用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣邊間小學好?
樓主: bbkiki1991
go

荃灣邊間小學好? [複製鏈接]

想問吓你地.其實我又跨區又無宗教,又只得15份.機會是否很低呀,又想問吓2003年出生的人仔不過1000人咁機會又會5會大D呢?? thx

機會未必大D

不過落實小班教學噃!

2003年出生的HK人小左, 但大陸來的小朋友又住荃灣的又多不多呢?!

魅力公主 醒目開學勳章

得1000人咁少???
原文章由 yenwong965 於 08-6-7 02:09 PM 發表
想問吓你地.其實我又跨區又無宗教,又只得15份.機會是否很低呀,又想問吓2003年出生的人仔不過1000人咁機會又會5會大D呢?? thx

1000人咁少 ????????

計落去03出世唔係咁著數嫁咋, 09年小一縮班, 少左學位, 條數一樣, 各位家長填表時唔好太進取呀........
原文章由 yenwong965 於 08-6-7 14:09 發表

15分跨區, 邊年都唔著數, 因為個個都係15分, 好hit學校20分先有得抽, 就算小左人都係20分檥會大左, 輪唔到15分.

如果選冷門 (即15分都有得抽), 是否比本區好呢?  為什麼不選本區?  反正大抽獎檥會均等 !

2003年全港應有三萬多準小一生!
原文章由 tramtram 於 08-7-3 15:10 發表
1000人咁少 ????????

計落去03出世唔係咁著數嫁咋, 09年小一縮班, 少左學位, 條數一樣, 各位家長填表時唔好太進取呀........

那間幼稚園大機會入到荃灣的好小學?

我家住青衣,但想女兒入到荃灣的好小學, 因自覺青衣小學不好,想請問有無話入讀那間幼稚園較易入到荃灣好的小學?

原文章由 Gabrielma 於 08-7-3 15:27 發表
15分跨區, 邊年都唔著數, 因為個個都係15分, 好hit學校20分先有得抽, 就算小左人都係20分檥會大左, 輪唔到15分.

如果選冷門 (即15分都有得抽), 是否比本區好呢?  為什麼不選本區?  反正大抽獎檥會均等 !

2003年全 ...

青衣主恩和世德不好嗎? 很多青衣媽咪都話好, 我都想我仔仔讀到, 如果誇區報Tuen Wan 小學和得15分比較難.

[quote原文章由 coracheng 於 08-7-14 12:42 發表

無錯,我也在討論區看到在青衣區世德是其中一間好學校,但如與其他區的學校比較,是否被比下去?

青衣主恩和世德不好嗎? 很多青衣媽咪都話好, 我都想我仔仔讀到, 如果誇區報Tuen Wan 小學和得15分比較難. [/quote]

個人認為要先了解自己小朋友及學校教學方式, 老師態度, 而不是單單好或不好, 正如有d小朋友比較定或被動, 可以選傳統教學, 如果比較心散, 可以選活動教學或學校老師包容度較高之學校, 別人口中的好可能是指成績好, 不一定合自己的小朋友, 各位家長最好親身觀校, 感受一下校長老師的言行, 是關身教重於言教 !

原文章由 wcodi 於 08-7-15 14:10 發表
[quote原文章由 coracheng 於 08-7-14 12:42 發表

無錯,我也在討論區看到在青衣區世德是其中一間好學校,但如與其他區的學校比較,是否被比下去?

青衣主恩 ...

青衣區世德的確是其中一間好學校, 我相信它與其他區的學校比較,是不會被比下去的.
(My friend's son (15分) also put it in first choice. Unfortunately, he fails.)
‹ 上一主題|下一主題