用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣邊間小學好?
go

荃灣邊間小學好? [複製鏈接]

荃灣邊間小學好呢?
佢地用乜教學方法?
難唔難入呢??thx
   0    0    0    0
[fly]唔經唔覺阿囡就快謮小一la,大個囡lu.[/fly]

荃灣好小學好多, 你有無心水?  要傳統定活動教學?

我既心水都係天佑, 但係據聞班數少, 第一輪有家姐/BROTHER已經填滿位, 都無幾多剩, 所以都唔洗望.

除左天佑, 我喜歡荃灣官小(麗城果間).

各位靚媽, 你哋既小朋友係唔係09年入讀小一呀?
不如大家交流一下!

[ 本文章最後由 羊咩囝 於 08-5-10 20:57 編輯 ]

醒目開學勳章

Hi All

我小朋友都係09年入讀小一,都唔知邊一間好,荃官(麗城)聽人講比教谷,我自已覺得浸聯比較適合我小朋友,但我地只得15分,機會好微。另請問有沒有人可告知兩間基慧的分別,尤其荃景圍基慧,甚少人談及。

原文章由 羊咩囝 於 08-5-10 20:55 發表
我既心水都係天佑, 但係據聞班數少, 第一輪有家姐/BROTHER已經填滿位, 都無幾多剩, 所以都唔洗望.

除左天佑, 我喜歡荃灣官小(麗城果間).

各位靚媽, 你哋既小朋友係唔係09年入讀小一呀?
不如大家交流一下! ...

hi PUKU

我無記錯妳囡囡同我囡囡一齊學 phonics, 佢學得開心嗎 ? 我問過負責同事, 到 book 7 就完嫁啦...我估學到年尾.

大家分享下 :

荃景圍基慧本身都唔錯嫁, 我聽過囡囡舊生家長讚佢地學生好有禮貌, 因近年馬基係大熱, 所以多左人選擇馬基.

我有位姊妹仔仔讀馬基/佢仔仔舊同學仔讀荃景圍基慧, 大家比較個課程話荃景圍基慧會輕鬆. (唔知係唔係啦)

上禮拜係 van 上都聽到有位媽咪講佢小朋友讀 (荃官) 麗城...真係好谷.... 家長小朋友都好辛苦.

如選擇浸聯/馬基15分都難入 (聽講今年馬基20分都要抽).
15分 - 荃景圍基慧 (機會大些)
以上都係我個人估估下咋....

原文章由 PUKU 於 08-5-13 18:08 發表
Hi All

我小朋友都係09年入讀小一,都唔知邊一間好,荃官(麗城)聽人講比教谷,我自已覺得浸聯比較適合我小朋友,但我地只得15分,機會好微。另請問有沒有人可告知兩間基慧的分別,尤其荃景圍基慧,甚少人談及。

...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-5-14 13:48 編輯 ]

醒目開學勳章

Hi tramtram

係呀,佢地一齊學phonics,不過你記錯一半,我個係仔仔。  佢唔太抗拒,基本上見佢都開心,miss話佢唔多出聲,要多D鼓勵吓。

我自己本身較喜歡浸聯、馬基及石鍾山,但我無宗教分,機會好微。另聽講荃官同伍季明比較谷,唔太適合我同仔仔,荃灣基慧及柴天上又無乜人談及,真係好煩好頭痛。

原文章由 tramtram 於 08-5-14 13:39 發表
hi PUKU

我無記錯妳囡囡同我囡囡一齊學 phonics, 佢學得開心嗎 ? 我問過負責同事, 到 book 7 就完嫁啦...我估學到年尾.

大家分享下 :

荃景圍基慧本身都唔錯嫁, 我聽過囡囡舊生家長讚佢地學生好有禮貌, 因近年馬 ...

sorry, sorry....

哎, 我囡囡相反就好多咀, 成日咀仔唔停, 四圍攪攪震, 我估佢上堂時係最唔守規矩果個, 妳幫我問下仔仔 law 下料.
如果妳預左第一次陪玩- 浸聯、馬基及石鍾山選擇自已最中意果間 , 大抽獎同樣選擇佢 (真係唔掂) 叩門機會大d.
其實, 有宗教分...選擇以上3間都係多左個機會抽.

荃灣基慧真係唔錯 - 佢係我第2選擇.
柴天上 - 以前好出名, 近年真係少左人提.

妳會唔會去觀校呀 ?

原文章由 PUKU 於 08-5-14 17:26 發表
Hi tramtram

係呀,佢地一齊學phonics,不過你記錯一半,我個係仔仔。  佢唔太抗拒,基本上見佢都開心,miss話佢唔多出聲,要多D鼓勵吓。

我自己本身較喜歡浸聯、馬基及石鍾山,但我無宗教分,機會好微。另聽講荃 ...

[ 本文章最後由 tramtram 於 08-5-15 16:32 編輯 ]

醒目開學勳章

我仔仔都好多咀,但一返學即變身,都唔知點解。law 料....佢好有性格,我試吓啦。

觀校....我都想,請問除了幼稚園安排外,仲有沒有其他途徑,因為仔仔不是在荃灣返學。如果你去觀校後可否給我一些資料。

荃灣基慧我都覺得幾好,我有個朋友的囡囡去年畢業派左去可風。

原文章由 tramtram 於 08-5-15 11:12 發表
sorry, sorry....

哎, 我囡囡相反就好多咀, 成日咀仔唔停, 四圍攪攪震, 我估佢上堂時係最唔守規矩果個, 妳幫我問下仔仔 law 下料.
如果妳預左第一次陪玩- 浸聯、馬基及石鍾山選擇自已最中意果間 , ...

拜託.......拜託

我先會跟囡囡學校去參觀 "浸聯" & "馬基". (因學校只安排d兩間).
舊生家長同我講有個 "荃灣家長會" 會安排參觀小學  (印象中有荃灣基慧).  如果學校有通知我, 我通知妳呀.

可風中學 - 我都想囡囡入到

原文章由 PUKU 於 08-5-15 21:03 發表
我仔仔都好多咀,但一返學即變身,都唔知點解。law 料....佢好有性格,我試吓啦。

觀校....我都想,請問除了幼稚園安排外,仲有沒有其他途徑,因為仔仔不是在荃灣返學。如果你去觀校後可否給我一些資料。

荃灣基慧我都覺得幾好,我有 ...

Hi 你地好,

我囡囡都係2009年讀小一喎, 不過我問過d補習社, 佢地都話最好係天佑(不過唔使諗啦), 跟住就係伍季明啦, 我有個朋友個囡囡今年係伍季明讀緊小一, 佢話唔係好谷喎, 不過d分真係好勁, 佢個囡上學期平均分有80幾分都考66名.

掂解唔使諗呀 ?
我都聽過天佑功課都好多 .....(唔知係唔係真呢) ?

原文章由 loklokcarolma 於 08-5-16 15:25 發表
Hi 你地好,

我囡囡都係2009年讀小一喎, 不過我問過d補習社, 佢地都話最好係天佑(不過唔使諗啦), 跟住就係伍季明啦, 我有個朋友個囡囡今年係伍季明讀緊小一, 佢話唔係好谷喎, 不過d分真係好勁, 佢個囡上學期平均分有 ...

天佑 vs 麗城荃官

哪 較好 ?

求 意見 !

hi tramtram,

因為佢地只得2班, 都比有哂有20分以上的人啦, 所以機會好微啦!

Hi Tramtram and PUKU,

could you tell me which phonics centre your girl and boy are attending?  I have a 5-year old boy and am looking for phonics course for him.  Thank you very much!

哦.... 得2班真係好難攪喎.... 就算放棄第一輪, 第二輪機會都唔大, 太了學位了.

伍季明我朋友囡囡係到讀, 如果小朋友 & 家長唔怕功課多, 跟得上, 都 ok 喎, 佢話老師好有愛心.

原文章由 loklokcarolma 於 08-5-16 18:50 發表
hi tramtram,

因為佢地只得2班, 都比有哂有20分以上的人啦, 所以機會好微啦!

please check PM

原文章由 KLB 於 08-5-16 23:09 發表
Hi Tramtram and PUKU,

could you tell me which phonics centre your girl and boy are attending?  I have a 5-year old boy and am looking for phonics course for him.  Thank you very much!

請問你朋友的囡囡讀上午還是下午?tkx
原文章由 loklokcarolma 於 08-5-16 15:25 發表
Hi 你地好,

我囡囡都係2009年讀小一喎, 不過我問過d補習社, 佢地都話最好係天佑(不過唔使諗啦), 跟住就係伍季明啦, 我有個朋友個囡囡今年係伍季明讀緊小一, 佢話唔係好谷喎, 不過d分真係好勁, 佢個囡上學期平均分有 ...

荃灣家赦會今年將在8/23 & 8/30 安排荃灣小一觀校, 去年有三四條路線, 一條路線中會包括三至四間小學, 有d走馬看花, 但可以有d對學校概念及比較一下自己心水. 以我所知會經荃灣區幼稚園報名, 如果好似我囝囝去年讀葵青區幼稚園, 就要自己上網留意幾時開始報名及交費, 有小小煩, 但唔難, 希望各位家長都搵到自己心水 !

有朋友女兒在天佑讀, 因只有兩班, 的確唔易入, 朋友說由於校舍細, 較適合文靜女孩子, 因為活動空間有限 !

其實荃灣區好小學很多, 而且學較平均, 各校都有捧場家長, 我都有好多朋友兒女讀浸聯, 石鐘山, 馬基, 五季明, 都各有所長, 所以唔駛太擔心 !

‹ 上一主題|下一主題