用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳比華利幼稚園(康盛)既家長入嚟傾下 ...
樓主: WinkyLee
go

將軍澳比華利幼稚園(康盛)既家長入嚟傾下 [複製鏈接]

SPK幼稚園都收男生ge,不過由於小學&中學只係收女仔,所以一班可能只係得兩三個係男孩子,由於St. Paul (銅鑼灣)St. Joseph都頗friend,好似我小朋友ge情況St. Paul姐姐妹妹加St. Joseph哥哥弟弟ge combinationcommon,好多SPK ge男孩子K2會轉去St. Joseph 幼稚園 (which only offers K2 & K3 pre-primary education),所以你朋友ge情況可能都係咁啦!

BTW, 今日水果日,囡囡話Miss Ho請佢哋食木瓜,唔知你囝囝有冇講呢? 囡囡仲話Miss Ho噚日冇番學,由何主任 & Miss Liu代堂,唔知係咪真呢?

原文章由 bobbbby 於 08-4-16 19:44 發表

明白哂,原來係女校,咁男仔會升去邊?因為對孖女仲有個細佬今年會讀SPK,我同學話三個一齊讀容易照顧喎~~~

原文章由 alalma 於 08-4-17 17:18 發表
SPK幼稚園都收男生ge,不過由於小學&中學只係收女仔,所以一班可能只係得兩三個係男孩子,由於St. Paul (銅鑼灣)跟St. Joseph都頗friend,好似我小朋友ge情況St. Paul姐姐妹妹加St. Joseph哥哥弟弟ge combination好common,好 ...

但係好似好煩,如果係男仔,不如一開始就讀第二間~~~

我頭先問我個仔今日食左乜野生果,佢話食左香蕉(自備)同埋提子,提子Miss Lau請佢食,我再問佢有冇食木瓜,佢先話有,係Miss Ho請佢食,跟住再問佢禽日Miss Ho有冇返學,佢話有喎~~~

同意呀!如果係男仔我都認為應該一開始就報其他學校!

樂基收幾多學生呀?課程係咪好深㗎?

原文章由 bobbbby 於 08-4-18 00:04 發表

但係好似好煩,如果係男仔,不如一開始就讀第二間~~~

我頭先問我個仔今日食左乜野生果,佢話食左香蕉(自備)同埋提子,提子Miss Lau請佢食,我再問佢有冇食木瓜,佢先話有,係Miss Ho請佢食,跟住再問佢禽日Miss Ho有冇返學,佢話有喎 ...

原文章由 alalma 於 08-4-18 12:54 發表
同意呀!如果係男仔我都認為應該一開始就報其他學校!

樂基收幾多學生呀?課程係咪好深㗎?

九龍塘樂基K1有八十幾個位,但係上午班全部預留比樂基PRE-NURSERY學生,所以外來生只可以讀下午班,上下午都各有一班國際班(英普班),一班中英文班,每班大約二十人,聽講今年有大約一千人考~~~

樂基課程比起根德園唔算深,但係好多朋友都話佢地語言(英文同普通話)方面教得幾好,聽講今年起碼有六七個樂基學生考到新小拔~~~

以往九龍塘裹成日爭崩頭嘅幼稚園主要都係St. Catherine & 根德園兩間,現在來了一個強勁的對手樂基,於短短五六年間在九龍塘紮根已獲得這樣理想的招生人數,相信樂基必定有他獨特的教學模式,回想起來囡囡放棄了St. Catherine的英普班學位其實心裹都頗不捨,畢竟現時英語及普通話都非常重要,我相信你的選擇是對的!

囡囡話劉俊希 & 戴俊謙已經好耐冇番學喇,阿囡話Miss Ho話佢哋係屋企休息以後都唔番學喇,唔知係咪有同學仔退學呢?
原文章由 bobbbby 於 08-4-18 13:18 發表

九龍塘樂基K1有八十幾個位,但係上午班全部預留比樂基PRE-NURSERY學生,所以外來生只可以讀下午班,上下午都各有一班國際班(英普班),一班中英文班,每班大約二十人,聽講今年有大約一千人考~~~

樂基課程比起根德園唔算深,但係好 ...

原文章由 alalma 於 08-4-18 22:09 發表
以往九龍塘裹成日爭崩頭嘅幼稚園主要都係St. Catherine & 根德園兩間,現在來了一個強勁的對手樂基,於短短五六年間在九龍塘紮根已獲得這樣理想的招生人數,相信樂基必定有他獨特的教學模式,回想起來囡囡放棄了St. Catherin ...

其實一年前,我同你一樣,未聽過樂基幼稚園,後尾開始幫個仔搵幼稚園報考K1,有朋友介紹樂基,再同其他同學傾開,原來有幾個同學都有仔仔讀緊樂基,以前想入男拔萃o既“傳統路徑”,係K1讀根德園或St. Catherine,K2考基督堂(CCKG),然後考舊小拔(DPS),但係近年出現左新小拔(DBSPD)之後,已經有少少變化~~~

今年三月比華利去荔枝山莊旅行果陣,我地同邵俊銘同戴俊謙兩家人同一個爐燒烤,邵俊銘媽咪話九月會轉去民生,戴俊謙媽咪就話會繼續讀比華利,不過近排我問我個仔有冇同戴俊謙玩,佢都話佢無返學~~~

禽日我個仔話佢同邵俊銘扮大笨象,楊洛明同希渝扮豬仔,張栢圖扮獅子,我問詩頴扮乜野,佢話唔知道~~~

原文章由 alalma 於 08-4-18 22:09 發表
以往九龍塘裹成日爭崩頭嘅幼稚園主要都係St. Catherine & 根德園兩間,現在來了一個強勁的對手樂基,於短短五六年間在九龍塘紮根已獲得這樣理想的招生人數,相信樂基必定有他獨特的教學模式,回想起來囡囡放棄了St. Catherin ...

劉俊希係咪即係希希?我個仔禽日有提過希希喎~~~

阿囡話戴俊謙今日戴咗口罩番學喇!

原文章由 bobbbby 於 08-4-19 15:00 發表

其實一年前,我同你一樣,未聽過樂基幼稚園,後尾開始幫個仔搵幼稚園報考K1,有朋友介紹樂基,再同其他同學傾開,原來有幾個同學都有仔仔讀緊樂基,以前想入男拔萃o既“傳統路徑”,係K1讀根德園或St. Catherine,K2考基督堂(CCKG),然 ...

恕我無知,請問新小拔係咪喺新世紀廣場上面一條龍上中學果間直資ge DBS,我同阿囝就係考呢間,另外我知道有一間係派位ge,收幾十人,果間係咪舊小拔呀? 果間可以上中學嗎?Sorry,我真係唔清楚個分別呀!

你會同孝文明年考CCKG? 我都會考慮幫囡囡報CCKG,雖然明知實唔得,但想見吓大場面嘛!

原文章由 alalma 於 08-4-21 14:18 發表
恕我無知,請問新小拔係咪喺新世紀廣場上面一條龍上中學果間直資ge DBS,我同阿囝就係考呢間,另外我知道有一間係派位ge,收幾十人,果間係咪舊小拔呀? 果間可以上中學嗎?Sorry,我真係唔清楚個分別呀! ...

新小拔=拔萃男書院附屬小學(DBSPD),旺角亞皆老街131號,直資男校,差唔多所有學生可以直升拔萃男書院

舊小拔=拔萃小學(DPS),九龍塘志士達道1號,官津男女校(以前都係男校,脫龍後開始收女生),已經同拔萃男書院脫龍,男拔萃將不會預留中一學位比佢

原文章由 alalma 於 08-4-21 14:30 發表
你會同孝文明年考CCKG嗎? 我都會考慮幫囡囡報CCKG,雖然明知實唔得,但想見吓大場面嘛!

我有考慮過,不過多數唔考,因為好難考之餘,仲有兩個原因,第一、我有個同學個仔仔讀CCKG,今年入左新小拔,佢話以前CCKG男仔大部份都考到新小拔,宜家得番一半考到,反而女仔仲仍然有大部份考到女拔萃,所以如果妳想囡囡入女拔萃,我都建議妳考CCKG;第二、我唔想仔仔成日要轉校重新適應,上年佢留班,好多同學仔升左班或者轉左校,有一日佢同我地講:XXX走左啦,XXX都走左呀(XXX係佢啲同學仔o既名,講果陣個樣有少少可憐)~~~

[ 本文章最後由 bobbbby 於 08-4-21 15:39 編輯 ]

我問過囡囡扮咩動物,佢話唔係扮動物呀,只係佢哋上星期做動物帽ge手工,考文係做大笨象ge帽,囡囡係做狗ge帽;囡囡話今日佢哋借咗書,考文借咗 “Farm Day”,係囡囡之前睇過ge!

明白晒!

原文章由 bobbbby 於 08-4-21 15:15 發表

新小拔=拔萃男書院附屬小學(DBSPD),旺角亞皆老街131號,直資男校,差唔多所有學生可以直升拔萃男書院

舊小拔=拔萃小學(DPS),九龍塘志士達道1號,官津男女校(以前都係男校,脫龍後開始收女生),已經同拔萃男書院脫龍,男拔萃將不會預 ...

原文章由 alalma 於 08-4-22 12:53 發表
我問過囡囡扮咩動物,佢話唔係扮動物呀,只係佢哋上星期做動物帽ge手工,考文係做大笨象ge帽,囡囡係做狗ge帽;囡囡話今日佢哋借咗書,考文借咗 “Farm Day”,係囡囡之前睇過ge! ...

係呀,果日佢戴住頂大象手工帽,周圍扮大象,佢仲話用個象鼻吸水噴濕張栢圖添~~~  

原來我個仔每日都要菲傭讀故事書比佢聽,暗佢訓晏覺  ,不過九月開始無得訓晏覺啦~~~

我見到有小朋友著短褲返學,係咪可以換季啦?我無收過學校通知喎, 咁熱著冬季校服又好似好熱,但係過幾日又話會涼番,換左夏季校服又驚會冷親~~~

我問咗Miss Ho, 佢話5/5開始換季!

原文章由 bobbbby 於 08-4-22 14:19 發表

係呀,果日佢戴住頂大象手工帽,周圍扮大象,佢仲話用個象鼻吸水噴濕張栢圖添~~~  

原來我個仔每日都要菲傭讀故事書比佢聽,暗佢訓晏覺  ,不過九月開始無得訓晏覺啦~~~

我見到有小朋友著短褲返學,係咪可 ...

原文章由 alalma 於 08-4-22 12:53 發表
我問過囡囡扮咩動物,佢話唔係扮動物呀,只係佢哋上星期做動物帽ge手工,考文係做大笨象ge帽,囡囡係做狗ge帽;囡囡話今日佢哋借咗書,考文借咗 “Farm Day”,係囡囡之前睇過ge! ...

禽日我個仔借果本書唔係"Farm Day",係"我長大以後"~~~

原文章由 alalma 於 08-4-22 17:38 發表
我問咗Miss Ho, 佢話5/5開始換季!

唔該哂,好彩今日無換季,今日涼番~~~

囡囡報錯料! 今日我本來都叫工人換季㗎,但我出門口先發覺都幾涼,於是都係同阿囡著番冬季校服!囡囡話今日喺學校玩泥膠!噚晚阿囡突然喊,話好想我湊佢番學同放學,可能因為佢搭校車嘅時候見到d同學有媽咪接送啦!阿囝由細到大都冇類型ge情況喎!
原文章由 bobbbby 於 08-4-23 11:22 發表

禽日我個仔借果本書唔係"Farm Day",係"我長大以後"~~~

真係有d擔心換咗季囡囡會俾人笑,因為佢104cm, 19.5kg仲著住件4碼校服!
‹ 上一主題|下一主題