用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳比華利幼稚園(康盛)既家長入嚟傾下 ...
go

將軍澳比華利幼稚園(康盛)既家長入嚟傾下

誠徵~將軍澳比華利幼稚園夏天男裝校服 (急)

如題

size : 3歲高度大碼

如有請盡快pm比我及價錢

謝!

[ 本文章最後由 WinkyLee 於 08-4-15 00:04 編輯 ]

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

原文章由 WinkyLee 於 08-4-7 12:56 發表
誠徵~將軍澳比華利幼稚園夏天男裝校服 (急)

如題

size : 3歲高度大碼

如有請盡快pm比我及價錢

謝!

我個仔都係三歲,又係讀緊比華利幼稚園,可能同你個仔同班~~~

4碼啱嗎?

HIbobbbby

我仔仔返緊PN班(4月尾係2歲半), 但佢生得高大(94CM), 所以我寫想要3歲夏天校服.  

原文章由 bobbbby 於 08-4-7 15:18 發表

我個仔都係三歲,又係讀緊比華利幼稚園,可能同你個仔同班~~~

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

wanlucky

我要問下MISS阿仔要穿咩SIZE先.  想問下你套有幾成新?

謝!

原文章由 wanlucky 於 08-4-7 21:48 發表
4碼啱嗎?

原文章由 WinkyLee 於 08-4-8 00:04 發表
HIbobbbby

我仔仔返緊PN班(4月尾係2歲半), 但佢生得高大(94CM), 所以我寫想要3歲夏天校服.  

Hi Winky Lee,

我個仔讀緊PGS班,班主任係MISS HO,我個仔係05年1月出世,上年2月開始讀,因為上年九月唔夠年齡升K1,所以要留班繼續讀PN班,不過今年九月會轉校升K1~~~

hi bobbbby

唔同班啦, 阿仔班主任係miss man, 他今年2月才返pgs.  

你仔仔將會返那間k1?  

我都帶他返德寶k1.  唔留比華利了.

原文章由 bobbbby 於 08-4-8 13:05 發表

我個仔讀緊PGS班,班主任係MISS HO,我個仔係05年1月出世,上年2月開始讀,因為上年九月唔夠年齡升K1,所以要留班繼續讀PN班,不過今年九月會轉校升K1~~~ ...

原文章由 WinkyLee 於 08-4-8 16:59 發表
hi bobbbby

唔同班啦, 阿仔班主任係miss man, 他今年2月才返pgs.  

你仔仔將會返那間k1?  

我個仔今年九月會轉去九龍塘樂基讀K1,其實唔係比華利唔好,啲老師都OK,幾細心,同埋經常都會打電話比我太太講吓學校情況,不過我地想考直資小學,所以讀九龍塘幼稚園,希望有幫助~~~

你個仔點解唔讀比華利呢?

想問下九龍塘樂基讀有什麼特別之處?  真係失禮, 我唔識呢間幼稚園哦!  見你寫左我才留意此校用英普為主, 同埋學費都唔平, 再加埋校車成4仟蚊有多.  升小很好嗎?  可以分享下?

我地都有想幫阿仔考直資或私校, 你有什麼心水?  另外, 我地也想搬出去tim, 暫未決定.

我剛相反, 我仔仔今年2月才返, 但miss重未找過我, 只有我找他, 因仔仔返左唔夠1個月變了頑皮左好多(未返前都是乖巧的).  我打去問miss又說阿仔係校沒有頑皮, 真令我激c, 回家我要教返好他的行為tim!!  所以我反而有不滿意, 為什麼返左學差左之餘又唔見有什麼進步, 相反在家有工人姐姐教他, 表現唔錯tim.  

轉去德寶係認為地方大d, 同埋係區內算是再出名, 其實我地都有報kln tong的校, 可惜唔收, 所以我都想明年再幫阿仔考k1, 但又怕浪費左時間.

原文章由 bobbbby 於 08-4-8 18:34 發表

我個仔今年九月會轉去九龍塘樂基讀K1,其實唔係比華利唔好,啲老師都OK,幾細心,同埋經常都會打電話比我太太講吓學校情況,不過我地想考直資小學,所以讀九龍塘幼稚園,希望有幫助~~~

你個仔點解唔讀比華利呢? ...

原文章由 WinkyLee 於 08-4-8 16:59 發表
hi bobbbby

你仔仔將會返那間k1?  

Hi Winkylee,

我個仔都係今年2月才返比華利pgs的, 班主任係miss man, 佢都有打過兩次電話俾我, 感覺不過不失啦!

hi sarahlmf

你仔仔與我仔仔係同班同學.  因我有朋友返另一些幼園, 老師會打下tel俾家長, 我問番miss man, 佢說無特別所以無打喎.  有次我打去問她, 她才說阿仔有次有其他媽咪來接走同學仔, 之後他情緒有d波動係度叫媽咪, 何主任也說想不到當時那麼激動.... 我心想係如此你唔會找下我講下阿仔有此情況出現或上堂情形?? 我唔找你都唔知阿仔因此而有喊.  

但final可能聽miss man 說我仔仔係校都無什麼特別, 所以無call我, 咁想問下你, miss man call你2次是說什麼?

好老實, 阿仔係學校上堂係點我完全唔知, 你知嗎?

k1你仔仔又返邊間?

原文章由 sarahlmf 於 08-4-9 12:15 發表

Hi Winkylee,

我個仔都係今年2月才返比華利pgs的, 班主任係miss man, 佢都有打過兩次電話俾我, 感覺不過不失啦!

Hi bobbbby,

你好? 我囡囡同你囝囝一班,都係jan05 BB,Miss Ho 好nice,囡囡套夏天校服又係好窄,不過我哋k1會轉去SPK,所以都唔會買校服lu!頂住先la!

原文章由 bobbbby 於 08-4-8 13:05 發表

我個仔讀緊PGS班,班主任係MISS HO,我個仔係05年1月出世,上年2月開始讀,因為上年九月唔夠年齡升K1,所以要留班繼續讀PN班,不過今年九月會轉校升K1~~~ ...

原文章由 WinkyLee 於 08-4-9 00:10 發表
想問下九龍塘樂基讀有什麼特別之處?  真係失禮, 我唔識呢間幼稚園哦!  見你寫左我才留意此校用英普為主, 同埋學費都唔平, 再加埋校車成4仟蚊有多.  升小很好嗎?  可以分享下?

我地都有想幫阿仔考直資或私校, 你有什 ...

其實九龍塘樂基都算係新學校,開左五六年,可以講係沙田樂基分校,我個仔其實考左三間九龍塘幼稚園,分別係約克、根德園同樂基,最後我地決定讀樂基,主要原因係樂基係小班教學,每班只有大約二十人,同時有兩個老師上堂,一個係講英文o既外藉老師,一個係講國語o既老師,我希望佢可以自小打好語文基礎,升小一方面,我聽講佢地每年都會有學生考到新小拔同英華小學,兩間都算係我心水~~~

我個仔返學前同返學後分別唔係好大,不過比起細個果陣,佢明顯少左發脾氣,同埋發脾氣時間短左,亦都肯聽吓道理,有時佢知道自己理虧,佢會拉開話題~~~

原文章由 alalma 於 08-4-9 12:53 發表
Hi bobbbby,

你好? 我囡囡同你囝囝一班,都係jan05 BB,Miss Ho 好nice,囡囡套夏天校服又係好窄,不過我哋k1會轉去SPK,所以都唔會買校服lu!頂住先la!

Hi alalma,

你好,我都覺得Miss Ho好nice,上年Miss Lau係班主任,我覺得Miss Ho比較親切同多啲笑容,我個仔經常提一個女同學叫"希如"(同音),佢話"希如"好怕丑,唔會係你囡囡呀麻?

SPK係咪響香港果邊架?車程咪好遠囉?

hi bobbbby

聽來樂基好似幾好, 可惜我地花唔起$$俾阿仔讀.  除學費外, 每月仍要俾其他什費嗎?

原文章由 bobbbby 於 08-4-9 14:27 發表

其實九龍塘樂基都算係新學校,開左五六年,可以講係沙田樂基分校,我個仔其實考左三間九龍塘幼稚園,分別係約克、根德園同樂基,最後我地決定讀樂基,主要原因係樂基係小班教學,每班只有大約二十人,同時有兩個老師上堂,一個係講英 ...

原文章由 WinkyLee 於 08-4-9 15:43 發表
hi bobbbby

聽來樂基好似幾好, 可惜我地花唔起$$俾阿仔讀.  除學費外, 每月仍要俾其他什費嗎?

其實我都覺得幾貴,其他雜費我唔清楚,因為仲未收到通知,只係比左留位費~~~

為左小朋友, 我地都要辛苦D, 第日返小學又要陪太子讀書, 唔係一跟唔上便OUT左出來.

原文章由 bobbbby 於 08-4-9 17:45 發表

其實我都覺得幾貴,其他雜費我唔清楚,因為仲未收到通知,只係比左留位費~~~

原文章由 WinkyLee 於 08-4-9 12:37 發表
hi sarahlmf

你仔仔與我仔仔係同班同學.  因我有朋友返另一些幼園, 老師會打下tel俾家長, 我問番miss man, 佢說無特別所以無打喎.  有次我打去問她, 她才說阿仔有次有其他媽咪來接走同學仔, 之後他情緒有d波動係度 ...

因為我個仔比較大脾氣, 佢第一次打俾我就同我講番阿仔係學校的情況, 第二次和第三次就因為我個仔病了無返學幾日, 佢打俾我問吓我個仔嘅情況! 我問過miss man阿仔係學校會做什麼, 佢說一返學會帶小朋友去厠所, 跟住玩下玩具和車, 接著每天都有英文老師教學和唱歌, 好像還有一些普通話課, 跟住有茶點, 又玩吓, 再去厠所, 就坐好等放學, 大概是這樣!

阿仔讀邊間幼稚園我就未決定, 有諗過九龍塘的學校, 但覺得小朋友返學太辛苦, 而且我末決定好讀直資或津貼小學, 讀幼稚園的策略也會不一樣, 因為我十月份就生第二個小朋友, 如果只有一個, 我會偏向直資, 但倆個真的會有點吃力, 不過有留意一些藍田和九龍城的幼稚園! 如果決定留番係將軍澳等派位, 我就會繼續留係比華利! 可能會先考唒所有心儀的幼稚園, 睇吓邊間收再決定!

hi, bobbby,

我囡囡ge好友喺希喻,佢叫詩頴(NiCOLE)呀!我估你囝囝係邵俊銘 or  Paco or 勤兆希, 其實我囡囡都有考KLT ge Kentville & ST. Catherine (英普班),多得比華利老師悉心教導,囡囡ge英文&普通話都唔錯,應付interview都唔錯,Kentville & St.. Catherine (英普班),仲有一d香港島ge學校都考到,最後我哋選擇了SPK因為佢有through train program嘛!其實真係好唔捨得比華利因為老師們很愛護囡囡,囡囡晚晚都番嚟唱d歌仔我聽,she really enjoys her school life very very much in Beverly!

將來番學係遠d,不過okay ge! SPK喺我哋dream school,而我囝囝都將會於9月於灣仔升小一,希望遲啲可以搬啦!

原文章由 bobbbby 於 08-4-9 14:39 發表

Hi alalma,

你好,我都覺得Miss Ho好nice,上年Miss Lau係班主任,我覺得Miss Ho比較親切同多啲笑容,我個仔經常提一個女同學叫"希如"(同音),佢話"希如"好怕丑,唔會係你囡囡呀麻?

SPK係咪響香港果邊架?車程咪好遠囉? ...

[ 本文章最後由 alalma 於 08-4-11 12:54 編輯 ]

原文章由 alalma 於 08-4-10 21:07 發表
hi, bobbby,

我囡囡ge好友喺希喻,佢叫詩頴(NiCOLE)呀!我估你囝囝係邵俊銘 or  Paco or 勤兆希, 其實我囡囡都有考KLT ge Kentville & ST. Catherine (英普班),多得比華利老師悉心教導,囡囡ge英文&普通話都唔錯,應付interv ...

邵俊銘係我個仔o既好朋友,我個仔叫孝文(Herman),佢都好鍾意唱歌,不過佢未返學前已經成日唱,我個仔啲英文OK,但係普通話唔得,所以我都擔心佢去到樂基英普班會唔習慣~~~

你個囝囝會升邊間小學呀?佢宜家又讀緊邊間幼稚園呢?