, 仔仔真係大膽好多, 面試時仲同老師有對答. 不過我地簡左出面既幼稚園, 因有小學中學一條龍, 但比華利日子我都仲記得.

Hi, Iron,

冇錯呀何主任仍然喺比華利教呀!何主任真係好有經驗呀!有一次我エ人喺凑女女番學途中砍親囡囡個額頭,工人好驚,當我致電學校時何主任快速的替囡囡拍了照片email給在公司的我,令我疑團解開,佢仲安排同囡囡敷冰&揸喜療妥,真係好細心!

你囝囝後來去咗邊間幼稚園呀?小一應該好辛苦啊!
原文章由 IRON 於 08-4-26 20:52 發表
hi all,

我仔仔今年p1, 因為佢太細膽, 又唔肯講野, 之前考幼稚園驚佢唔肯出聲, 就去左比華利讀左4個月n1. 記得第1日返學佢喊, 何主任就抱足佢一粒鐘, 仲俾仔仔伸左一腳, 而家何主任仲係度做??

雖然只係讀左4個月, ...

hi alalma,

好多時幼稚園老師都換/走得好密, 佢可以做咁耐真係幾好哦.

我仔仔而家讀緊啓思小學, 係啓思小學附屬幼稚園升上去, 輕鬆又開心, 因唔係傳統學校.

原文章由 alalma 於 08-4-26 19:24 發表
做媽咪嘅通常都係嚴啲嘅,我同老公無一個鮮明的忠/ 奸角色,不過老公就明顯地錫囡囡多啲,可能女仔乖啲同嗲啲啦!如果要你太太成日做奸角佢都好慘喎!孝文咁搞笑,為咗想親近daddy多啲寧願媽咪留喺婆婆屋企,而家啲小朋友真鬼馬!快 ...

其實我地忠/奸角色都唔係刻意做成,只不過我唔做"衰人" ,好多時夜晚我個仔都會話:「媽咪去沖涼先啦,Daddy要陪我玩呀。」我個仔都好多野講架,以前佢開始學講野果陣,每晚臨訓前,佢都話差唔多將所有佢識o既說話講哂出來,好似飲醉酒咁,所以我地一聽到佢亂講野,就知佢好眼訓,好快會訓著,但係一見到陌生人就好怕醜,Miss Ho就話佢上堂都算聽話~~~

前排學校要家長填回條答會唔會響比華利升K1,我地填左唔會,何主任第二日即刻打電話比我太太,問我地會轉去邊間~~~

Hi, does anyone has old summer uniform (size 2 for girl)?

原來孝文以前都係怕醜ge!其實我都覺得好出奇兩歲班ge小朋友竟然可以上到堂學到嘢,當初我俾囡囡番nursery只係expect佢學吓自理&同小朋友相處only,估唔到真係學到書本上嘅知識!

原文章由 bobbbby 於 08-4-28 16:37 發表

其實我地忠/奸角色都唔係刻意做成,只不過我唔做"衰人" ,好多時夜晚我個仔都會話:「媽咪去沖涼先啦,Daddy要陪我玩呀。」我個仔都好多野講架,以前佢開始學講野果陣,每晚臨訓前,佢都話差唔多將所有佢識o既說話講哂出 ...

原文章由 alalma 於 08-5-2 12:56 發表
原來孝文以前都係怕醜ge!其實我都覺得好出奇兩歲班ge小朋友竟然可以上到堂學到嘢,當初我俾囡囡番nursery只係expect佢學吓自理&同小朋友相處only,估唔到真係學到書本上嘅知識!

...

我個仔近排成日唱 "兩隻老虎",佢仲將歌詞改成"兩隻舅父,兩隻舅父... ",但係唔識唱"小黃狗"同"小蜜蜂"~~~

我響比華利本季刋見到詩顈張謝師咭~~~

詩顈今日有冇著紅色衫支持奧運火炬?考文今日著左件紅色格色恤衫~~~

詩穎都有著紅色衫迎奧運聖火呀!不過佢話何燕瑩冇著喎!孝文咁搞鬼ge唱兩隻老虎變成兩隻舅父!!你問吓孝文最近有冇唱果首大西瓜?好搞笑架!唔知咩大西瓜好味呀!...唔小心弊喇問媽媽點算呀?”唔知點樣個頭又種咗個大西瓜!!好好笑架!
原文章由 bobbbby 於 08-5-2 15:22 發表

我個仔近排成日唱 "兩隻老虎",佢仲將歌詞改成"兩隻舅父,兩隻舅父... ",但係唔識唱"小黃狗"同"小蜜蜂"~~~

我響比華利本季刋見到詩顈張謝師咭~~~

詩顈今日有冇著紅色衫支持奧運火炬?考文今日 ...

原文章由 alalma 於 08-5-5 17:55 發表
詩穎都有著紅色衫迎奧運聖火呀!不過佢話何燕瑩冇著喎!孝文咁搞鬼ge唱兩隻老虎變成兩隻舅父!!你問吓孝文最近有冇唱果首”大西瓜”呀?好搞笑架!唔知咩” 大西瓜好味呀!...唔小心…弊喇…問媽媽…點算呀?”唔知點樣個頭 ...

有呀,佢禽日有唱,我同太太都唔知佢唱乜野歌,不過都覺得好好笑 ,原來叫做"大西瓜"~~~

我問過孝文上星期五響學校有冇玩傳聖火,佢話高班同學先有,禽日同佢行傢俬舖果陣,間舖頭播緊"We are ready",佢跟住唱同舉起隻手扮火炬手周圍跑~~~

小朋友學嘢真係好快!孝文咁叻識句”We are ready” ge slogan!等我番去問吓阿囡識唔識先!

噚晚叫阿囡再背次大西瓜嚟聽,真係好好笑:
「大西瓜多好呀! 個個都想食,
砌開它,味道頂瓜瓜!
唔小心,吞咗喇!
圓圓幾粒哎吔吔!
問媽媽,點算呀?
頭頂長個瓜!
扮媽媽,笑住哇!   (唔係好明依句)
又春天到冬天,時時有西瓜!

加上以前學ge:
「大蛋糕,麥麵包,芒果沙律香蕉班cake好味道」
「砌砌砌豬肉煎煎煎魚,煲煲煲香飯人人愛」
真係諗起都想笑!

原文章由 bobbbby 於 08-5-5 18:45 發表

有呀,佢禽日有唱,我同太太都唔知佢唱乜野歌,不過都覺得好好笑 ,原來叫做"大西瓜"~~~

我問過孝文上星期五響學校有冇玩傳聖火,佢話高班同學先有,禽日同佢行傢俬舖果陣,間舖頭播緊"We are ready",佢跟住唱同舉起隻手 ...

[ 本文章最後由 alalma 於 08-5-6 12:52 編輯 ]

原文章由 alalma 於 08-5-6 10:15 發表
小朋友學嘢真係好快!孝文咁叻識句”We are ready” ge slogan!等我番去問吓阿囡識唔識先!

噚晚叫阿囡再背次大西瓜嚟聽,真係好好笑:
「大西瓜多好呀! 個個都想食,
砌開它,味道頂瓜瓜!
唔小心,吞咗喇!
圓圓幾粒哎吔吔!
...

「切切切豬肉...」我個仔都成日唱,不過"大蛋糕"就未聽過佢唱,禽晚我叫佢再唱"大西瓜",佢只係唱左幾句,我問佢仲有冇,佢話響學校先唱得多啲,可能佢唔記得歌詞啦~~~

仲有一首佢成日唱
「三隻白白豬,聰明又活潑,
鍾意氹氹轉,圍住媽媽跳舞。」
加上啲動作都幾攪笑~~~
‹ 上一主題|下一主題