用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? ...
樓主: kiteli
go

SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ?? [複製鏈接]

感謝前輩們的分享.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

醒目開學勳章

不客氣啦, 我那時都是靠bk內的媽咪講d資料俾我聽, 我先至無咁迷網.  

題外話, 我完全唔覺得sindy所說的內容有任何問題,我覺得她只是說一些資料給我們聽而已.  
原文章由 happysin 於 08-4-10 09:27 發表
oh.. understood, thanks for clarification.

同意, 我覺得Sindy的回應幾客觀, 冇問題呀! 申報- 我是過氣SPK家長.

SPK 取錄 08-09 k1, 會放棄邊間學校正取呀 ??

原文章由 KK07 於 08-4-10 16:55 發表
同意, 我覺得Sindy的回應幾客觀, 冇問題呀! 申報- 我是過氣SPK家長.

各位,

我先申報自己是sh 家長, 也曾經是過氣申請小朋友入讀 spk 的家長, 我在 此topic 上睇到 Sindy 的回應, sindy 一直都是在 topic 把sh 正確資料回應給大家參考, 因為我兩個女都是在 sh, 所以都知少少, 當然了解程度比不上 sindy........hehe,  Sindy 同時反映在外界聽到的東西在topic 比大家參考, 都沒有叫大家去將 sh vs spk/spn 作比較, 跟住就話 sindy 唔岩, 講到 sindy 扁低了 spk/spn,  正所謂有用取之, 無用棄之, 相信各家長都會參考其他topic 的家長對話內容, 再去進行個人分析.
我都係在此發表個人意見, 唔好誤會是扁低 spk/spn.

ichiban

係聖心三心兩意都可能有機, 我囡幼稚園有個同學仔, 統一派位唔揀聖心係第一志願, 後來向修女求情都入到(不過係六年前既事咯), 但黃修女話收個同學仔時佢又唔話唔讀,到最後想食回頭草, "矮"修女收佢, 黃修女緊係啋你都儍啦, 修女佢地最着重係誠意, 你咁無誠意, 點比個位你呀!!!!!!!!!!!

原文章由 Sindy 於 08-3-22 23:17 發表

選私校與否,純粹個人考慮,選私校一定得(跟足佢地規矩),因為每年通常有一半人選上午,240人計,只有大約120入上午私小,通常佢地上午班都有百四人,所以係夠位比幼稚園生的,但收出面生就會相對減左位,但係240人既情況, ...

原文章由 beaclem 於 08-4-21 20:30 發表
係聖心三心兩意都可能有機, 我囡幼稚園有個同學仔, 統一派位唔揀聖心係第一志願, 後來向修女求情都入到(不過係六年前既事咯), 但黃修女話收個同學仔時佢又唔話唔讀,到最後想食回頭草, "矮"修女收佢, 黃修女緊係啋你 ...

我四五年前見到一個,自行時揀左第二間,搞珠就唔知邊間,但好大機會1.佢唔同區 or 2.無揀sh第一志願.........終於下午係幼稚園坐左幾日,都係搞唔掂,個阿媽親身話我知,所以最穩陣我同人講,一定要有誠意......免得啱啱佢唔得就死

原文章由 Sindy 於 08-4-21 23:00 發表

我四五年前見到一個,自行時揀左第二間,搞珠就唔知邊間,但好大機會1.佢唔同區 or 2.無揀sh第一志願.........終於下午係幼稚園坐左幾日,都係搞唔掂,個阿媽親身話我知,所以最穩陣我同人講,一定要有誠意......免得啱啱 ...

Beaclem / Sindy :

I am agree!!  要入聖心, 一定要有誠意......我以前聽過一個家長的經歷, 都是三心兩意, 最後又入唔到心儀小學, 又無辦法入回聖心, 只有焗住入讀大抽獎果間小學, 我都覺得很可惜.

tks,
ichiban

[ 本文章最後由 ichiban 於 08-4-28 23:08 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題